Utflykt

Jodå, det blev en utflyktsdag idag. E6 norrut, via Elsfjord och Drevja söderut igen till rv 78, via rv 17 ut till Sandnessjøen, vidare ut till Tjøtta, vände och körde tillbaka till Offersøya, hittade en trevlig plats att äta matsäck på, läste vidare i Ung kriger, gick på upptäcktsfärd längs stranden en bit, körde hem igen. Bra dag! Men jag blir så frustrerad emellanåt - det är så vackert på en del platser att man kan få ont i magen, men ofta är det omöjligt att stanna och fotografera. Smal slingrig väg och få parkeringsfickor/mötesplatser. Man kan ju liksom inte bara pallnita när man ser nåt vackert, då har man bäst vad det är en annan bil på väg in bagageutrymmet... och när det finns plats att stanna är det sällan där de bästa motiven visar sig. Hmpf!! Fast på väg ner till Elsfjord chansade jag och stannade där det med nöd och näppe fanns plats att köra förbi. Var bara tvungen!! Och jag hade tur, inga andra bilar dök upp.

E6 norrut:

Elsfjord:Några av topparna i syskonskaran De Syv Søstre:Charmtroll på Tjøtta:

 

Offersøya:
    <- hjortronen är på gång!

Det sitter ganska tätt med varningsskyltar för älg på vägen ut mot Tjøtta. Och jodå - när jag kastade en blick genom sidorutan medan jag körde vägen fram så såg jag plötsligt två älgar på sisådär tre meters håll. Huga! :)
_ _ _ _ _ _

Stackars mamma! Hennes dator på Holmön krånglar så hon har inte kunnat kolla min blogg på en hel vecka - hon som brukar läsa den slaviskt (minst) en gång om dagen! Abstinensen växer... :)

Kväll vid fjordenDet var så himla fint väder när jag kom hem från jobbet att jag slängde i mig en pizza, packade lite fika och en bok (och kameran, naturligtvis) och körde några mil utåt fjorden. Lämnade bilen vid vägen och gick ner till stranden. Hittade mig en fin plats på en klipphäll. Och sen njöt jag!! Visserligen blåste det en aaaning kallt, men jag härdade ut i linne såpass länge att jag nu är lämpligt rosa på axlarna (...) - sen tog jag på mig fleecejackan. Hann 100 sidor in i Ung kriger av Andy McNab, en ungdomsbok för (främst) killar - mycket bra så långt! Och så tog jag bilder såklart - tror de ska vara helt fria från Øyfjellet denna gång! (jag har sållat bort några där stenhögen otvetydligen kommit med...)

   Klipporna var alldeles varma och lena att gå barfota på - en gång i tiden slipade av ismassorna, antar jag. En kompis har sagt att det är bra för blodcirkulationen att gå barfora på stenar. Ja, så har jag varit nyttig idag, då!

Nu är jag lagom trött - en kombination av sol och havsluft - och rumpan är ganska avdomnad efter timmarna på klippan... :) Det höll förresten på att bli en kostsam kväll - när jag satt mig i bilen och kört några hundra meter upptäckte jag att glasögonen inte satt på näsan. Hjälp! Det blev till att tvärnita, köra tillbaka och - mycket riktigt - de låg kvar på klippan där jag suttit. Är man förvirrad så är man.

 

Den lilla "knoppen" överst till vänster på bilden ovan till höger (ehh... förstod ni det där??) är en av topparna i fjällkedjan De Syv Søstre. Och bakom - HAVET! Jag har tänkt mig på utflykt imorgon om vädret står sig - antingen köra Villmarksveien mot svenska gränsen till, eller så ut till havet nånstans. Just nu känns det som att havet drar... :)
_ _ _ _ _ _ _

Det har blivit allt vanligare med skönhetsoperationer där man sprutar in fett i kinderna, meddelar Expressen. Runda kinder anses nämligen vara väldigt attraktivt. Ser man på - där ligger jag bra till - helt naturligt. För att inte tala om att hela jag är alldeles rund... Hm! :)

Skyltning

Det där med att skriva tydliga skyltar (och placera dem rätt) är minsann inte så enkelt. Den här har jag satt upp där vi tidigare hängde dagstidningar (de hängde alltså på käppar på krokarna i överkanten av bilden - tycker inte skylten kunde suttit lägligare till):Och vad händer? Bara idag har två elever frågat om vi slutat med dagstidningar eftersom de inte kan hitta dem. Skylten? Nä, den hade de inte sett... De hade också missat skylten jag satt på vår entrédörr:Och som om inte detta var nog - minst en gång om dagen undrar de små liven om det är nåt fel på kopieringsapparaten eftersom den är alldeles svart. Att den går in i stand by-läge om ingen använder den på en stund komplicerar tillvaron - och detta lilla meddelande kunde lika gärna skrivits på grekiska...:Men, men. Jag finns ju för det mesta på plats och kan lotsa eleverna rätt. Det är ju ett sätt att få kontakt om inte annat. Och ganska snart kommer de att ha glömt var tidningarna fanns innan! :)

