Juniböcker

Ser man på! Lite mer blandade böcker i juni än tidigare månader, både vad gäller genre (inte bara deckare...) och språk (svenska, engelska, bokmål och nynorska). Jag vet, det är ett par dagar kvar till månadsskiftet - men dels åker jag på semester imorgon och har begränsad internettillgång framöver, och dels tror jag hursomhelst inte att jag hinner läsa klart fler böcker innan det blir juli.
 


Simone Elkeles: Return to Paradise
Tja, vad var det jag sa för en månad sen? Att jag skulle kasta mig över fortsättningen på Leaving Paradise! I maj-översikten hittar ni den första boken om Maggie och Caleb. Utan att avslöja för mycket kan jag säga att de två ungdomarna då ställdes inför svåra val och att deras spirande romans stötte på problem. När bok två startar har Maggie och Caleb inte sett varandra på åtta månader. Mycket har hänt sen dess - kan de hitta tillbaka till varann?
Mer hjärta och smärta, sorg och svek - men också vänskap och kärlek. Och tillit.
Jadå, jadå. Jag sträckläste den här boken också. Och förstår precis varför mina elever också gör det... :)
 


Seré Prince Halverson: Den andre siden av gleden (digikort)
När familjer splittras är den nästan alltid barnen som kommer i kläm. Den här boken handlar om Ella. Hon är gift med Joe och bonusmamma till hans två barn, sexåriga Annie och treårige Zach. Deras mor, Paige, lämnade familjen när Zach var en baby och har inte hörts av på flera år.
Ella och Joe lever ett lyckligt och bekymmersfritt liv när katastrofen inträffar. Joe dör i en olycka, och plötsligt står Ella ensam. Mitt i den förlamande sorgen inser hon att makens företag, en italiensk delikatessbutik, står på randen till konkurs och hon vet inte hur hon ska kunna rädda den. Men ännu värre är att Paige dyker upp på begravningen - och strax därefter meddelar att hon vill ha vårdnaden om barnen. Barnen, som inte har träffat henne på tre år, och som inte relaterar till någon annan mamma än Ella. Men har hon en chans mot deras biologiska mor? Och vad kommer en uppslitande vårdnadstvist göra med dem alla?
Jag tyckte om den här boken. Den behandlar ett allvarligt tema på ett fint sätt, och visar att världen inte är svart eller vit och att det inte finns några absoluta sanningar.
 
 
Sylvia Day: Entwined with you (Crossfire; 3)
Det blir en lång trilogi, detta - för det visar sig att den tredje boken inte är den sista...
Jag läste de två första böckerna om Eva och Gideon på norska, men det var så lång kö på den tredje att det gick fortare att lägga vantarna på den engelska utgåvan!
Som jag skrev om de två första böckerna - det här är en mer välskriven variant av Fifty shades. Jag har inga som helst tvivel om att historien egentligen kunde fått plats i vad som alltså ursprungligen skulle bli en trilogi istället för att dra ut det hela i fyra (eller fler??) delar. Men OK, jag sträckläste ändå. Och jag kommer helt säkert slänga mig över nästa bok när den kommer - för författaren har såklart vävt in ett antal obesvarade frågor och cliffhangers mellan sexscenerna... :)
 
 
Helene Uri: Kjerringer (digikort)
Den här boken påminner mig om filmen 9 till 5 med Dolly Parton, där tre damer bestämmer sig för att hämnas på sin mansgris till chef. I Kjerringer är det fyra kvinnor - Jenna, Frøydis, Ella och Celeste - som lär känna varandra på en kvällskurs i latin, som bildar föreningen Kjerringer där de hämnas på män som på olika vis föraktar, sätter käppar i hjulet och gör livet surt för kvinnor. Det gäller allt från politikern som nekar den dementa mamman till en av kvinnorna en plats på ett äldreboende, till den arroganta chefen som bara belönar manliga kollegor när företaget deltar i olika idrottstävlingar.
Männen får som de förtjänar, och efterhand blir damernas tilltag alltmer utspekulerade. Jag tycker väl inte boken är så underhållande som jag tror det är meningen att man ska tycka, men den är helt OK. Och så lärde jag mig ett och annat latinskt ord på kuppen!
 
