Schlagermaraton

Ja, jösses. Det kan nästan bli för mycket av det goda. Den första norska delfinalen i melodifestivalen 2008 gick av stapeln den 11 januari i Stavanger - den följdes av två till, en "andra chansen"-tävling och en final. Samtidigt som den norska finalen sändes drog de svenska deltävlingarna igång - totalt fyra, kompletterat med ett "andra chansen"-heat och så finalen. Och väl hela denna cirkus kommit i mål började spekulationerna kring den europeiska finalen. Såväl i Norge som i Sverige har det sänts "inför finalen"-program där alla låtar spelats upp (jag missade alla de norska programmen), och så en internationell variant med titeln Neste stopp Beograd /Eurovision countdown (missade även dem, både på norsk och på svensk TV...). Och ikväll brakar det som bekant loss med den första semifinalen, så den andra på torsdag och så självaste finalen på lördag. Och puh - ska det inte nästan bli skönt att det är över sen?? :) Nog för att jag är schlager-nörd (dock inte lika illa däran som när jag var yngre), men till och med jag har svårt att behålla intresset vecka efter vecka efter... och alla skandaler, nakenchocker och påhopp kunde nog de flesta av oss klara oss utan, eller hur?

Nåväl. Vad tror jag om utgången då? Tja, som nån klyftig kåsör konstaterade, "ibland räcker det med en rolig hatt för att vinna". Det är liksom inte bara låtarna det handlar om längre, utan lika mycket allt ståhej runtomkring. Vilket gör det hela ganska svårtippat. Plus att kompisröstadet grannländer emellan kan lyfta fram annars helt oväntade låtar. Jag har ingen aning, helt enkelt! Men jag hejar mer på Norge än på Sverige. Tycker norska låten blivit bättre och bättre. Fast jag tänkte "jaså" första gången jag hörde den, så alla runt om i Europa som inte hört den förr kanske inte fastnar för den?
Svenska bidraget? Nja.

Förresten - jag är bortbjuden på lördag, ska se finalen hos en kollega med familj. Undrar om de anar vad de gett sig in på som inviterat en svensk schlager-galning?! :)
_ _ _ _ _ _ _ _

Imorgon har vi friluftsdag på skolan, med massor av olika aktiviteter som eleverna ska få prova på. Vi i personalen har fördelats på olika stationer - och håll i er, jag ska tillsammans med en kollega ansvara för ARMBORST. Hjääälp! Ska i alla fall inte prova själv, det slutar säkert med att jag skjuter mig i foten i så fall...
_ _ _ _ _ _ _ _

Och på torsdag ska jag prata om barnlitteratur och läsning i en barn- och fritidsklass. Första barnboken, barnbokens utveckling, stora/viktiga barnboksförfattare, böcker man inte får missa, varför ska man läsa böcker, att väcka läslust hos barn - och så vidare. Det blir mest bilderböcker jag kommer visa - fokus ska vara på yngre barn. Jag blev vidtalad i god tid men min vana trogen är jag nu lite sent ute. Suck! Fast jag börjar få struktur på det hela - återstår att se om jag lyckas fånga elevernas intresse... Har lärt mig ett och annat på kuppen - plöjde delar av en bok om norsk barnlitteraturhistoria igår, så nu vet jag t.ex. att den första norska boken för barn kom ut 1798 och hette Lesebog for børn!

Jadå! Klart jag kommer prata om Astrid Lindgren! Henne går det inte att hoppa över!! En författare som översatts till 88 språk och vars böcker sålt i 145 miljoner exemplar världen över är liksom i en klass för sig. Kommer ni ihåg vad hon sa när hon 90 år gammal fick utmärkelsen Årets svensk i världen?

Jag tror att ni har glömt en sak. Och det är att jag är en gammal människa som är döv och halvblind och nästan helgalen. Och den har ni gjort till årets svensk! Vi får akta oss för att sprida ut det, för då kommer dom att tro att hela Sverige är på det sättet...

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0