Apropå skyltning - jag måste bara visa er! ICA Supermarket har ett fantastiskt underhållande sätt att marknadsföra sina amplar med sommarblommor:Fast jag måste erkänna att jag inte riktigt fattar kopplingen... :)

Finväder - cyklade hem via hamnen precis när färjan från Hundåla kom in:Och så HÄGGEN (sorry - försök att ignorera Øyfjellet som skymtar i bakgrunden...):


Snart sommar

Här är sommarkänslorna är på väg att infinna sig - har precis blivit bjuden på glass av några elever! Och väderleksprognosen förutspår sol och 22 plusgrader för imorgon. Härligt. Häggen har börjat blomma - det luktar såå gott! (ja, jag vet att det är en pensé på bilden... men det gör väl inget??)Hemma i Sverige är sommarlovet precis om hörnet - Parkskolans elever slutar nästa torsdag. Bara en vecka kvar... Här i Vefsn är det ytterligare två veckor innan sommarlovet drar igång - och här slutar elever och lärare samma dag. Inte som i Sverige, att lärarkåren har några dagar efter skolavslutningen till att uppsummera och avrunda. Nåja, alla sätt är bra, antar jag. Själv jobbar jag t.o.m. fredag 27/6 - då bär det av hem till Holmön!!
_ _ _ _ _ _

Såg Die Hard 4.0 igår (jo, jag är en sån där som tycker det är rätt kul att se amerikansk action emellanåt - kulturarbetare eller ej). Slagsmål, vapenskrammel, biljakter och allt som hör till - och hjälten räddar än en gång världen från undergång. Inget oväntat, förstås. Men rätt spännande ändå, och framför allt berättat med en del humor. Så jag satt och fnissade nöjt! Men det är klart, att göra en sån där film kräver resurser - när eftertexterna började rulla visade det sig att det var 120 (!) stuntmän inblandade. Jisses...

Skogsstig

En kollega har påpekat att trots min aningen negativa inställning till Øyfjellet är det märkvärdigt så ofta jag fotograferar det. "Det är ju med på nästan 100% av bilderna du lägger ut på bloggen!" sa han, men då protesterade jag våldsamt. "Nåja, 80% då", modifierade han. Jag protesterade igen, för inte kan det väl vara så illa?? Men det är säkert inte långt ifrån... hm. Well, här kommer ett par till - sen lovar jag att det ska bli en Øyfjellet-fri vecka!! :)

   

Valde en annan gångväg uppför backen hem till Hubrovegen igår - och vips kändes det som om jag hamnat ute i skogen! Det är definitivt en bra sak med Mosjøen - var man än är så har man naturen rätt runt knuten.Fick mail från en bekant imorse - med en bifogad bild som jag skrattade mig halvt fördärvad åt.
Är den inte bra, så säg!!! :)"Sunshine in the rain"

Månntro om det var detta BWO tänkte på?Sverige-utflykt

Jaha, så har jag besökt Gränslös Handel i Umfors. Det finns säkert en del man kan fynda där, men jag hittade platt intet... Handlade däremot både på ICA i Hemavan och Konsum i Tärnaby! :)

HAEF-breven är postade och förhoppningsvis snart framme i Umeå (det är bussen som går Mo i Rana-Umeå som tömmer brevlådan i Tärnaby om jag fattat rätt, och den passerade en kvart efter att jag lagt breven på lådan).Krutfjellvegen känns numera rätt hemtam. Det har blivit ett antal resor över gränsen!!

Norsk ordkunskap:
potteskår = krukskärvor
snelle = rulle på ett fiskespö
klosset = klumpig
ellevill = helvild, helgalen

(jag lyssnar för tillfället på ungdomsboken XXL av Jon Ewo - en maksimalistisk roman om livet, kjærligheten og den store gjedda - och där dök ovanstående upp)

På middag

Nu har har jag sett växthuset med de 1399 plantorna. Och ja, jag är vederbörligen imponerad!! Här fanns allt från jordgubbsmajs till tagetes och slanggurka... :)Hade en supertrevlig kväll - jättegod mat, jättetrevligt sällskap och norsk framgång i schlagern! Femteplatsen för Maria Haukaas Storeng var i det närmaste en seger enligt kommentatorerna - däremot misstänker jag att svenska medier (som i vanlig ordning hade skrivit upp de svenska vinstchanserna till det absurda) kommer ha rubriker som innehåller orden fiasko och/eller misslyckande. Suck! Att de aldrig lär sig.
Att Ryssland vann var helt OK, låten var bra. Men hur övriga låtar lät i finalen får jag återkomma till - vi satt och pratade om allt från svensk geografi till det nya slakteriet på Bjerka, så ingen av oss hörde väl riktigt uppmärksamt på tävlingen på TV... jag ska spela in reprisen idag!

Praktiskt att hälsa på folk som bor intill en huvudväg - det var bara att nollställa trippmätaren och köra rakt fram i angivet antal kilometer... när man dessutom har som riktmärke ett gigantiskt grönt garage - då kan man liksom inte hamna fel! :)

Liiite sent blev det - men spelar roll. Det är ju ljust hela natten! Men sommarvärmen var det inte mycket kvar av vid 02-tiden. Temperaturen var nere på -1 på vägen hem...

