Malå t/r

Tillbaka på ön igen. Här blåser det friskt - himla skönt efter ett par dagar med tryckande värme i Malå. Det där med att gå en mil om dag har redan skitit sig - inte en chans när det var +31 och vindstilla! Får väl gå två imorgon istället... :)

Eva och mormor:Blommor längs Storgatan i Malå:


_ _ _ _ _

Provianterade på Coop i Umeå i söndags, och såg en tuff bil på parkeringen
- en Ford Coupé från 1939:Nästan lika fin som min Skoda! :)
_ _ _ _ _

Dags för första arbetspasset på affären imorgon, har lovat komma kl 8.00.
Ingen sovmorgnar här inte! :)

Postrodden 2009Årets upplaga av Postrodden var den 28:e i ordningen - varannan gång startar man på Björkö på finska sidan, varannan gång på Holmön. I år var det vår tur att ta emot båtarna - 41 till antalet, de flesta finska. Postrodden är ett sätt att hedra de öbor som förr i tiden hade ansvar för att frakta post över Kvarken, och de flesta av deltagarna har på sig tidstypiska kläder och utrustning. Idag hade de tur med vinden (sydlig) så de kunde segla nästan hela vägen.

     

     

Byviken fylldes av allsköns farkoster - den här deltog inte i rodden över Kvarken!! :)Och - kära vänner och kollegor i Norge - det vajade till och med en NORSK flagga på ön dagen till ära! Vid Postrodd och Visfestival flaggas det nordiskt härute!


_ _ _ _ _

Har precis matat räven. Hon kom och satte sig härutanför och tittade uppfordrande på mig när jag öppnade ytterdörren. Så hon fick en bulle - vågade inte ta den ur handen på mig, men jag lade ned den och backade en halvmeter och då gick det fint. Sen travade hon glatt iväg med den i riktning grytet. Hann inte riktigt med med kameran den här gången...


_ _ _ _ _

Imorgon åker jag, mamma och syrran till Malå för att hälsa på mormor.
Blir några dator-/bloggfria dagar - återkommer på tisdag.
Godnatt!

Sommarnatt

Nä, vi fick ingen fisk igår kväll - men det var en härlig tur på havet!

   

Ehh... det guppade lite för mycket för att jag skulle kunna ta kort
med horisonten på samma ställe...:)

     Nästan midnatt när vi kom tillbaka till Gäddbäck - men fortfarande ljust:

   

Premiärdopp

Precis ätit mammas lasagne så magen står i fyra hörn... senare ikväll ska jag följa med pappa och vittja laxfällorna - så nu passar jag på att kombinera matsmältning och blogg! :)

Vad har jag då gjort såhär den första dagen av ledigheten? Jo, jag har...

- Sett årets första huggorm (höll sånär på att trampa på den, den låg vid vägkanten när jag gick hem från affären).

- Sett årets första igelkott (höll sånär på att trampa på den också... det här börjar bli en ful ovana).

- Upptäckt att mina gamla gummistövlar läcker (hastigt och lustigt hade jag vatten upp till fotknölen i den ena stöveln).

- Gått en mil (har bestämt mig för att vara hurtig - minst en mil per dag).

- Bränt mig på axlarna samt kärringstället (vilket är Evas och min benämning på urringningen)

- Bäddat i bagarstugekammaren (som jag ockuperar sommartid - svalt, någorlunda mörkt samt väldigt skön madrass!).

samt

- BADAT I HAVET (det var inte ens kallt!!!! jag skrek inte ens!!! pappa tog en bild men Jenny i bikini är ingen vacker syn - hade behövt en hel del retuschering - så för er skull blir det bara naturbilder).

     
_ _ _ _ _

Vet ni, den där lilla räven som pappa matat i vinter och som är i det närmaste tam - det är en hona. Och hon har fått fyra ungar!!!! Det är en granne som sett dem, grytet ligger bakom hans hus. Och häromdagen såg han de små ungarna som lekte på hans gårdsplan. Jag vill också se dem!!!
_ _ _ _ _

Vackert - och smällvarmt - när jag körde från Mosjøen igår. Det var +24 när jag körde över fjället! +28 i Mosjøen, +27 i Tärnaby. Det är då man är glad för luftkonditionering i bilen. Ställde den på +19 och tutade och körde. Knappt sju timmar, gick snabbare än vanligt. Och då hade jag ändå totalt glömt vägarbetet mellan gränsen och Tärnaby. Som fortfarande är i full gång. En liten bit är asfalterad, resten är fortfarande puckelpist...Tog flera kort på fjället som gett Hattfjelldal dess namn - men jag kunde inte bestämma mig för vilket som blev bättre; det med skärpan i förgrunden eller bakgrunden?