 
Peter Temple: Mörk kust
Den här deckaren från Australien har jag haft i min bokhylla i flera år. Den får strålande recensioner och jag vet inte riktigt varför jag inte läst den tidigare. Men nu har jag alltså gjort det - och jodå, den är bra, även om den var trög att komma in i och berättandet är en smula långsamt och fragmentiserat. Tror möjligen den hade vunnit på att sträckläsas.
Storyn: kriminalaren Joe Cashin har, efter att sånär mist livet i en konfrontation med en mördare i Melbourne, dragit sig tillbaka till ett jobb hos ortspolisen i sömniga Port Monro. Här händer inte mycket - inte förrän den aktade Charles Bourgoyne misshandlas i sitt hem och avlider, och tre ungdomar av aboriginsk härkomst anklagas för dådet. I en biljakt mister två av pojkarna livet, och fallet får snabbt politiska förtecken. Mitt i mediernas drevjakt börjar Joe Cashin dessutom misstänka att det kanske inte är pojkarna som är de skyldiga, men att någon försöker sopa igen sina spår...
 
 
Alan Bennett: En uvanlig leser
Det här är en liten pärla! En till formatet liten och snabbläst bok som väcker muntration och som visar på läsningens och böckernas kraft. Den handlar om drottning Elizabeth II av England som av en ren tillfällighet går in i en bokbuss som står parkerad bakom Buckingham Palace, lånar en bok - hon inser att det är vad etiketten kräver - och som därmed blir en L-Ä-S-A-R-E. Hon, som aldrig haft tid att ha en hobby, njuter i fulla drag och tar varje chans till att sticka näsan i en bok. Till frustration för alla i hennes närhet, och med konsekvenser för hela samväldet!
 
 
Linn T. Sunne: Saiko
Jag läser alltför sällan på nynorska - här är ett försök att råda bot på det.
Ella dricker sig full på en fest. Alldeles för full. Och hon ringer Saiko för att få skjuts hem. Saiko som är över 20 och som alla tycker är lite konstig. Men han är ju snäll, på sätt och vis. Och han hämtar henne. Det ska hon komma att ångra...
Det här är en ont-i-magen-bok om hur ett enda felsteg kan få stora konsekvenser.
 
 
Trude Teige: En hjelpende hånd (digikort)
Detta är den andra boken i deckarserien om TV-journalisten Kajsa Coren (jag har inte läst den första). I den här boken dokumenterar Kajsa livet på det äldreboende där hennes mamma bor, men ganska snart upptäcker hon att allt inte är som det ska på avdelning 3B. Att de boende dör är i sig inte ovanligt - det är trots allt gamla och sjuka människor som bor där - men är det inte lite väl många som faller ifrån? Och alls icke de svagaste och skröpligaste...
En hjelpende hånd är ingen revolutionerande deckare, men den är helt OK - och väldigt lättlyssnad.
 
 
Maria Gripe & Kay Pollack: Tordivelen flyr i skumringen (digikort)
Tordyveln flyger i skymningen har gått som radioteater på svensk radio i flera omgångar. Jag har aldrig hört mer än brottstycken, aldrig fått nåt sammanhang i historien och aldrig blivit särskilt nyfiken på den. Men nu tänkte jag att det kunde vara dags att ge den en chans. Även i Norge har man gjort radioteater av den - eller hørespill som det heter här. Och den har korats till den bästa barnradioteatern nånsin. Men vet ni? Jag gillar den fortfarande inte...! Dessutom är det otroligt opraktiskt att lyssna på den här typen av inspelning när man går till och från jobbet - när huvudpersonerna viskar eller talar lågt hör man inte vad de säger över bruset från biltrafiken, och när det kommer ljudeffekter som t.ex. skott, ja, då håller trumhinnorna på att sprängas.
Så beklagar, men jag förstår inte bokens storhet - även om den älskats av flera generationer barn och ungdomar. När jag själv var i slukaråldern läste jag alla Maria Gripes Elvis-böcker, och vad jag minns så tyckte jag om dem, men annars... njä.
 
 
 
Rebecca James: Forførende ondskap - sannheten om Alice (digikort)
Katherine är 17 år. Hon har flyttat till en ny stad och börjat på en ny skola, för att slippa minnena från den fruktansvärda kvällen då hon förlorade sin lillasyster. Hon vill helst vara ifred, vill inte att någon ska lägga märke till henne. Men Alice - vacker, populär och en riktig partytjej - siktar in sig på henne och efterhand släpper Katherine in henne i sitt liv. Det ska visa sig få ödesdigra konsekvenser, för Alice kan vara omtänksam och charmerande - men också iskallt beräknande. Och totalt samvetslös.
Det här är en otäck historia! Katherine är bokens berättare, och tidsmässigt hoppar boken mellan den perioden då allting med Alice inträffade, och korta glimtar fem år efteråt. Därmed får man som läsare redan tidigt i boken antydningar om vad som komma skall, så den är omöjlig att lägga ifrån sig. Kommer absolut rekommendera den till mina elever!
 

