Fräknar

Lat söndag. Gick en sväng runt Åremma på förmiddagen - iklädd regnställ eftersom det strilregnade, men ganska snabbt fick jag skala av mig det vattenavvisande lagret då solen bröt igenom och det blev riktigt varmt och skönt. Fortfarande sol när jag kom hem så det blev ett par timmar på verandan också. Fräknarna är på plats! :)

Hade egentligen tänkt sätta om blommorna idag, men... det får bli senare.
_ _ _ _ _

Inte mycket snö kvar på gräsmattan nu:


_ _ _ _ _

Läste kompisens facebookuppdatering om att hon burit ner vinterdäcken i källaren. Själv har jag det så lyxigt välordnat att jag inte behövt kånka däck alls! Fordonsläraren bytte däck åt mig tidigare i veckan, och vaktmästaren rengjorde vinterdäcken och bar ner dem i skolans källare för sommarförvaring. Funderar på att baka biskvier åt dem som tack.
_ _ _ _ _

Syrran har skickat en artikel om en dam som samlar äggkoppar. Hon har drygt 500 stycken:Jag har över 1000 - men trots detta, när jag granskar bilden ser jag inte mer än 6 äggkoppar som jag känner igen från min egen samling... bara att samla vidare med andra ord.
_ _ _ _ _

Lyckades hamna på bild i HA:s nätupplaga i alla fall. Gräslig bild, men försöker fokusera på att den svenska flaggan i alla fall kom med... :)
_ _ _ _ _

Lånade med mig The girl with the dragon tattoo från jobbet i helgen. Började kolla igår kväll, men blev för trött. Har sett resten nu. Hm. Nja. Visserligen är Daniel Craig läcker så det förslår, och Stellan Skarsgård är övertygande i rollen som psykopat - men ändå. Jag tycker bättre om den svenska versionen med Michael Nyquist och Noomi Rapace. Dessutom ligger den närmare boken än vad den här versionen gör - här har t.ex. Mikael Blomkvist en tonårsdotter (som dessutom är den som upptäcker kopplingen mellan namnen i Harriets dagbok och Bibeln) - och glöm Australien. Och försöken att uttala namn och platser på svenska (plus de svenska skådespelarnas emellanåt brutna engelska) stör mig en smula. Dessutom känns det som att man ändrat på en del scener bara för att de inte ska likna den svenska filmen för mycket - även om de funkade bättre i den första filmen. Å andra sidan - det finns säkert många som inte håller med mig. Och mina anmärkningar till trots - filmen är spännande. Om än lite rörig.

... och det var lite kul att Per Myrberg dök upp i en biroll... :)


_ _ _ _ _

Vad hjälpte det att jag var ute och gick 1,5 timme i förmiddags och sen cyklade 2 mil framför TV:n när jag såg film? Kalorierna som jag brände då, de var snabbt på plats igen när jag provsmakade den Rocky Road Fudge jag blev nyfiken på och inte kunde låta bli att svänga ihop. Jäklar, den är god!! Och en riktig kaloribomb...Bysprinten 2012

Jahapp, så är årets upplaga av Bysprinten till ända. I det längsta trodde jag på svensk seger, men så ramlade Teodor Petterson i sista kurvan... äsch!! Därmed stod norske Eirik Brandsdal som segrare i herrklassen. Damklassen vanns av schweiziska Laurien van der Graaff.

Bra stämning som vanligt!! Men mindre folk - kanske det har att göra med att det är långhelg?

Jag och Arnhild hade placerat oss strategiskt precis framför en av filmkamerorna - jag viftandes med båda mina svenska flaggor (ja, lika bra att ta i!). Svågern ringde dock och rapporterade att han inte såg oss trots noggrann spaning på livesändningen på nätet. Det visade sig att det nog inte var så smart att stå där, precis där kameran svängde fram och tillbaka för att följa löparna i spåret... Rickard fick till slut syn på flaggorna där de svischade förbi, men inte på mig. Inga 15 minuter i rampljuset i år, inte! :)
_ _ _ _ _

Jag promenerade till och från stan - och det är tydligt att vintern håller på att släppa sitt grepp:
Rött

Nä, golvläggaren dök aldrig upp idag. Kanske lika bra det, eftersom jag inte riktigt klarat att bestämma mig... ska fråga honom när han kommer om de prover jag fått är de enda som finns att välja på. Det vore ju kul med ett lite annorlunda golv och inte ett sånt där typiskt institutionsspräckligt. Men det lär ju stupa på priset om inte annat.