Natt längs E6:an:

Nu ska jag springa genom duschen och så pipa iväg till Sverige. So long!

Värmeslag!

Eller i alla fall näst intill. Sol, blå himmel och en svag sval bris - det känns som sommar. Jag har suttit ute i linne och shorts - antagligen för länge, jag märker att valda delar av min tämligen bleka lekamen håller på att skifta i rosa... 
 


   Nu ska jag fixa medlemsutskick till HAEF - jag är ju sekreterare i HolmöAffärens Ekonomiska Förening, men boendes över 50 mil bort är det begränsat vad jag kan bidra med. Kuvertera och adressera brev går dock bra! :) Det som är opraktiskt med detta är att portot blir dubbelt så dyrt om jag postar här - vilket jag tänker undvika genom att göra en Sverigeutflykt imorgon. Krutfjellet-Tärnaby-Hemavan-Umfors (Gränslös Handel) och tilbaka igen - och så hitta en svensk postlåda längs vägen. OK, bensinen är dyr som aldrig förr, men om jag räknar det hela som en utflykt jag ändå skulle gjort förr eller senare (Gränslös Handel har jag surrat om sen jag flyttade hit), så...

Förresten - föreningen behöver fler medlemmar! Om du är intresserad, eller känner nån annan som kanske är det, läs mer här. Ju fler medlemmar, desto större möjlighet för fortsatt drift och utveckling!

Ekorrn satt i granen... nej, på balkongen!

Jag satt i solen på min uteplats tidigare ikväll - riktigt varmt och skönt. Men tror ni jag fick sitta i lugn och ro? Nä. Nån sprätte solrosfröskal på mig från balkongen ovanför! Vem? Jo, den här lille gynnaren:Han är så söt så han får gärna komma tillbaka och sprätta mera... :)

Friluftsdag

... har vi haft idag, med aktiviteter som armborst, beachvolley, fotboll, veltepetter (se de fantastiska cyklarna på bilden till vänster), gocart och mycket annat! Ganska tur med vädret, lite kallt men uppehåll och sol emellanåt. Korv med bröd till lunch och avslutningsvis fotbollsmatch mellan lärare och elever. Jag ska vara ärlig - sista matchen är nog inte riktigt slut än. Jag gick lite i förväg... dels frös jag rätt ordentligt (att jag aldrig kan klä mig rätt), dels tänkte jag ägna lite tid åt morgondagens lektion om barnlitteratur innan arbetsdagen är slut!

 

Schlagermaraton

Ja, jösses. Det kan nästan bli för mycket av det goda. Den första norska delfinalen i melodifestivalen 2008 gick av stapeln den 11 januari i Stavanger - den följdes av två till, en "andra chansen"-tävling och en final. Samtidigt som den norska finalen sändes drog de svenska deltävlingarna igång - totalt fyra, kompletterat med ett "andra chansen"-heat och så finalen. Och väl hela denna cirkus kommit i mål började spekulationerna kring den europeiska finalen. Såväl i Norge som i Sverige har det sänts "inför finalen"-program där alla låtar spelats upp (jag missade alla de norska programmen), och så en internationell variant med titeln Neste stopp Beograd /Eurovision countdown (missade även dem, både på norsk och på svensk TV...). Och ikväll brakar det som bekant loss med den första semifinalen, så den andra på torsdag och så självaste finalen på lördag. Och puh - ska det inte nästan bli skönt att det är över sen?? :) Nog för att jag är schlager-nörd (dock inte lika illa däran som när jag var yngre), men till och med jag har svårt att behålla intresset vecka efter vecka efter... och alla skandaler, nakenchocker och påhopp kunde nog de flesta av oss klara oss utan, eller hur?

Nåväl. Vad tror jag om utgången då? Tja, som nån klyftig kåsör konstaterade, "ibland räcker det med en rolig hatt för att vinna". Det är liksom inte bara låtarna det handlar om längre, utan lika mycket allt ståhej runtomkring. Vilket gör det hela ganska svårtippat. Plus att kompisröstadet grannländer emellan kan lyfta fram annars helt oväntade låtar. Jag har ingen aning, helt enkelt! Men jag hejar mer på Norge än på Sverige. Tycker norska låten blivit bättre och bättre. Fast jag tänkte "jaså" första gången jag hörde den, så alla runt om i Europa som inte hört den förr kanske inte fastnar för den?
Svenska bidraget? Nja.

Förresten - jag är bortbjuden på lördag, ska se finalen hos en kollega med familj. Undrar om de anar vad de gett sig in på som inviterat en svensk schlager-galning?! :)
_ _ _ _ _ _ _ _

Imorgon har vi friluftsdag på skolan, med massor av olika aktiviteter som eleverna ska få prova på. Vi i personalen har fördelats på olika stationer - och håll i er, jag ska tillsammans med en kollega ansvara för ARMBORST. Hjääälp! Ska i alla fall inte prova själv, det slutar säkert med att jag skjuter mig i foten i så fall...
_ _ _ _ _ _ _ _

Och på torsdag ska jag prata om barnlitteratur och läsning i en barn- och fritidsklass. Första barnboken, barnbokens utveckling, stora/viktiga barnboksförfattare, böcker man inte får missa, varför ska man läsa böcker, att väcka läslust hos barn - och så vidare. Det blir mest bilderböcker jag kommer visa - fokus ska vara på yngre barn. Jag blev vidtalad i god tid men min vana trogen är jag nu lite sent ute. Suck! Fast jag börjar få struktur på det hela - återstår att se om jag lyckas fånga elevernas intresse... Har lärt mig ett och annat på kuppen - plöjde delar av en bok om norsk barnlitteraturhistoria igår, så nu vet jag t.ex. att den första norska boken för barn kom ut 1798 och hette Lesebog for børn!