Avverkning

Jösses! Inte nog med att hyresvärdarna häromveckan sågade ner lönnen som skuggade min veranda - igår kväll tog de resten! Först björkarna som stod mellan vårt hus och grannarnas - vilket inte har så stor betydelse för min del då jag bara sett dem genom mitt (lilla) köksfönster - men sen: den jättestora tujan som stod precis utanför min dörr. Bort med den - och välkommen, solsken och panoramautsikt! :)
 
 
 


 
 

Men nu som tujan inte längre finns där som blickfång ser rabatten desto ynkligare ut... ska göra nåt åt den när jag kommer tillbaka efter semestern. Vet inte riktigt vad, än... men det ger sig. Kanske en rabattkant i trä?
 
 

Lite midnattssol

Ha! Igår tvärbestämde jag mig! Det var en strålande vacker kväll, så efter Åremma-rundan packade jag matsäck och gav mig iväg. När jag kom ut till kusten visade det sig dock vara ganska mulet, och jag hann ångra mitt tilltag innan jag till slut hittade solen i Fagervika (om än bara för ett ögonbick - jag hade ju egentligen sett för mig att sitta lääänge på en klippa och njuta av solens vandring längsmed horisonten...).
 
 
De Syv Søstre visade sig från sin bästa sida genom en glugg i molntäcket:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Sandnessjøen i nattligt ljus:
 
 
Och på vägen hem mötte jag den här typen:
 
 
 
 Hem kom jag kvart i två - så nu känner jag att det nog kommer bli en tidig kväll... :)
 

Slagregn

Nyss var det sol... men nu!!
 
 
 
 
Avloppsbrunnarna hinner inte ens ta undan!!
 
Och plötsligt gör det ingenting att jag är ensam kvar på jobbet... för den där solstolen på verandan lockar inte längre... ;)
 
 
 

Inställt

Näh. Det blev ingen utflykt igår kväll. Dels var ju vädret en aning mer ostabilt än jag hade hoppats, dels insåg jag att det skulle bli tufft att jobba en lång intensiv vecka utan att ha sovit just nånting söndag natt.
 
Vad var det då jag hade tänkt? Jo, att köra ut till kusten och dokumentera midnattssolen!! OK, så ligger polcirkeln några mil längre norrut, men nånting med ljusets brytning ska visst göra att den faktiskt kan ses här också.
 
Synd att det inte var soligt på lördagkväll - hade ju liksom gjort mindre med en sömnlös natt om jag haft en helgdag kvar att ta igen det på.
 
I vanlig ordning började jag dock ångra att jag inte gav mig iväg i alla fall, för framåt halv elva igår kväll visade sig vädret återigen från sin bästa sida:
 
 
 

Sankthans

Här firas sankthansaften idag, och jag har varit med Unni & co i Urdsdalen för att grilla korv. Himla mysigt, ända till åskregnet överraskade oss...

Nu sitter jag och överväger en ny utflykt, för regnet har dragit bort. Kanskje... ;-)

Hanedager

Den här helgen är det både stor marknad (det är de som kallas Hanedager, efter hanen - tuppen - som är Vefsns kommunvapen) och Kippermocupen (stor fotbollsturnering för ungdomar). Full rulle i stan med andra ord. Jag gick på marknad med Unni och hennes syster och fyndade bland annat en försenad födelsedagspresent till Eva. Och så kollade vi in båtarna nere vid älvkanten.

Trots mörka moln och hällregn inatt har det varit uppehåll fram tills nu. Bra för de fotbollsspelande ungarna!! Men nu strilar det, och jag tror jag ställer in min planerade promenad...


Flaskpost

Jag fick flaskpost igår! I brevlådan!! Det var en midsommarhälsning från finaste syskonbarnen! :-)
Rabatten

... fast först trädgården - som nu är ljusare än på länge efter att hyresvärdarna sågat ner den lönn som skuggat för eftermiddagssolen på verandan:
 
 
Över till rabatten - här är liljor som jag grävt upp i Vestvågan och som jag hoppas ska blomma. De får jättefina gula blommor men det är inte alla som lyckas med dem (Unni har en imponerande planta i sin rabatt):

 
Rhododendronen höll på att duka under i vinter - den är inte vacker, men tar sig så sakteliga:
 
 
Krusbladiga penséer:
 
   

Fler Vestvåganbilder

... från förra helgen:
 
En av topparna i fjällkedjan De Syv Søstre (Botnkrona?)
 