 
_ _ _ _ _

Jahappp, nu är det dags för efterrätt - jordgubbar! Mätt och belåten, lagom pömsig efter en lång dag i solen - ska vi slå vad att jag somnar i båten sen...?
_ _ _ _ _

Planerna för morgondagen? Rensa ogräs... Och så är det Postrodden!!

LEDIG!!

Semestern är inledd! Har kört till Sävar ikväll,
vidare ut till ön med första färjan imorgon bitti.

Sova nu! :)

Mer pengar

... fast mina privata den här gången.

Var på banken idag. Har tagit upp ett lån för att klara omregistreringen av bilen. Eller som kollegan sa: "Du köper alltså bilen en gång till". Jo, det ligger nåt i det. Omregistreringskost-naden är ungefär lika stor som bilens värde i Sverige. Kan tänka mig en massa andra saker jag gärna hade lagt pengarna på...! Har lånat ungefär halva summan, resten har jag sparat ihop.

Och så blev det en diskussion på banken om försäkring och huruvida jag kan upparbeta bonus för skadefria år i ett annat land. Visade sig att det ska gå bra - TACK OCH LOV. Vilket innebär att jag får 75% bonus istället för 20%. Vilket i kronor gör en skillnad i försäkringspremie på närmare 15.000:- per år!! Huga. Norrmännen har förresten ett ganska tjorvigt system för denna bonus, damen på banken ritade upp ett schema och förklarade. Och jo, jag fattade hur hon menade. Men be mig inte förklara!! 

                                         

Förresten - banken hade världens charmigaste besökare idag. En gulrandig kattunge! Som förirrat sig in och som personalen körde ut - men som letade sig tillbaka gång på gång. Fick lust att ta den med mig hem... :)

Massa pengar

Det är inte varje dag man beställer böcker för en halv miljon. Eller 523.480:- för att vara exakt. Böcker är dyrt här i landet (fast vi får 20% rabatt så vi landar nog på under den där halva miljonen till slut - även om jag har några restbeställningar kvar att göra). Var en aning darrig på handen när jag klickade på "skicka beställning", det erkänner jag... Nu är det bara att hoppas på att jag beställt rätt böcker, rätt antal och att vi får dem levererade i god tid innan skolstart! :)

Hur många böcker vi får för denna nätta summa? 1619 stycken. Och ja, jag har beställt dem färdigplastade. Tycker lite synd om de ungdomar som fått sommarjobb på bokhandeln... men för min egen del blir det jobb nog att märka och registrera alltihop! Och sen att låna ut dem... men då handlar det om nånstans mellan 3000 och 4000 böcker, för dagens beställning gäller ju bara åk 1. Jag har redan tusentals böcker till åk 2 och åk 3 på plats.

Och NÄ. Jag klagar inte. Tycker faktiskt att läromedelshanteringen är lite kul! :)
(hm... här skakar en och annan kollega uppgivet på huvudet)
Slapp jag bara kravhanteringen - och ryggvärken - så vore det perfekt!!

Helgen i bilder

Nytt försök med bilderna:

I lördags gjorde vi den obligatoriska turen upp till TV-tornet, hade med oss fika och njöt av utsikten:Dessförinnan hade vi gått runt på stan några timmar - jag fyndade bl.a. en äggkopp i
luffarslöjdsteknik (på Vikgården):När vi var på väg tillbaka till bilen, som vi parkerat vid MRK-senteret, kommenterade jag att jag tycker ljudet av skränande måsar är rätt härligt, för mig är det sommar och Holmön. Jojo, det var tills vi plötsligt blev attackerade. Jäklar, vilka arga fåglar!! De gjorde utfall bara centimeter ovanför våra huvuden - och en av dem hade fräckheten att skita på Ann-Cathrin. Vi fattade inte vad vi gjort dem för ont - tills vi såg tre små vaggande måsungar på gångvägen en bit ifrån...