Jadå! Klart jag kommer prata om Astrid Lindgren! Henne går det inte att hoppa över!! En författare som översatts till 88 språk och vars böcker sålt i 145 miljoner exemplar världen över är liksom i en klass för sig. Kommer ni ihåg vad hon sa när hon 90 år gammal fick utmärkelsen Årets svensk i världen?

Jag tror att ni har glömt en sak. Och det är att jag är en gammal människa som är döv och halvblind och nästan helgalen. Och den har ni gjort till årets svensk! Vi får akta oss för att sprida ut det, för då kommer dom att tro att hela Sverige är på det sättet...

Ljusa nordlandsnätter

Jadå, jag erkänner - somnade i soffan igår kväll och missade slutet på Indiana Jones-filmen (men jag har ju faktiskt sett den förr så jag vet ungefär vad som händer). Vaknade till och pallrade mig i säng vid 02-tiden. Och titta så ljust det var ute då - kan man ens kalla det natt??


Omplantering

Äntligen - nu har jag planterat om mina blommor! Har väntat på en dag med tillräckligt varmt väder för att kunna hålla till ute, och idag har temperaturen legat på 10-12 grader. Och sol. I år blev det "bara" 22 blommor som fick ny jord. Tror det var 45 i fjol... men jag har inte lika många krukväxter som i Örnsköldsvik (än!) och de jag köpt efter jul struntade jag i - de har ganska ny jord, räknar jag med. Äsch, kom just på att jag glömde en - men den får klara sig. Har precis torkat av golvet efter allt jord-söl som det blir trots att man håller till utomhus.Förresten, min uteplats är inte alls dum - och hyresvärdarna har försett mig med utemöbler!

   

17 maj

... en dag att fira! Inte bara här i Norge, utan även hemma hos familjen Johansson:
lillasyster fyller år!

GRATTIS EAMIA!!!!
När jag nu inte kunde vara hemma och fira hennes födelsedag, fick jag ägna mig år att fira Norges istället. Inte födelsedag då, men nationaldag.

Kl 8 sköts salut, flaggorna hissades på offentliga byggnader, orkestrar spelade och på kyrko-gården lades det ned kransar vid krigsminnesmonumentet. Och det hölls tal. Allt detta missade jag dock (med berått mod, jag hade inte ställt väckarklockan så tidigt...). Men vid 10-tiden var jag på plats i centrum, för att se det låååånga barnetoget slingra sig fram längs gatorna. Urgulliga ungar!

Sen avvek jag från platsen och genomförde ett slags "alternativt firande". Den här tiden på året är det extra tydligt: den stora nackdelen med att bo i Vefsn är att Holmön ligger alldeles för långt borta. När måsarna börjar skria och solen glittrar i vattnet, då längtar jag hem! Så jag körde ut till kusten - hav som hav, typ. Inte för att det riktigt funkar så, men jag hade en jättemysig dag ute vid Fagervika! Nu hann jag inte vara där så länge, eftersom bilturen tog mer än lovligt lång tid (foto-stopp...), men jag hann i alla fall sitta på en klippa vid havet och äta min matsäck. Sen var det dags att vända åter till Mosjøen för att se borgertåget. Här deltog polisen, kommunstyrelsen, scouterna, idrottsföreningar, körer orkestrar och russ (mer om russ i ett annat inlägg - ni vet väl att det är så man kallar avgångsstudenterna här i landet?). Lagom till att de hann fram till torget och det högtidliga firandet där så började ett snöblandat regn vräka ner och folk tog betäckning under paraplyer och utskjutande tak. Och lagom till att talen, musiken och sången var över - så sprack molntäcket upp igen... Typiskt!

Mer då? Jo, nu har jag tänkt avsluta nationaldagen med att vräka i mig jordgubbar och se Indiana Jones och det sista korståget på TV! :)

Håll tummarna, jag ska försöka förmedla dagen i bilder också - om bara datorn orkar ladda upp dem...:

Barntåget:

     

Ut mot havet:      Medborgartåget:

   

 Som alltid på norska högtidsdagar var många klädda i folkdräkt. Nordlandsdräkten, särskilt den blå varianten, är jättefin!! Påminn mig förresten om att jag ska skaffa en Västerbottensdräkt när jag blir rik (när, inte om - för snart måste det bara vara min tur att vinna högvinsten på lotto). Vad jag hade på mig? Inte ens kjol... hade tänkt ta min blommiga sommarklänning men dels var det lite för kallt, dels är jag inte säker på att jag kommer i den längre (och jag vill inte veta!) - så det blev Tallinn-koftan och korta jeans:(har efter drygt tre år hittat självutlösaren på kameran, så jag blev ju tvungen att testa den...)