Det gamla skolhuset i Vestvågan, som stått tomt i många år
... och det märks!
 
Unni letar snäckor på Osen
 

Garderob

Det är himla opraktiskt med en garderob som saknar både stång och hyllor. Dåligt utnyttjande av platsen när det enda man har där är en skohylla! Så vad göra? Jo, jag köpte ett kvastskaft och bad vaktmästarna på skolan att kapa det till 58,5 cm samt borra hål i båda ändarna. Sen skruvade jag fast stången från utsidan. Vips - nu har jag plats till höst- och vinterjackorna! :)
 
 
 
 

Avslutning

Som sagt, jag bjöd in mig själv till avgångselevernas avslutning i torsdags. Trevligt!! Först samlades alla i matsalen, sen gick medie- och hudvårdseleverna med familjer till andra lokaler medan idrottsgänget stannade kvar. Så också jag. Vi fick se en film från klassens träningsresa till La Santa, höra klassföreståndarens fantastiska dikt till sina elever, och så klart ta bilder av ungdomarna denna deras sista dag på Mosjøen vgs:
 
 
Igår var det avslutning för alla de andra. Vårt eget husband, Siste utvei, uppträdde - och dessutom kom två av avgångseleverna för att uppträda med sång och musik. Och vips ropade de fram mig - för att ge mig en röd ros. "För att du är så snäll och sexig". Ehm... snäll går jag med på (dumsnäll emellanåt). Men sexig???? Pöh! :)

Nedräkning

Imorgon är det skolavslutning. Eller, ja, de som går treårig utbildning (idrott, medier & kommunikation, hudvård) har avslutning redan ikväll, och familj och vänner är välkomna att vara med (jag har också tänkt vara med på ett hörn). Imorgon förmiddag blir det tal, sång och musik i matsalen för alla andra. När eleverna skingrats för vinden är det avslutning för personalen, med kaka och kaffe. Och sen är det sommarlov!!! Fast några av oss håller ut lite till... jag jobbar nästa vecka, och vaktmästarna, lokalvårdarna, IT-killarna och kontorpersonalen jobbar också delar av sommaren.
 
Det märks att den här veckan varit hektisk, med återlämning av ett par ton med läroböcker. Det har varit full rulle hela dagarna för min del, och igår kväll tog orken (tillfälligt) slut. Jag somnade på soffan och slog aldrig ens på TV:n... och imorse tog jag bilen till jobbet (nåja, det var delvis för att det regnade). Nu håller jag tummarna för att så många av möjligt av de elever som inte lämnat in alla sina böcker gör det under dagen, eller under morgondagens avslutning. Efter helgen ska jag gå igenom statusen och skicka påminnelser till de som ännu inte gjort upp för sig - och det är den absolut tråkigaste arbetsuppgift jag har. Men den måste ju göras. Sen ska jag beställa nya läroböcker för bortåt en halv miljon, uppdatera alla boklistorna på hemsidan, sätta om blommorna (har närmare 10 krukväxter på bibblan och det är lääänge sen de fick ny jord) och fixa diverse annat innan jag styr kosan mot Holmön och S-E-M-E-S-T-E-R.
 
Dessutom har jag en idé om att jag ska göra nåt alldeles speciellt i helgen. Det är väderberoende, så jag får se om det kan genomföras. Jag avslöjar inte vad det är, det får ni veta på måndag! :)
_ _ _ _ _
 
Förresten, så här såg jag ut efter att ha traskat de 10.402 stegen till Marka och aktivitetsdagen
häromveckan:
 
 
 

Quizavslutning

... med en viss frustration från vår sida.
 
Vi vann den första rundan efter utslagningsfråga, bara för att få veta att denna avslutningskväll delas det inte ut premier efter någon av de två rundorna utan bara för sammanlagt säsongsresultat. What?!
 
Så nästa irritationsmoment: en av musikfrågorna skulle besvaras med låttiteln Manic Monday. Och jag lyckades tydligen skriva Magic Monday utan att jag kan komma ihåg att jag gjorde det. Därmed blev vi trea istället för delad tvåa i den rundan. Grr.
 