På kvällen blev det en promenad runt Kulstadlia:

Sen såg vi en film. Som jag köpte på loppisen på Sjøgata. Betalade 25 kr. Det var den inte värd. The Librarian - Return to King Solomon's Mines - nåt slags actionäventyrkomedi. Alltså, vi är ju bibliotekarier både Ann-Cathrin och jag, så vi tyckte det skulle bli lite kul att se en film med en bibliotekarie i huvudrollen. Men ärligt talat, jag nickade till flera gånger (fast filmen bara var dryga timmen lång) - och kan inte tänka mig att jag missade nåt... Huvudpersonen beskrevs förresten på omslaget som "Indiana Jones med lesebriller". FNYS. Det här var andra filmen om sagde bibliotekarie - hur i fridens namn fick man lov att göra en uppföljare?! Och finns det ännu fler filmer om honom?! De ska jag i alla fall inte se. 

Söndag - ut till kusten!Först till Lysstøperiet på Levang:

 

... och där föll vi båda pladask för ett ljus i form av en vedklabb:

 Den ser så äkta ut att jag först trodde det VAR trä!!

Sen tog vi emot Hurtigruten när den lade till i Sandnessjøen
- och så gick vi ombord och åt glass! :)

   

Och så fortsatte vi ut mot Petter Dass-muséet...

   

... där vi bl.a. var på guidad tur i den gamla stenkyrkan:

 

Tillbaka i Mosjøen avlade vi visit på mitt jobb. Såklart! :)

Och igår morse var det dags för Ann-Cathrin att styra kosan hemåt igen. Vi har haft en jättehärlig helg - välkommen tillbaka!!!! :)
_ _ _ _ _

Gick förbi ett gäng ungdomar som satt och åt glass när vi var ute och gick igår kväll, Unni och jag. Ungefär hälften av dem går på Mosjøen vgs.

- Hej Unni!!
- Hej Jenny!!
- Vet ni, det där är Unni, hon är moster till Krister.
- Och vet ni, det där är Jenny, hon är våran bibliotekarie.

Jojo, inte var vi särskilt anonyma... :)

Och en stund senare fick Unni sms från en av lärlingarna på skolan, hon hade minsann observerat att vi var ute och gick och tyckte vi var hurtiga. Inte utan att vi kände oss lite iakttagna...
_ _ _ _ _

För den som undrar - nej, jag bloggar inte på arbetstid. Ska börja jobba NU!

Hav tålamod...

Nä. Det blir ingen utförlig rapportering ikväll. Datorn hemma - eller snarare uppkopplingen - är trög nåt alldeles fantastiskt. Så jag bloggar när jag kommer till jobbet imorgon bitti istället. En enda bild tog en KVART att ladda upp - det håller inte! Nu går jag ut och går! :)


_ _ _ _ _

En elev dök upp på bibblan i eftermiddags för att - lite senkommet - återlämna en bok.
Vi småpratade en stund och när han gick sa han:
Da må du ha en helvetes god uke videre!
Tack detsamma! :)

Liten uppdatering

TOPPENHELG!!!!!

Full rapport senare idag! Och en massa bilder förstås... :)

Nu ska jag plasta böcker. Massor av böcker. Och beställa ännu fler böcker. Tidsschemat har
redan spruckit (jag var visst lite väl optimistisk) så det är full huggning fram till torsdag kl 15.30. Då tar jag semester oavsett hur det ser ut i biblioteket.

En blomma

Glömde ju!
Fick en ros av en klass - "för att du är så snäll". Tack, tack, tack! :)

Synd bara att jag inte har en fin vas - fick hastigt och lustigt halsa läsk
och fylla vatten i läskflaskan...Syrénkvisten fick jag av en kille - han sträckte helt enkelt ut handen genom det öppna fönstret
och bröt den av busken härutanför... :)

Skolavslutning

Sådärja! För ett par timmar sen släppte vi iväg eleverna, och nu har vi haft avslutning med
personalen också - blommor och tal, kaffe och kaka. Mysigt.

   

Får besök från Sverige i helgen! Det är min tremenning Ann-Cathrin som kommer och hälsar på - ska bli kul!! Här i stan är det både Kippermocupen (Norges största helgturnering i fotboll) och Hanedagene (marknadsdagar), så det är liv och rusch. Och meteorologerna spår sol och värme, så Mosjøen visar sig från sin bästa sida.

Vad vi ska hitta på, förutom att uppleva stan? Ja, det blir det nog en sväng ut till kusten
- Sandnessjøen/Hurtigruten, Petter Dass-muséet, kanske Lysstøperiet på Levang?

Och med picknickkorg till TV-tornet... eller Marsøra... eller Mosåsen...?