PS. Om de små bilderna inte går att förstora - skyll inte på mig! Det har att göra med att bloggen är flyttad (samma adress men annan server - eller nåt sånt).

Harrison Ford, here I come! :)

Neeeej!

Nu snöar det! Aaagh! När jag cyklade hemifrån var det +5 och riktigt fint, så jag ställde ut alla plantorna. Det borde jag tydligen låtit bli...

Väderleksprognosen förutspår dock att det ska bli sol imorgon, vilket gläder alla national-dagsfirande norrmän.
_ _ _ _ _ _

Vet ni att Skorpan i Bröderna Lejonhjärta heter Kavring i norsk översättning?
_ _ _ _ _ _

Pratade med en kompis i Sogndal igår kväll. Vi hade rätt kul åt det faktum att jag råkade slå på TV:n och där direktsändes fotbollsmatchen Sogndal-Notodden - samma match som hon kunde se live när hon tittade ut genom sitt vardagsrumsfönster! Och när hon berättade att det småregnade och att en fin regnbåge tecknade sig över stan - då kunde jag replikera med att jag faktiskt såg den, jag också! Fast kameramännen var lite dåliga på att zooma in annat än matchen. Å andra sidan var det väl den de var där för att täcka...

Säga nej

... är nåt jag behöver träna på. Vilket rätt många i min bekantskapkrets har upptäckt.
Och påpekat. Och jadå, ni har så rätt!

Jag har precis övat. Och lyckades - till hälften... Det dök nämligen upp en herre här i bibblan, och han var ganska påstridig - tyckte att jag bara måste köpa alla de fem titlar han hade med sig (och som han själv var författare till). Jag lyckades avböja några, men sa till slut ja til två faktaböcker om Balkan. De såg rätt OK ut och vi har ganska få geografiböcker som presenterar världens länder.

Apropå detta: rent generellt är det skillnad på Sverige och Norge i det avseendet att direkt-försäljning är mycket vanligare här - nu är det alltså bokmarknaden jag menar. Jag vet inte hur många bokförlagsrepresentanter som ringt hit till bibblan sen jag började jobba här. Minst 20 i alla fall.

Men det här var första gången försäljaren/författaren dök upp i egen hög person! :)

Blommig banvall

Vitsipporna kämpar på trots kyla och snöglopp! Längs hela banvallen blommar det i vitt och gult (och det gula är väl gullvivor... tror jag...)

        

I morse var det +4 och ingen snö (!) så jag ställde ut mina blomlådor innan jag cyklade till jobbet. De ska ju härdas... :)
Vädret ser rätt lovande ut för idag:

Igår fick jag göra ett inhopp i en teknikklass - de skulle jobba med noveller och läraren ville att jag skulle prata lite om genren och läsa en novell eller två högt. Himmel vilka gulliga elever! "Jag måste få säga att du är duktig på att läsa" sa en av killarna och jag blev alldeles lycklig. Inte ofta man får den typen av kommentarer! (särskilt som jag i alla år fått höra att jag läser - och pratar - alldeles för fort...). Den ena novellen jag läste var en kriminalhistoria - men jag läste inte hela, utan eleverna fick tio minuter på sig att skriva ner var sitt slut på den. Alla läste upp det de skrivit och sen avslutade jag med att läsa författarens slut. Vete sjutton om inte eleverna var nog så uppfinningsrika! :)

Förresten, har ni hört världens kortaste kriminalnovell? Den kommer här:

"Hon var den sista människan på jorden.
Då knackade någon på dörren..."

Mera snö

Mosjøen kl. 06.00:

image922

Varför är jag inte förvånad??

Fast i vanlig ordning är det variationer i vädret - på jobbet kl. 07.45:

image923

Hur jag klätt mig idag? I regnställ. Man vet ju aldrig... :)

Kallt om öronen

Jag har varit ute på cykeltur. Buhu, så kallt!!!!

Först en sväng till jobbet. Enklare att möblera om när eleverna inte är där... :)
Sen cyklade jag ner till hamnen. Det blåste svinkallt men var rätt intressant att stå och titta på när två små bogserbåtar knuffade det stora fartyget mot kaj. 

   

image920

image921

Sen återfick jag förstås värmen i uppförsbacken hem! :)

Väderomslag

Ähum. Våren har kommit av sig. Med besked. Jag köpte penséer, margueriter och 40 liter plantjord i lördags, och glad i hågen planterade jag i krukor och balkonglåda. Men igår eftermiddag fick jag skyndsamt bära in allt. Temperaturen sjönk från 10 till 3 grader och det började SNÖA. Så även idag - snöyra och sol omvartannat, och bara ett par plusgrader. Än så länge lägger sig inte snön utan smälter så fort den träffar marken, fast en bit upp på Øyfjellet (där det smält och porlat hela veckan) är det nu vinter igen:

image916

Jag hade tänkt mig en biltur i omgivningarna i helgen, men det kändes plötsligt inte så lockande. Igår stack jag bara näsan utanför dörren för att rädda blommorna, annars satt jag mest i soffan och läste. Är äntligen inne i en riktigt läsperiod - har läst förskräckligt lite i vinter av nån anledning. Men de senaste dagarna har det blivit såväl George Orwells Animal Farm (det var på tiden!) och Karin Slaughters Indelible (hon skriver ruskigt spännande). Se där - jag har t.o.m. läst dem på engelska! Ett tag var min plan att minst var femte bok jag läste skulle vara på engelska, men det har jag inte lyckats upprätthålla. Och nu blir det nåt slags sammelsurium av bokmål, nynorska, svenska och engelska... :)