Och till sist: vi har hela säsongen legat på en tämligen stabil tredjeplats i totalöversikten. Nu visade det sig plötsligt att vi halkat ner till fjärde plats, och att det lag som knep den sammanlagda tredjeplatsen dessutom låg mer än 30 poäng före oss i tabellen. Och vi fattar inte riktigt hur det gick till...
 
För att göra det hela ännu surare: inte bara vinnaren, men de tre bästa lagen premierades - och med en snöplig fjärdeplats fick vi gå hem tomhänta.
 
Ett av de andra lagen - som också de ifrågasatte resultatet och sin placering - har tydligen tagit upp saken med quizmaster, så vi får se om det kommer en retroaktiv rättelse. Man kan ju hoppas.
 
Jaja. Nog om det. Vi är egentligen glada för att det är sommaruppehåll nu
- så får vi annat att tänka på!
 
Här är sånt vi kunde:
 
Är 13 ett primtal? Ja
 
Vem uppfann åskledaren? Benjamin Franklin
 
Vad heter dessa båda figurer på norska? Lynet McQueen och Bill
 
 
(busenkelt med en treårig systerson som inte kan få nog av Blixten och Bärgarn!)

Vad heter TV-deckaren Derrick till förnamn? Stefan
 
Vilken föremål som används dagligen över hela världen uppfanns av Johan Vaaler? Gemet
 
Vem har flest antal världscupsegrar oavsett gren? Ole Einar Bjørndalen
 
Från vilken land kommer foccaccia? Italien
 
Vilket ämne har den kemiska beteckningen O3? Ozon
 
Vilken är Brasiliens nationaldans? Samba
 
Vilken djurart är abessinier? Katt
 
Vilken färgproducent står bakom Drygolin? Jotun
 
Vad står förkortningen NSA för? National Security Agency
 
Vilka är de fem världshaven?
Atlanten, Stilla havet, Indiska oceanen, Norra ishavet, Antarktiska oceanen
 
I vilket land är Bashar al-Assad president? Syrien
 
Vilken lokal SV-politiker gick nyligen ur partiet i protest mot rovdjurspolitiken? Berit Hundåla
 
Vilket band har bland annat gjort låtarna "Run like hell" och "Keep talking"? Pink Floyd
 
Vilken känd sång skrevs av Bjørnstjerne Bjørnson och Rikard Nordraak?
"Ja vi elsker dette landet" (alltså Norges nationalsång)
 
Hur många atomer måste det minst vara i en molekyl? 2
 
Det här missade vi:
 
Vilket land hette tidigare Zaïre? Demokratiska republiken Kongo (vi svarade bara Kongo, men det är grannlandet...)
 
I vilket land finns världens största saltslätt? Bolivia (vi satsade på USA)
 
Vilket par skrev boken "Fra hjerte til hjerte" 2002? Prinsessan Märtha Louise och Ari Behn
 
I vilket fylke ligger Ski kommune? Akershus (vi svarade grannfylket Buskerud)
 
Om vilket band handlar boken "Sagaen om denimfolket" som kom ut 2007? Turboneger
 
Musikdelen:
 
Jag kunde jag mitt liv inte komma på vad den här låten hette - vi fick höra introt och jag kände igen att det var Bryan Adams direkt och kunde nynna hela versen... men "Heaven"? Nej, det visste jag inte. Synd att det inte frågades efter artisten istället för låten! :)
 
  
Och sen kände v förstås igen Chris de Burgh - men tilläggsfrågan "I vilket land är han född?" gick vi bet på. Vi kom på att vi fått den frågan förut och jag menade det var nånstans i Sydamerika, men jag kom inte ihåg vilket land. Argentina. Det svarade vi inte. Grrr... tror vi minns det till nästa gång!
 
 _ _ _ _ _
 
Och till sist nåt helt annat: äkta idrottsglädje! :)
 
Nei, disse gutta har ikke vunnet noe - men lille Tahiti scoret
mot vinneren av Afrika-mesterskapet
 

Oops

Nu ser jag att den sista bilden i förra inlägget inte kom med. Kommentaren om att vi aldrig kom oss över gränsen föranleddes av att bussen uppvisade följande resmål:Fniss! :-)


Festen

Redan innan personalfesten blev vi indelade i grupper med uppgift att laga mat från ett givet land och ta med till festen. Min grupp fick Thailand, och här är resultatet:Huvudrätt: vårrullar, dessert: exotisk frukt. Vi satsade också på en dekoration av aluminiumfolie... ;-)

Vi blev hämtade med buss - destinationen visade sig dock inte innebära att vi korsade gränsen utan vi hamnade på Aufles. Jaja, man kan ju inte få allt! :-)

Vestvågan del 2

Mysig helg i Vestvågan den här helgen också! Även om vi var ganska utschasade efter personalfesten - kom hem strax efter kl 3 på fredagsnatten, och klev upp för att hinna färjan kl 8...