Nog ska vi få tiden att gå! :)
_ _ _ _ _

Har musik till arbetet även idag - högtalarna på Kippermoen spelar Kikki Danielsson och Lotta Engberg för full volym, just nu Dag efter dag. Får nästan lust att dansa lite... :)

Trevlig helg!!

... och trevlig midsommar, förresten - har ju nästan glömt att det är midsommarafton idag!!

Dum parkering

Upptäckte igår (och idag igen) varför man inte ska parkera intill en avloppsbrunn:
det var på vippen att jag tappade ner bilnyckeln i den!!! HJÄLP.
Imorgon blir det definitivt en annan parkeringsplats.
_ _ _ _ _

Nu har lillasyster också träffat - och matat - räven:

   

Magra lilla stackare...! :)
_ _ _ _ _

Och så fick jag ytterligare två bilder av syrran, med följande bildtext: 

Finner du nån likhet mellan bilderna?????? Jag menar mellan kokbokens bild och sörjan på tallriken och stekpannan??? Lägg ut det på bloggen om du vill och fråga om nån vet hur f-n man gör så det ser ut som på bilden!!! 

Jahapp, nån som har en bra idé?? :)
_ _ _ _ _

Fy, vad det är tidsödande att plasta folianter med mjuk pärm. Har egentligen inget emot att plasta böcker, men när man plastat en hel drös och högen som återstår inte ens ser ut att ha krympt, då... är det inte fullt lika kul. Men jag inbillar mig att jag ska bli färdig till helgen. Så har jag nästa vecka på mig att fixa allt annat jag tänkt få ordning på innan semestern.

Himmel, det är ju sommar ju! Och hade jag varit hemma på Holmön så hade jag säkert fått den obligatoriska kommentaren från pappa på midsommardagen: Nu går vi mot mörkare tider. Jojo. Jättekul att höra när man inte ens börjat sin semester... !


Tornet igen

Vi lyckades snitsla oss fram mellan regnskurarna upp till TV-tornet ikväll, Unni och jag.
Väl hemma började regnet strila igen...


Plockade med mig nåt fint hem!! 
_ _ _ _ _

PS. Fick den här av några av kollegorna under festen i helgen.Har inte vågat provsmaka än... :)

Var är värmen?

Aktuell väderobservation: +5. Fläckvis sol. Regnskurar. Kall vind.Sommarvärme? Njää... men det är ju plusgrader i alla fall! :)

Fler bilder från festen

Sådärja! Nu har jag inhämtat godkännande - törs inte lägga ut bilder på folk utan att de sagt OK.

Unni tog kort på mig och Astrid - vet inte hur hon bar sig åt men det blev rätt häftig effekt med den skakiga bakgrunden! :)Plötsligt tystnade musiken - generatorn fick soppatorsk! Men Einar Arnt och Ola ryckte ut och snart dånade musiken över nejden igen! Det var förresten mycket svenskt, allt från Lisa Ekdahl till GES och Björn Skifs - när inte kollegorna stod för underhållningen. T.ex. visade sig en av gympalärarna vara en riktigt duktig sångare!!Harald hade för säkerhets skull med sig ett eget tält! Men hur många timmar han hann sova i det vete sjutton... han hörde, liksom jag, till gänget som struntade i att gå och lägga sig...Som sagt: en himla trevlig fest. Ser redan fram emot nästa!

Bokkaos

Det blev rätt fullt bakom lånedisken imorse... högar och drivor med osorterade läroböcker:

     

Men nu har jag nästan fått ordning på dem! Golvet är tömt - sånär som på travarna under
lånedisken - och det lilla magasinet är proppfullt. Och fullare blir det, för än väntar jag på
en hel del böcker...

       

Seriøst?!

Fniss! Det var precis en elev här, som undrade om jag har sett den nya Lotto-reklamen (den jag skrev om häromdagen). Jovisst, det har jag ju. Och jag tycker den är rätt fånig. Det höll han med om - men av en HELT annan orsak:

Seriöst, dansar ni verkligen runt den där töntiga stången??? På riktigt??!?!?!
GÖR ni det?!?!


Japp. Fast vi sjunger inte just den där sången, då.