Apropå språk så har jag tecknat mig för ett provabonnemang på den svenska tidskriften som heter just Språk - har fått första numret och den är riktigt kul att läsa! Visste ni t.ex. att Sverige är trendsättare för norska namn? "Den som vill sia om framtiden bör snegla på Sverige" enligt norska Statistisk Sentralbyrå. Populära namn i Sverige kommer till Norge efter några år! (populäraste namnen i Norge 2007 var Sara och Mathias) 
Och visste ni att det tredje största språket i Sverige är - arabiska! Efter svenska och finska. Övriga språk på tio-i-topp-listan är serbokroatiska, spanska, norska, danska, persiska, kurdiska och engelska.

Slut på dagens språklektion! :)

Dripp dropp

Igår vippade bensinpriset över 13-kronorsstrecket här. 13,04 närmare bestämt. Omräknat i svenska pengar (jag räknar med en kurs på 1,15) fattas det ett halvt öre i 15 kronor. Oooää! Jag borde nog tagit cykeln imorse... men när jag vaknade av att regnet smattrade mot rutan kändes det inte så lockande. Annars har jag ju faktiskt köpt mig en cykelhjälm - ska nog premiärinviga den i helgen. Jag är en sån där som inte alls reagerar på att andra har hjälm på sig men tycker jag ser korkad ut när jag själv spänner fast den under hakan. Dumt.
_ _ _ _ _ _

Nu är de nya tidskriftshyllorna på plats i vår myshörna! Fast i ärlighetens namn vet jag inte om myshörna är rätt benämning - i alla fall inte ur (en del) elevers perspektiv. En av killarna sa häromveckan att hans vision av en myshörna var ett madrasserat rum där det stack ut sugrör ur väggarna som man kunde dricka läsk ur. Han kommer att bli grymt besviken. Och en av lärarna föreslog ett loft med dubbelsäng... Nåja, vi kan inte tillfredsställa alla!

 <- nya hyllorna                 gamla hyllorna -> 

De tecknade serierna får nog inte plats i hörnan, tyvärr. Men vi har tagit ett av de skåp som tidigare stod inne på kontoret och gjort seriehyllor av det - i alla fall bättre än att de ska ligga travade på nedersta hyllan under fantasyböckerna.(observera den läskiga gröna väggfärgen - ska försöka ställa in mig hos vaktmästarna så de målar över den med caffe latte som vi nu har i resten av biblioteket)

Här i landet är annandag pingst fortfarande en röd dag - så jag får en långhelg! För eleverna blir den ännu längre - de har ledigt på tisdag för vi har en studiedag, där vi bl.a. ska gå igenom den elevundersökning som gjorts för att se vad vi kan förbättra här på skolan. 

Trevlig helg!

Tallinn, del 4

Jahapp, vad har jag nu missat att berätta om Tallinn? Jo - att vi hamnade mitt i ett statsbesök! Eller nåt. Ett helt gäng poliser stod på vakt i gamla stan, så kom en massa svartklädda säker-hetsvakter (det måste det ha varit, för de pratade hela tiden "i manschetten" och så mycket misstänksamma ut). Och så kom då ett följe med statschefer och dylikt gåendes längs kullerstensgatorna. Nä, vi kände inte igen någon av dem, men med allt ståhej runtomkring utgick vi från att det måste varit landets högsta ledning som var ute på promenad med likaledes högt uppsatt besök! Lite senare när vi skulle korsa en av de stora gatorna i centrum hände samma sak igen - massa poliser, och så en kortege av svarta blanka bilar. Med flaggor på. Aha - en ledtråd!Jag har nu med hjälp av flaggorna företagit lite detektivarbete. Och jodå. Litauens president Valdas Adamkus var på statsbesök i Estland och träffade sin estniske kollega Toomas Hendrik Ilves förra veckan. Då var de bergis dem vi såg!!

Vad mer? Jo, strax efter presidentkortegen kom en fantastiskt lång motorcykelparad - vi trodde knappt våra ögon!

 

Och så avslutar jag Tallinnpresentationen med lite blandade bilder...

     
   <- här nere i källaren låg en tygaffär... suspekt entré! :)

He he... undrar vad de gör reklam för????

image893

 <- Estoniamonumentet  <- utanför Tjocka Margareta

     

  Läskigt brant i de gamla tornen - men fin utsikt! 

image904

 <- Ja jädrar. Det här har vi inte i Sverige. Tack och lov.

      Hejdå, Tallinn!