Många böcker...

Läroboksåterlämningen har verkligen skjutit fart! Men så närmar det sig också skolavslutning (på fredag). Ja, för den som undrar - vi firar alltså inte midsommar här till lands...

Idag har jag nästan inte hunnit hämta andan mellan varven, men det är så det ska vara - ju mer eleverna lämnar tillbaka innan sommarlovet, desto lättare blir det när jag nästa vecka ska gå igenom vad som fortfarande fattas! :-)
Fun

Apropå ingenting, här är en av mina favoritlåtar för ögonblicket:
 
 
Pink har jag inte lyssnat så mycket på, men Nate Ruess är frontfigur i bandet Fun - jag har deras senaste CD i bilen och lyssnar om och om igen. Inte alla låtar är lika bra, men We Are Young har korats till årets bästa låt (jag är inte oenig), och den här är inte heller så dum:
 
(långt intro, själva låten börjar efter ca 1 min)
  
 
 

Passa på

Idag vågade jag inte vänta till efter middagen med att gå på promenad - kollade väderprognosen och insåg att det var bäst att passa på. Och det stämde! Nu har det mulnat på och det blåser - medan jag var ute sken solen. Nackdel: jag var ganska hungrig innan jag kom hem...!
 
Imorgon ska vi ha personalfest - räknar med att det blir sent. Och så hänger jag med Unni till Vestvågan i helgen också, så det kan hända att det tar några dagar innan nästa uppdatering. So long!
 
 
_ _ _ _ _
 
Hehe, det är inte alltid så enkelt:
 
 

Tårta

Idag fick vi tårta på jobbet! Varför? Jo, vi markerade att det är 100 år sedan kvinnlig rösträtt infördes i Norge!

Promenad

Åremmarundan ikväll igen. Fast effekten av den försvann snabbt, för när jag kom hem satte jag mig i soffan och åt glass...
 
 
 
 
Rush hour på fjorden! :)
 

Näst sista

... quizen för säsongen, och baske mig - vi vann!! :)
 
Den första rundan vann vi med tre poängs marginal, i den andra kom vi tvåa - men det räckte till en sammanlagd seger. Och detta trots en mycket medioker insats från min sida på temat Sverige. "Vad heter Sveriges nationalfågel?" Alltså, har vi en sån?! Det hade jag ingen aning om... Svaret är förresten koltrast, om ni undrar.
 
Men det här kunde vi:
 
Vad hette den kände science fiction-författaren som dog häromdagen? Iain Banks
 
Vad heter Iraks viktigaste hamnstad? Basra
 
Vilka är de tre huvudingredienserna i Janssons frestelse? Ansjovis, potatis, lök
 
Var i kroppen finner man deltamuskeln? Mellan nyckelbenet och skulderbladet
 
I vilket hav rinner Amazonfloden ut? Atlanten
 
Vad heter USAs minsta stat? Rhode Island
 
Vad heter Norges första gasfält? Frigg
 
Vilken slags mat är morbier? Ost
 
Vad heter restaurangen som är romanfiguren Harry Holes stamställe? Schrøder
 
I vilket land är Monrovia huvudstad? Liberia
 
Vad hette Norges förste kulturminister? Lars Roar Langslet
 
Vad heter skådespelaren som spelade Colombo? Peter Falk
 
Vad heter världens största kaffekedja? Starbucks
 
Hur lång är en straffrunda i skidskytte? 150 meter
 
Vad hette det norska brödrapar som tog guld i rodd i OS 1976? Alf & Frank
 
... fast vi missade ett och annat också (förutom koltrasten):
 
Vilket instrument spelar Ronny Le Tekrø från bandet TNT i tillägg till gitarr? Dragspel
 
Vilken slags sportutrustning tillverkas av Brunswick och Metro? Bowling-grejer
 
Vem blev Arbeiderpartiets partiledare 1992? Thorbjørn Jagland
 
När öppnade Munch-museet? 1963
 
Var ska Världsutställningen hållas år 2015? Milano
 
På musikdelen dök bland annat det här gänget upp:
 
 
Nästa vecka är det alltså sista quizen innan sommaruppehållet. Vi satsar väl på en seger till?! ;)
 

Vestvåganhelg

Jodå, det blev - såklart - en mysig helg i Vestvågan med Unni & EA! Vi hade ingen vidare tur med vädret, men vad gjorde väl det? Vi gick på promenad i ösregnet, såg prinsessbröllop på TV, läste, pratade - ja, slappade och hade det bra! Jag erkänner att jag var ganska trött - lyckades med konststycket att somna i soffan på fredagkväll, och det var nära en repris igår... men jag var noga med att påpeka att det inte var för att jag var uttråkad eller nåt sånt!!
 