Killen skakade klentroget på huvudet, sa nåt om "underliga svenskar" och försvann
ut ur biblioteket...
_ _ _ _ _

Var på jobbet igår eftermiddag för att skriva ut påminnelser till alla elever om att lämna tillbaka läroböckerna de lånat. Utlånssystemet är bra på så vis att det automatgenererar kravbrev. MEN - det går inte bara att trycka "print" och så ägna sig åt annat tills alla utskrifter är klara. Nädå, man måste klicka "OK" för varje ark. Och det var 438 sådana. Och skrivaren är seg. Så det tog en jävla tid, ursäkta språket. Och inte kommer arken ut klassvis heller. Och böcker som lämnats in de senaste dagarna var också med. Så jag fick gå igenom alltihop, dubbelkolla, stryka över sånt som är återlämnat, och sortera klassvis - sen gick jag och lade högarna i klassföre-ståndarnas posthyllor med uppmaning om att dela ut så snart som möjligt.

Hur lång tid det tog? Sex timmar.
Men då hann jag plasta 30 böcker också, medan skrivaren tuggade och tänkte.

Och HJÄLP.
Lärarna har verkligen tagit sin uppgift på allvar (och det är BRA).
Nu drunknar jag i böcker!!!!!

Lägger ut bilder senare idag, nu måste jag börja få ordning på eländet... :)

Majavatn

Små charmtroll på skolans parkering igår eftermiddag:


_ _ _ _ _

Jo, en del av kollegorna gissade rätt - det bar av söderut på personaltur,
till Tangen gård vid Majavatn.

   

Två kilometers vandring från där bussen släppte av oss. God mat (trerätters!!) när vi kom fram. Trevligt sällskap (vilket gäng vi är!). Intressant att se platsen för Majavatn-affæren som utspelades under andra världskriget. En hel del mygg. Svårdansat på gräsmattan (inget idealiskt "dansgolv"... men allt går!). Allsång (men jag fnittrade okontrollerat i slutet av Öppna landskap - det heter inte gjøkorna utan gökarna, dessutom är det inte ens gökar i originaltexten utan måsar). Prat om allt mellan himmel och jord. Ett gäng som badade imorse (brrrr!). Med mera. Sammanfattningsvis: toppentur!

Igår kväll var det stort sett fint väder, men sen drog regnet in söderifrån.
Imorse strilade det ner...

Solnedgång...:... och soluppgång några timmar senare:

   Fick aldrig användning för sovsäcken - var uppe hela natten. Och jag var inte ens det minsta trött!! Fördubblade förresten årets alkoholintag i går kväll: ett halvt glas vitt vin (smakade OK), ett halvt glas rött (äckligt, sköljde ner det med cola) samt lite Bailey's. Flera av kollegorna kom med menande blickar och kommentarer... jojo! :)

Har tillbringat timmarna sen jag kom hem i snarkande horisontalläge på soffan...
Är fortfarande rätt mosig så det blir nog inte mycket gjort ikväll. Imorgon blir det biskvibak (sista gången före semestern?) samt några timmars jobb (läromedlen/kravhantering/uppdatering av boklistor).

Blåtur

Herøy?

Husvika?

Majavatn?

Børgefjell?

...eller nån HELT annanstans???

Ryktena går, och festkommittén bara ler...men snart vet vi! Nu bär det av! :)


- Va tusan gör vi här?

Fnys. Norsk Tipping (alltså motsvarigheten till Svenska Spel) har gjort en ny reklamfilm. På tema svensk midsommar. Kolla här (det är flera reklamgrejer som snurrar förbi, vänta till den som heter "Va tusan gör vi här?" och klicka på "Se filmen her"). Ojojojojoj. Hela 20 miljoner i potten. Alltså - jag håller med! Det är jättemycket pengar. Men kanske har Norsk Tipping missat att största spelvinsten i Sverige hittills är 123 miljoner. Och att det varit flera vinster på över 50 miljoner. Och att drömvinsten just nu ligger på 115 miljoner. Det ni, norrmän!! :)

Mörka moln

Sol och regn omvartannat idag - igen.

 

Hoppas på fint väder imorgon kväll och på lördag - vi ska på personalfest med övernattning.
Vart vi ska? Ingen aning. Vi har uppmanats ta med sovsäck, liggunderlag (om vi inte har nån
att ligga på) och tandborste (om vi inte har nån att dela med). Blir spännande!!! :)

Rapport kommer...
_ _ _ _ _

Nya skylten är på plats - Vefsn videregående har blivit Mosjøen dito
(jaja, vi bytte namn redan i fjol.... men skyltningen har släpat efter):


_ _ _ _ _

PS. Holmö Havsbad/Panget storsatsar: http://www.vk.se/Article.jsp?article=284112. Kul!!


Boreout - inte jag!