Och så satte båten kurs mot Sverige...

image909

Tallinn, del 3

... men först en kort lägesrapport från Mosjøen: det regnar. Och det pågår ett intensivt daggmasks- och snigelrally längs gång- och cykelbanorna i stan. Jag fick ont i nacken av att hela tiden se mig för på väg till jobbet imorse...

Nu är det ett hus till salu på min gata - igen. Den fjärde villan på mindre än ett halvår. Märkligt - för det är himla mysigt där jag bor, lugnt område och härlig utsikt. Kan väl aldrig bero på den konstiga svenskan som flyttat dit...? :)
_ _ _ _ _ _

Åter till resan:
Först på programmet stod att leta upp hotellet för att lämna ifrån oss all packning. Taxi? Nädå, vi gick! Det såg inte så långt ut på kartan. Och så himla långt var det väl inte heller, men vi lyckades ta en liten omväg och till råga på allt var det inte vårt hotell vi hittat på kartan utan ett annat - vårt låg utanför kartbilden... nåja. Vi kom fram till slut! (Vårt rum visade sig ha utsikt mot baksidan av nåt slags fabrikslokal - ingen höjdare kanske, men kompis Eva gick i spinn när det visade sig att sagda lokal hyste vad som måste vara Estlands största tygaffär - gissa vem som fyndade både linne- och ylletyg så det stod härliga till?!)

Incheckade och utan packning lade vi iväg mot centrum - en kortare väg denna gång. Så här glada var vi över det fina vädret och att vi hade en hel stad att upptäcka!

image868

     

Och upptäckte den, det gjorde vi. Min stegräknare landade på 30.286 steg första dagen, 31.117 den andra och 22.253 den sista (då klev vi ju på båten vid 17-tiden). Gissa om en del av oss (=JAG) hade ont i fötterna??

Några av de saker ni inte får missa om ni åker till Tallinn:
- Varm choklad på Café Josephine (tror jag det heter). Alltså, det är Marabou mjölkchoklad i flytande form, ungefär!!

 

- Yllemuren. Här finns ALLT i stickat! Samt en hel hoper säljglada damer... Det är inte alla som kan engelska, men vad gör det? Vi förstod varann utmärkt ändå!

  

Mina fynd: en kofta, en kombinerad mössa/halsduk och ett par vantar:

 

- Olde Hansa (särskilt om ni är medeltidsfantaster - kompis Eva var i sjunde himlen...). Både restaurangen, med levande ljus och medeltida menyer, och butiken som säljer glas och krukor och smycken och annat, allt med medeltida förlagor.

 

- Tjocka Margareta. Försvarstorn som numera inhyser marinmuséet, och så kan man gå upp på taket och beundra utsikten.

 

- Kyrkorna. Vi var inne i flera av kyrkorna i gamla stan, och oavsett om man är troende eller ej är det imponerande byggnader. Fast det var lite läskigt när vi kom in i Aleksander Nevskij-katedralen och det där pågick en likvaka... Tänk att ta farväl av en människa - och så kommer det in turister och glor! Vi vände på klacken och gick dit senare.- Glassen. Sägs det. Det ska visst vara en delikatess och ett absolut måste att äta vaniljglass med Vana Tallinn-likör på. Jaha. Vi hittade ingenstans där det erbjöds. Synd! Fast jag köpte med mig en flaska likör hem, kan väl prova att göra estnisk dessert här hemma istället?! :)

Däremot ska ni undvika en kiosk nära den del av muren där man kan gå upp i tornen. Efter att ha klättrat upp och ner i de mycket branta trapporna var vi mogna för lite lunch. Korv dög bra, tyckte vi. Men tjejen som jobbade där hade antagligen en fantastiskt dålig dag - hon snäste och fnös så det måste ha hörts ett gott stycke ut på Östersjön!!
Men korven var god.

image876

Efter denna ostrukturerade villervalla av intryck är det bara att konstatera att det blir ett "Tallinn, del 4" också, med allt jag har glömt... :)

Hoppas få igång datorn hemma ikväll - hyresvärden har bytt internetleverantör (eller nåt) och nu behöver man passord för att komma ut på nätet. Jag ska få koden men det har inte blivit av att jag ringt på och bett om den än.

Boknörd...

... är jag väl i viss mån, men oteknisk så det sjunger om det. Inspirerad av kollegor som provat så ville jag också ta boknördstestet (det hittar ni här). Sagt och gjort. Jag landade på det (i bibliotekariekretsar) blygsamma resultatet 65%, vilket jag delvis skyller på att jag inte kunde svara på frågorna om vilka böcker det lästes högt ur (=vi saknar ljud på datorn här på jobbet) utan chansade blint på svaren. Och de blev säkert fel. Men - sen fick jag problem med att lägga in resultatet på min blogg medelst världshistoriens längsta länk. Det sket sig. Så nu får ni inte se den fina bilden där det står att det är imponerande att jag med mitt lilla huvud har läst så många böcker och att jag dessutom är snygg! Hm. Vet inte om jag ska tolka det hela som en komplimang eller bli förorättad...? :)