 
 
 
 
 
 
 

... och ännu fler

Jag minns rätt! Kollade idag, och det är 7542 steg till jobbet! ;-) Dessutom 2344 steg från jobbet och in till centrum (varifrån jag vanligtvis tar bussen hem). Idag har det dessutom varit otroligt varmt och kvavt - tur jag hade med mig ombyte till jobbet då T-shirten formligen kunde vridas ur... :-)

Trodde det skulle bli åska framåt eftermiddagen - himlen var alldeles mörk - men nu är den blå igen! Får se hur länge det varar...Nu har jag packat - hänger med Unni till Vestvågan i helgen. Blir trevligt! God kväll!

Förresten: fick en inte alltför diplomatisk natuonaldagsgratulation av en kollega idag: "Gratulerar med dagen, synd bara att det är så fula färger på er flagga." Hmpf!! ;-)

Fler steg

Inga problem, jag sov som en gris i natt trots att jag trynade på soffan flera timmar igår kväll! :)
 
Den här kvällen är, så långt, betydligt mer produktiv. Har precis gått den vanliga rundan Åremma-Rynesåsen, och den här gången tog jag med stegräknaren för att kolla hur långt det är. 9974 steg. Mer än jag trodde! Tillsammans med promenaden till jobbet i morse (länge sen jag kollade så jag minns inte, men jag tror det är runt 7500 steg) tycker jag mig ha uppfyllt dagens kvot med råge. Nu har jag intagit soffan men är fast bestämd på att inte somna - har tvätt i maskinen som ska hängas om en stund och har tänkt hinna med en maskin till.
 
 
Det finns förresten spår av vinterns promenader i backen upp från Åremma mot Kulstadlia. Med tanke på hur många par broddar jag nött ut undrar jag om alla gula "pluppar" som lossnat längs stigen är mina...?
 
_ _ _ _ _
 
Färjetrafiken på Holmöleden har i många år varit en källa till frustration. "Gula fäjjan", som Rasmus kallar den, uppfyller sedan några år inte längre säkerhetskraven och har av den orsaken klassats ned och tar numera bara en tredjedel så många passagerare som förr. Dessutom är det nog inte bara jag som drar mig för att åka över Kvarken när det blåser - inte bara för att jag har anlag för sjösjuka, men i lika stor (eller större) utsträckning för att jag helt enkelt inte litar på flytetyget. Det har varit alltför många incidenter på senare år.
 
Nu har det, efter sju sorger och åtta bedrövelser, äntligen beslutats om en ny färja. Bra!! Men den byggs ju inte på en dag, så i sommar (precis som i fjol och året dessförinnan) hyr man in en extrabåt som ska gå parallellt med färjan för att klara persontransporterna. De senaste åren har det varit Öfararen (med plats för drygt 50 passagerare), och det har varit en lösning som funkat rätt bra. I år har man fått tag i ett annat fartyg - Kungsholm, med kapacitet på en bra bit över 100 passagerare. Ännu bättre! Eller? Nu visar det sig att det är en liten hake med den nya båten: vindkänsligheten... Läs Lenas blogg på vk.se - hon beskriver läget på ett mycket informativt sätt.
 
Så nu får vi hålla tummarna för en vindstilla sommar. Å andra sidan - det är mygginvasion hemma på ön, så det behövs kulingvindar för att kunna röra sig utomhus utan fara för de små blodsugarna. Pest eller kolera?

Snark...

Fin regnbåge i morse
 
Kvällssol
 
Men suck!
 
Efter middagen skulle jag bara läsa ett par sidor, och sen gå ut på promenad. Satte mig i soffan, lutade mig tillbaka, läste en sida eller möjligen två - och somnade. Vaknade till och ringde pappa, och somnade sen igen. Och sov ett par timmar. Aaagh! Har precis dividerat med mig själv om jag ska gå ut en sväng nu - men klockan har passerat 23 och även om det är ljust dygnet runt så ska jag ju upp tidigt imorgon, så det får vara. Antar att jag behövde sova... och hoppas jag inte ligger och snurrar när jag väl lägger mig i sängen.
 