Motsatsen till utbrändhet: att vara så uttråkad på jobbet att man blir sjuk. Och tydligen är det fler och fler som drabbas av boreout. Ingen risk för egen del!!! Mitt problem är snarast att jag trivs så bra på jobbet att jag nästan inte har lust att gå hem... :) Dessutom är veckorna kring skol-avslutning och skolstart de mest intensiva - på grund av läromedelshanteringen, såklart. Har redan boktravar över högt och lågt - och då är det ändå bara en del av eleverna som lämnat tillbaka sina böcker än. Och knappt några av de nya böckerna som åk 1 ska låna till hösten har dykt upp (har ärligt talat inte ens skickat huvudbeställningen än... måste få översikt över hur många klasser det blir först). Märker dock redan av det i ryggen...
_ _ _ _ _

Isländskt (?) ordspråk:

Den som vill vara vän med alla gör sig till åtlöje.

Japp. Där har ni mig i ett nötskal. Alldeles för konflikträdd. Här ligger väl också orsaken till att jag är för dålig på att sätta gränser när det blir för livat på bibblan... tur jag har kollegor som träder in när jag behöver hjälp. Thank you.

Dante's Peak gick på TV häromkvällen, jag kollade med ett halvt öga (har sett den förr). Huvudpersonen gör en intressant iakttagelse: sätt en groda i kokande vatten och den hoppar genast upp ur det. Men sätt den istället i kallt vatten som du värmer upp långsamt - då sitter den kvar tills vattnet blir så varmt att den dör. Jag är väl lite som grodan - hade (en del av) eleverna redan i höstas varit så vilda som de är nu, då hade jag nog skriat i högan sky. Nu har de istället blivit successivt ystrare, och jag har flyttat gränsen för när jag måste ta i med hårdhandskarna i takt med det. Dumt. För varken jag eller eleverna är betjänta av det.

Jag är fast besluten att bli tuffare. Tydligare. Mer bestämd. Men för den sakens skull inte surare; att jag är en flamsmaja får folk leva med!
_ _ _ _ _

Pappa sa häromdagen att det blir en getingsommar. Jotack, jag har redan märkt det. Slog ihjäl tre getingar i bibblan innan klockan åtta imorse... Öppnade fönstren när jag kom (varmt och kvavt), och precis utanför håller syrenerna på att slå ut i blom. Klar geting-magnet. Har slagit ihjäl fler under dagen; såpass att städpersonalen undrade varför jag hade så många döda djur bakom lånedisken.
_ _ _ _ _

Ännu en kul internet-grej, glömde den häromdagen:He he!
_ _ _ _ _

Nä, slut på pausen. Har plastat uppemot 150 böcker sen igår, får se om jag orkar med ytterligare 50 innan jag ger upp för idag. Vi sparar en hel del på att köpa in begagnade läromedel (uppemot 100:- per bok), men å andra sidan går det en del arbetstid till plastning... (nya böcker köper vi i stor utsträckning färdigplastade). Fast jag tar ut övertiden i kompledighet under sommarlovet så det är nog i alla fall en vinst för arbetsgivaren.

Kveldstur til Mostjønna

     


Teknikens under   


_ _ _ _ _

Antar att politiker, rektorer och andra som menar det är OK att skära ner på biblioteks-
verksamhet ser för sig att det räcker med ett litet kompaktbibliotek:AAARGH!!!
_ _ _ _ _

Apropå teknik: ni som har en SodaStream, om ni undrar varför det står i instruktionerna att man inte skall blanda i smaktillsatsen innan man kolsyrar så kan jag tala om svaret. Stod i andra tankar och hällde i lite Fun Light-saft i vattnet innan jag skruvade i flaskan i apparaten. Och med den första puffen av kolsyra sa det frääääääs! och vips var halva köket plaskblött. Så DÄRFÖR!

Bättre sent än aldrig...

Sådärja! Äntligen på plats! Skulle förstås skruvat upp den igår...En vacker dag ska jag upp på Øyfjellet!! Nån som vill följa med...? :)Vingelväder idag. Sol. Regn. Sol. Hagelskur. Sol. Mer hagel (stora som ärtor). Sol. Mulet.

Fast det blev en vacker kväll!!

   

Häftig idé

Kansas City Public Library, Missouri: WOW!!!!     

Sång och musikOOOOPS. 