Hur som - med det urval jag har till förfogande vacklar jag nu mellan det jag skrev om igår; ett förhållandevis diskret beigebrunt golv - eller att busa till det med ett rött. Verkligen RÖTT:Med nästan vita väggar (jaja, caffe latte då), vita bokhyllor, vita fönsterkarmar - ja, då kanske det behövs en färgklick? Känns som att det kan bli menlöst med ett beigeaktigt golv. Å andra sidan kan det hända att ett rött golv blir lite... mycket. Har testat idén på folk idag och reaktionerna varierar men de flesta är positiva. "Vad häftigt!" har flera sagt. Vi får se...! :)
_ _ _ _ _

Imorgon smäller det. Bysprinten. Snön är på plats på gågatan!!Och jag har letat rätt på min svenska flagga. Heja Sverige!

Bysprinten sänds förresten live på nätet - här. Följ med! :)

Lockar

Moster hittade en fin present från Rasmus i brevlådan idag!


Nytt golv

Skönlitteraturrummet i biblioteket har ett golv som lämnar en del övrigt att önska - plastmattan släpper i kanterna, och dessutom är det ett litet hål i den. Rättare sagt, det VAR ett litet hål. Nu är det mycket större. Misstänker att det är några klåfingriga elever som varit framme... för så här såg det inte ut igår:Har pratat med vaktmästaren - och det tog inte många minuter så hade han ringt en golvfirma och avtalat att de kommer hit imorgon och tar mått och att de beställer ny matta till hela rummet. Och så har jag fått färgprover. "Välj vad du vill, bara det inte är en färg som är mycket dyrare än de andra", sa han. Gulp.Vad ska jag välja????????????????????

Jag lutar åt att ta nåt som liknar det gamla (men lite mer beige än orange), inte för att det direkt är så fantastiskt fint, men för att det i alla fall har en varm ton och för att det ska passa in med resten av biblioteket (där väggarna ju är målade med caffe latte-färg). Så här ser det ut i rummet nu:(Apropå ingenting: gardinerna är väl heller ingen hit, men det kan inte hjälpas. Hittade en faktura i en pärm för ett par år sen när jag städade, och GULP. De var SVINDYRA.)I den bästa av världar kanske golvläggarna kan tänka sig att byta ut skarven i dörröppningen in till rummet när de ändå är igång. Den skär sig en smula mot resten... :)Eller kanske tänker jag helt fel? Kanske borde jag satsa på nåt nytt och fräckt - så fräckt det nu kan bli med det urval jag fått till förfogande... Resten av biblioteket (utom tidningshörnan som är grå) har ju ett sånt där obestämbart orange golv - men kanske jag får byta det också vad det lider? För den här "kuben" som byggts in i biblioteket, den ska bort!Två lättväggar ska rivas så att det blir mer plats (osäkert när, jag tjatar så gott jag kan). Och golvet därinne är... well... inte alls i samma färg som resten. Och då kan konsekvensen bli att det byts matta i hela rummet när väggarna ryker. Och då kanske jag bör tänka taktiskt och redan nu gå över till nåt nytt i skönlitteraturrummet, i hopp om att resten "följer efter".

Synd bara att jag inte fick välja färg i tidningshörnan... den är och förblir grå. Och grått kommer resten INTE att bli, det vägrar jag. Synd också att de här nya golvbeläggen inte ska bonas men ska ha en matt yta. Det ser inte lika rent och fräscht ut, tycker jag.

Förresten, apropå uppfräschning: vaktmästarna har kommit på att den bruna färgen runt fönstren ska bort. Inte mig emot!! Så här ser det ut runt alla fönster i bibblan (och typ på resten av skolan):... och så här blir det (det fattas ett sista varv med färg och gardinupphängningen hamnar i kategorin "kreativ" - hur skrynklig tror ni den kommer bli? - men bortsett från det):Det tar sig...! :)

Bilkö

Spänning i vardagen... jag satt i bilkö på vägen hem. I en dryg timme. I jakten på en förrymd bankrånare hade polisen satt upp vägspärrar och kontrollerade alla fordon. Nä, de har inte fått tag i honom än.