Ett boktips, apropå detta: Anna Gavaldas Tillsammans är man mindre ensam. Åh, så bra den är! En bok som man blir lycklig av!! Jag har hört den som ljudbok, var lite skeptisk till Eva Röse som inläsare men hon passar helt perfekt. Eva (inte Röse) har rekommenderat filmen också, men det kan vara bra att vänta ett tag med den, för som vanligt blir man säkert besviken på alla bortplockade och förändrade detaljer om man har boken i alltför färskt minne.
_ _ _ _ _ _ _ _

Vilka söta killar! Två av fordonseleverna har precis varit här med nyckeln till min bil. "Är det du som har en Skoda?" sa de allvarsamt och lite slokörat. "Vi har haft sönder den..." Fast en av dem kunde inte låta bli att dra på munnen så jag blev inte alltför förskräckt. :)

Nu är därmed sommardäcken på plats - bara att tuta och köra! Ska ge mig ut på upptäcktsfärd i omgivningarna framöver, det finns många platser jag vill se.
_ _ _ _ _ _ _ _

OK, jag fick just in en efterlysning på hur arbetet med vår myshörna fortskrider. Det går framåt! Faktum är att en av vaktmästarna tillbringar så mycket tid här att lärarna kommer direkt hit när de ska ha tag på honom... (Jag hoppas han inte märker att jag råkat sätta handen mot den nymålade dörrkarmen. Ooops.)

Imorgon sätter vi upp tidskriftshyllorna, sen väntar vi på att eleleverna ska fixa takbelysningen och så har vi beställt en skjutdörr till det hörn som ska användas till magasin. Och så ska vi beställa en soffa. Och pynta lite.

   


Tallinn, del 2

... eller snarare vägen dit. Det kunde ha tagit en ände med förskräckelse redan i Sundsvall! När vi kom dit och ställde bilen på långtidsparkeringen visade det sig att avgiften kunde erläggas med mynt alternativt med en uppsjö av betalkort (dock inte VISA, vilket var den enda sort vi hade). Alltså behövde vi 350:- i mynt... Biljettförsäljningen på stationen hade lunchstängt, så jag rusade till - i tur och ordning - den intilliggande kiosken, restaurangen och Hertz biluthyrning, sen till Shell och sen till MacDonalds. Samt frågade en del folk som väntade på tåget. Till slut hade jag fått ihop 320:- i fem- och tiokronor. Och tågets avgångstid närmade sig... men så öppnade biljettförsäljningen, jag rusade dit och hojtade att jag var i desperat behov av mera mynt. "Jamen vi säljer ju parkeringsbiljetter här", sa damen i luckan. Jaså, det kunde de väl upplyst om ute vid parkeringsautomaten?! Jag sa också att det var himla synd att man inte kan betala med VISA när alla andra kort verkar funka. "Jamen VISA fungerar, det står bara inte på skylten". NÄHÄ?!!

Nåväl. Ett problem löst. Två minuter senare dök nästa upp: tåget var inställt. Aaagh! Det blev buss till Hudiksvall. Men vi hann med vårt X2000 söderut och var "bara" en halvtimme försenade till Stockholm. Vilket innebar att marginalen krympte rejält till bussavgången mot Frihamnen. Syrran, som redan var på plats, rekognoscerade och ringde upp samtidigt som vi närmade oss stationen. Busshållplatsen var flyttad men ingen visste vart! Hon rusade omkring utanför Centralen och fick till slut tag på en dam som visste att rätt runt hörnet gick den vanliga lokalbussen mot Frihamnen. Halleluja, vi hann med den - med ca 20 sekunders marginal. Bara för att få besked när vi steg ombord att det inte gick att betala med kontanter. Hjäälp! Men den MYCKET tillmötesgående busschauffören visade oss tålmodigt hur vi kunde erlägga biljett via SMS, och vi fick åka med.

Gissa om vi drog en lättnadens suck när vi äntligen gick över landgången och ombord på båten? Förresten, i terminalen fanns luckor för såväl check-in som "kassa ärenden". Vad jag älskar särskrivning! :)

OK, här kommer några bilder från färden ut genom Stockholms skärgård:

     
     

 

 

Öarna som ser helt döda ut har ockuperats av skarvar. Deras avföring är så frätande att all vegetation dör. Visserligen återkommer växtligheten några år efter att fåglarna gett sig av, men de hinner onekligen ställa till med stor skada... och de återfinns allt längre norrut längs svenska kusten. Snart har vi dem på Holmön. Usch!!

Slut på andra inlägget. Och än har jag inte ens börjat rapportera om själva resmålet... detta kan bli långdraget! :)

Fast ni kan få se första kortet från Estland - vi åt frukost på däck och såg kusten närma sig:

image864

To be continued...!


Tallinn del 1

Hej hopp, nu är jag tillbaka på jobbet efter en veckas semester - som var alltigenom lyckad. Tallinn är en himla mysig stad! Gamla stan med kullerstensgränder och stenhus, yllemuren där vi fyndade såväl koftor som vantar och mössor, god mat och trevligt sällskap! Och fantastiskt väder i tillägg - sol och sisådär 20 grader varmt. Behövde nästan inte använda jacka... :)

Bloggen konstrade igår kväll och just nu har jag inte tid att skriva (måste ju faktiskt jobba också...) så här kommer en enda bild och så återkommer jag senare med full rapport!

image851

RSS 2.0