Jaja. Över till nåt annat - gårdagens quiz. Helt otroligt - men trots otur och stolpe ut så det stänkte, så bärgade vi två tredjeplatser!
 
Sånt vi kunde:
 
De tre nornorna i nordisk mytologi heter Urd, Verdandi och...? Skuld
 
I vilket land är Luanda huvudstad? Angola
 
Vilken actionfigur heter Peter Parker när han är "civil"? Spiderman
 
Vilket instrument spelar Truls Mørk? Cello
 
Vem spelar Emils pappa i filmerna om Emil i Lönneberga? Allan Edwall
 
När upplöstes unionen Österrike-Ungern? 1918
 
Vilken norsk kung dog i slaget vid Svolder? Olav Trygvasson
 
Vilken norsk stad ligger längst västerut? Florø
 
Var i Finnmark var det varmast i Europa i fredags? Karasjok (30.8 grader)
 
Vem skrev "Mannen som elsket Yngve"? Tore Renberg
 
Vem är president i Norges Idrottsförbund? Børre Rognlien
 
Vad heter Israels premiärminister? Benjamin Netanyahu
 
Vilken författare skriver om Svend Foyn? Jan Mehlum
 
Vad heter Chelseas nye tränare? Jose Mourinho
 
Vilket parti var Steinar Bastesen med och grundade? Kystpartiet
 
Det här (bland annat) missade vi:
 
I vilken världsdel lever sengångaren? Sydamerika
 
Hur många OS-guld tog Carl Lewis i längdhopp? 4 (1984, 1988, 1992, 1996)
 
I vilken fransk stad har flygplanstillverkaren Airbus sitt säte? Toulouse
 
Vad heter den översta divisionen i dansk fotboll? Superligaen
 
I vilket fylke ligger Kragerø? Telemark
 
Vad är Justin Biebers andranamn? Drew
 
Hur många revbenspar har en människa normalt? 12
 
Den här veckan klarade vi båda intro-frågorna på musikdelen. Här den första:
 
 

Bilderna

Vefsnfjorden (med Øyfjellet längst till höger)

 
 
Drevvatne
 

Elsfjord

Blåsigt

Regn och åska? Inte då! :)
 
Vaknade till ännu en vacker dag - knatade runt Åremma direkt efter frukost, och när jag kom hem bestämde jag mig för att packa matsäck och sticka iväg ut längs fjorden. Fast redan när jag kört ett par kilometer insåg jag problemet med min plan: det blåste. Och inte lite - det gick vita gäss på fjorden! Temperaturen sjönk dessutom från +23 hemma på verandan till +16. Därmed blev det bara ett kort stopp, men istället för att vända hemåt direkt så körde jag genom Drevja till Elsfjord och så E6:an tillbaka. Och så återgick jag till verandan.
 
Under eftermiddagen har det dock börjat blåsa alltmer här hemma också, och solen har mer eller mindre gått i moln. Och imorgon (ja, nu citerar jag de här inte alltför överbevisande meteorologerna igen) ska det bli åtskilligt kallare och regn. Vi får väl se...! :)
 
Bilder? Kommer imorgon. Verkar inte gå att lasta upp dem just nu - har provat flera gånger.
 
 

På tur

I morse när jag kollade väderprognosen spådde meteorologerna regn och åska för morgondagen. Bäst att passa på medan det fortfarande är fint, tänkte jag, och begav mig ut på dubbla turer - runt Åremma imorse och upp till TV-tornet nu ikväll. Svettigt värre... det var +20,4 redan när jag vaknade kl 07.15 och sen har det bara gått uppåt. Nu är det mulet och det kommer ett och annat vindpust så det går i alla fall att andas, och temperaturen sjunker långsamt. Har jag förresten sagt hur himla skönt det är att bo i en suterränglägenhet när det är värmebölja? Härinne går temperaturen aldrig upp över 20 grader!!
 
Hur som. Det varma vädret fick mig att börja fundera på om man kan äta glass till middag? Jag övervägde det seriöst, men det slutade med kycklingsallad. Laddar för rejäl glassdessert istället...! :)
 
Första turen:
 
 
 
Andra turen:
 
 
Vilken service uppe vid tornet - en dricksvattentank!
 
 
Titta vad som slagit ut!!
 
 
Nu ska jag snart sjunka ner i soffan och se den nya Tom Cruise-filmen Jack Reacher.
Och äta glass...!!

RSS 2.0