Och dessutom satt Unni i bilen bakom min. Äsch. Tänk om vi åtminstone suttit i samma bil, då hade tiden gått mycket fortare!
_ _ _ _ _

Ha! Ny quiz-seger igår! Försiktig start - en femteplats - men i den andra rundan seglade vi ända upp på förstaplatsen. Börjar bli en vana... :)

Svenskt musikinslag även denna vecka:Vad heter bandet? Vad heter vokalisten? När var den här låten en stor hit?

Freestyle var inga problem, däremot bommade vi på ett år eller två (skulle varit 1981). Och vokalist? Tyckte inte riktigt det lät som Christer Sandelin så jag svarade Tommy Ekman. Fel svar. Men nu när jag kollar videon så är det ju faktiskt Tommy Ekman som sjunger första delen av låten - den som vi fick höra. Menar bestämt att vi skulle haft ett poäng till!! Men det här var i den andra rundan och den vann vi ju ändå, så...

Vi kunde:

Vad heter Norges (och Europas) största bergsplatå? Hardangervidda

Vad heter huvudstaden i Tjetjenien? Groznyj

Vem är känd för sina 95 teser? Martin Luther

När startade Facebook? 2004

Vem tillverkar ipad? Apple

Till vilket land hör ön Goa? Indien

Hur skriver man 500 med romerska siffror? D

Vem är fylkesmann i Hordaland? Lars Sponheim

Vad betyder det svenska ordet 'metspö'? Fiskestang

Vilken historisk stad var känd för sina hängande trädgårdar? Babylon


Vi kunde inte:

Hur många ekrar är det vanligtvis på ett cykelhjul? 36

Hur många fasta medlemmar har FN:s säkerhetsråd? 5

Vad hette den nämndeman som inte längre fick vara med i 22 juli-rättegången? Thomas Indrebø

Vilken biltillverkare har modellen Symbol? Renault

Hur många invånare är det i Nordnorge? (Finnmark, Troms, Nordland) 470.000

Efter hur många år firar man tennbröllop? 10

... och sockerbröllop? 6
 

Buuuu!

Nachos hos Unni o EA på en lördagskväll - inte helt fel!! :)

Sen satt vi och pratade medan TV:n stod på i bakgrunden, utan ljud. Emellanåt drogs blickarna till den ändå, allt oftare efterhand som filmen som visades närmade sig slutet. Vilken film? Scream. Ingen av oss ser egentligen skräckfilm frivilligt, men nu blev vi såpass nyfikna att vi såg den helt till slutet för att få reda på vem mördaren var. Herregud, vilken soppa. Antar att den är mer skrämmande om man tar med alla ljudeffekter (ingen av oss tänkte på att skruva på ljudet, och lika bra var nog det) - nu blev den emellanåt rent skrattretande. Kollade i TV-tidningen och recensenten har gett den en 5:a (på en sexgradig skala). What?! Jaja, jag är nog helt enkelt fel målgrupp.Efter filmen fortsatte vi prata om temat. Och kom fram till att TV-serien Röd snö som kom på mitten av 80-talet var bra mycket mer skrämmande än blodbadet i Scream. Det var ju Tomas von Brömssen som spelade den manliga huvudrollen, och den kvinnliga spelades av... ja, vad hette hon nu? Unni och EA började diskutera, och det lät ungefär så här:

"Jamen, det är ju hon som spelar i den där filmen..."
"... precis, den där hon spelar mot han den där du vet..."
"... ja, som är gift med hon som..."
"... mmm, och som är med i den där teaterpjäsen om dem som..."
"... just ja, och där han... ja, han... äsch, du vet... han dyker upp..."
"... jag vet precis vem du menar, och han var ju dessutom med i den där serien som..."
"... å, den ja, den hade jag nästan glömt! Där är hon ju med, hon som..."

Och så vidare.

Jag låg dubbelvikt i en fåtölj och kippade efter luft. När de till slut, långt om länge, kom fram till vem det var - Kjersti Holmen, och egentligen visste de ju båda två det hela tiden - vände de sig mot mig, som torkade tårarna, kippade efter luft och sa:

"Sorry, jag vet inte vem det är."