Det var inte så fint väder imorse som meteorologerna förutspått, så jag struntade i bilturen. Cyklade till jobbet istället, för att komma ikapp med det som behövs innan vågen av böcker väller in efter helgen. Men när jag kom fram till skolan var parkeringen full med bilar, och när jag närmade mig entrén insåg jag att det var en hel hoper människor på körövning i matsalen (som man måste passera på väg till bibblan). Så jag vände i dörren, trampade tillbaka in till centrum och fixade några ärenden, och sen flåsade jag mig upp till TV-tornet (nej, jag klarar inte att cykla upp - ledde cykeln upp til Snevegen och sen lämnade jag den åt sitt öde sista biten).

Lagom när jag kom upp till tornet började det hagla... tjohej. Satte mig intill en vägg och väntade på bättre väder, sen gick jag ner igen. Och cyklade till jobbet för andra gången. Tomt i matsalen, men tydliga spår efter kören. Och nu när jag varit här en halvtimme - så har de precis kommit tillbaka!! De har nog inte uppmärksammat att jag är här - vet inte vad de tycker om att det sitter en bibliotekarie och tjuvlyssnar... Kan meddela att de är jätteduktiga, just nu övar de på Vamps Tir n'a Noir. Vackert!

Och tja, jag lär bli kvar här ett par timmar, så kanske har de hunnit avsluta och gå innan jag ska cykla hem...? :)

     


Nordlandsnatt

Det är otroligt ljusa vackra nätter den här årstiden - Mosjøen kl 01.30:Men sommartemperatur, det är det inte! Bara ett par plusgrader.

Kom precis hem från kollegan. Jättetrevlig kväll!! Och himla god mat - pastasallad med kyckling och scampi (ska be om receptet). Men ju senare det blev, desto tröttare blev jag - vilken eländig partypingla jag är... Ska skyndsamt lära mig dricka kaffe, kanske koffeinet kan hålla mig lite alertare??

Sängen nästa!!

Hipp hurra i förskott

Jag har börjat fira den svenska nationaldagen redan idag - iförd blågul scarves och med två svenska flaggor i fönsterkarmen bakom lånedisken. Ska det vara så ska det! :) Fast inget går ju upp mot fjolårets firande, förstås, då svenska flaggans dag dessutom råkade sammanfalla med vår personalfest (i år ligger den en vecka senare). Flera av eleverna har höjt på ögonbrynen och undrar vad i friden som står på - kollegorna är något mer införstådda och har glatt gratulerat med dagen.Hur jag ska fira imorgon? Hm. Inte alls, misstänker jag. Blir det fint väder kanske jag kör ut till kusten nånstans med matsäck och kamera. Vi svenskar har ju inte nån nationaldagstradition på samma sätt som norrmännen...
_ _ _ _ _

Tog mig i kragen igår kväll och planterade om blommorna - vilket jag ju tänkt i över en månad men hela tiden skjutit upp. Har dock inte mer än ca 30, att jämföras med det 50-tal jag hade i Övik. Har helt enkelt för få fönsterkarmar!! :) För jag är en krukväxtfantast, det erkänner jag...Perfekt när man kan hålla till utomhus - men hur man än bär sig åt, nog drar man in en massa blomjord för det. Sopade ihop det värsta igår kväll men får städa ordentligt i helgen.

Fast ikväll ska jag på födelsedagsmiddag hos en kollega!

Åremma igen

Två timmars promenad igår kväll. Åremma runt + ner till Moheim + runt Rynesåsen.

     

Har ändrat taktik - tar bilen till jobbet och går ut och går på kvällen istället! :)


_ _ _ _ _

Nu har räven hälsat på mamma också! Häromdagen när hon skulle hämta in nåt från frysen (som vi har ute i en bod) satte den sig med huvudet på sned utanför dörren och väntade på att hon skulle plocka fram nåt gott... :)


Dagen då tålamodet tog slut

Idag visade sig resultatet av min oförmåga att säga ifrån i tid. De ystra eleverna som under våren fått härja ganska fritt var en liten gnutta ystrare än vanligt - men det räckte. Vips så rann bägaren över. Jodå, jag har fräst ifrån förr - men alltför halvhjärtat. Nu märkte de att det var allvar.Inte ens det hemmagjorda halsbandet jag fick i "försoningsgåva" fick mig på bättre humör...Och veckorna framöver lär än fler elever tycka att bibliotekarien är en surpuppa - åk 1-elever som vill sälja sina läroböcker kan lämna in dem på bibblan (vi köper in dem för halva nypriset - från och med i höst ska vi ju börja med utlån även till åk 1). Problemet är att väldigt många titlar kommer i nya utgåvor i år (i bl.a. matte, naturkunskap och engelska). Vilket i sin tur innebär att i dessa ämnen kommer jag inte ta emot de gamla utgåvorna. Och det kommer inte bli populärt...

Sen ska åk 2 och 3 snart börja lämna tillbaka alla läroböcker de lånat - och tydligen är det
många som förlagt sina böcker, blandat samman exemplaren med klasskompisarnas o.s.v. 
Upplagt för frustration.

Lika bra att jag är ilsk redan nu. Ska nog ta och beställa en sån där t-shirt också.

Bilder från en solig helg

Ett tecken på att man varit ute sent är när man på vägen hem möter killen som delar ut
morgondagens tidning... :)

Skulle bara på en liten promenad med Unni ikväll, men väl jag kommit till henne började regnet vräka ner, så vi satte oss med en frågebok och testade varandra på allt från Kinas historia till Bibeln. Som vanligt när vi kommer igång har vi himla kul - skrattattackerna duggade tätt... :)
Frågan är hur många svar vi kommer ihåg - det mesta lär ju vara glömt innan quizen drar igång igen till hösten.

Så den där promenaden, den startade vi inte på förrän framåt 22. Och hem kom jag inte förrän närmare 23.30. Och sen fastnade jag en stund på Facebook. Och NU ska jag lägga ut bilderna.

Och imorgon kommer jag väl att slockna på jobbet vid lunchtid... :)
_ _ _ _ _

Hejdå Holmön för denna gång:Lunch i Skeppsvik - där vi firade mamma och Lisen på Mors dag.
Lyckades tyvärr inte fånga hela gänget på bild...

     Tvättade och vaxade bilen innan jag åkte från Sävar igår. Vattenslangen på Preem har sett sina bästa dagar, och lagningen gör ingen människa glad - i alla fall inte mig. Vattnet sprutade åt alla håll och det kändes som om det mesta hamnade i mina skor...

 
Fast bilen blev rätt fin! (trots att jag slarvade en del...)  

Jahaja. I Sverige röjer man snö när det snöat. I Norge hoppas man på att den bara faller dagtid... Skylt i höjd med Syterbäcken (strax ovanför Hemavan):Syterbäcken: 

Eva & Rickard, Lisen & Mats - det här är till er:
Mjölkbäcken och Överuman utan snö och is!! :)
   

Mo i Rana:Ranfjorden:

 
_ _ _ _ _

Jag ändrade mig i sista sekunden. Hade ju egentligen tänkt strunta i Europavalet och agera soffliggare - men så var det nån som sa att det är extrempartierna som vinner på ett lågt valdeltagande, och då blev det fart på mig. Tänkte rösta i Sverige igår, men näpp - har man ett utlandsröstkort måste det poststämplas i utlandet, punkt och slut. Så idag fyllde jag i valsedeln, fick två kollegor att bevittna när jag stoppade ner den i kuvertet och sen åkte jag förbi en brevlåda på vägen hem. Därmed har jag uppfyllt min samhälleliga plikt. Fast, som en av kollegorna konstaterade: "Vad spelar det för roll för dig vem som vinner, du bor ju inte ens i Sverige längre?" Inte ens i EU, kunde han lagt till. Nja, njä, visserligen inte - men jag måste ju tänka på familjen också, de bor ju kvar på den blågula sidan av gränsen!! :)

Back in town

Det var den helgen det - nu är jag tillbaka i Mosjøen!

Upptäckte i fredags att vägen mellan Boxfjäll och Joeström för tillfället är riktigt vidrig - det pågår vägarbete och vägbanan är en enda puckelpist av stora, vassa stenar. Som upplagt för stenskott och punka. Så när jag kom körandes i eftermiddag valde jag att fortsätta längs E12:an över gränsen och köra via Mo. Kunde hålla mig för skratt när jag kom till Mjölkbäcken och det var vägarbete även där.... men inte fullt så dålig väg och inte fullt så lång sträcka.

Provianterade på ICA i Hemavan - i högtalarna spelades Fairytale och bakom mig i kassakön
hörde jag en ivrig liten norsk barnröst:

Mamma, mamma, mamma, de spiller Alexander Rybak! I Sverige!!!


Jodå, han har slagit igenom även utanför Norges gränser... :)

Bilder (Skeppsvik m.m.) kommer imorgon, nu ska jag packa upp och ramla isäng!

RSS 2.0