Ooooh... om ett gott skratt förlänger livet lade jag minst ett extra år till mitt! :)
_ _ _ _ _   

Trots att jag alltså fnyser åt skräckfilmsgenren - när jag vandrade hem i nattmörkret var det inte utan att jag vände mig om en och annan gång bara för att kolla att ingen följde efter... och när jag kom hem insåg jag att det är hög tid att byta den trasiga glödlampan ute på verandan... fumlade med låset och var snabb att smälla igen dörren efter mig när jag väl kommit in...
_ _ _ _ _

I Österrike vallfärdar folk till staden Fucking. Jaja. Apropå lustiga namn - här i landet är det många engelskspråkiga turister som gärna tar tåget till Hell. Så här beskriver Wikipedia tågstationen på den lilla orten:

Hell stasjon på Nordlandsbanen er blitt en liten turistattraksjon fordi Hell betyr helvete på engelsk. Besøkende, gjerne fra utlandet, kommer til den vesle stasjonen for å ta bilde av skiltet med stedsnavnet og skiltet med teksten Hell Gods expedition. Dette er den gamle skrivemåten for godsekspedisjon, og også dette har en spesiell betyning på engelsk, nemlig «Guds ekspedisjon». Prospektkort av stasjonen om vinteren selger også godt, idet dette viser til det engelske ordspråket «when Hell freezes over», som betyr «aldri».


Fin present

Har ju glömt visa er!

Finaste lillpojken överraskade mostertante med en påskpresent - som han gjort själv:

Duktiga lillkillen!!!

Kibano

Hm. Tänkte skriva nåt igår. Somnade i soffan.

Försöker skriva nåt nu. Kommer inte på nåt. Och överväger horisontalläge i soffan...

Jamen, en bild eller två kan jag ju lägga ut i alla fall! :)


Många meter snö på Øyfjellets topp


Vårvinterkänsla


Och så kan jag tala om att jag Ä-N-T-L-I-GE-N fått igång läsplattorna på jobbet! Vi köpte tre plattor till varje bibliotek vid Mosjøen vgs innan jul när det visade sig vara kvar en del pengar på läromedelsbudgeten, men sen har de bara blivit liggande. Pinsamt men sant.Vi satsade på läsplattor (eller lesebrett som det heter här) från Kibano, alltså samma märke som digispillerne. Det vi föll för är att läsplattorna är kompatibla med digikortene - fäster man ett sådant kort bakpå plattan kan man höra på ljudbok. Dessutom har de nu lanserat ebok på digikort - fäst kortet bakpå så öppnas boken automatiskt på plattan. Och snart kommer kombikort - med både text och ljud, så att man kan växla mellan att läsa och att lyssna.

Ja, och sen kan man naturligtvis lasta ner eböcker. Inte i samma utsträckning som i Sverige, dock - här till lands är ebokutlåningen via bibliotek ännu i sin linda. Därmed är det ännu inte möjligt att låna eböcker annat än på några få bibliotek som precis börjat med utlån, utan man är primärt hänvisad till att köpa de böcker man vill läsa (om man nu inte hittar utländska gratisböcker på nätet).

Detta har jag löst genom att köpa och lasta ned en radda böcker till mina plattor. Köper man en bok kan man lasta ner den till upp till fem olika läsenheter, så det är inga problem att lägga dem på alla tre plattorna. Det finns en ebutik direkt på plattan men den kommer man inte åt utan att registrera och betala med VISA-kort eller liknande, och jag vill inte att nån annan ska komma åt mitt kortnr (ja, för skolan har inte betalkort, jag måste betala med mitt privata) - så därför har jag köpt eböcker via PC'n och så lastat ner dem på plattorna.

(Låter himla enkelt, eller hur? Kibano hävdar att de har ett "superenkelt lesebrett". Eh. Hm. Har suttit typ flera dagar med plattorna innan jag lyckats få ordning på allt från nedlastning av ny programvara, registrering av Adobe-konto till att få på plats böckerna och aktivera dem. Fast det säger möjligen mer om mina bristande tekniska färdigheter än om själva tekniken.)

Med andra ord kommer de som lånar plattorna att få besked om att inte aktivera ebutiken, utan de får förhålla sig till de titlar som finns nedlastade (och så kan de såklart komma med förslag på nya titlar som de vill ha). I utgångsläget handlar det mest om att ge elever och lärare en möjlighet att testa hur det är att läsa på läsplatta.

Och jodå, jag väntar en del diskussioner om varför vi inte har surfplattor... Kibano-plattorna går att surfa på, men i begränsad omfattning. Men nu är det eböcker vi har fokus på, inte surf.

Sisådär, det blev ett inlägg till slut.

God kväll!!

PS. Nu blommar det fint i rabatten:Quiz igen

Äntligen quiz! En hel månad sen sist!! Och trots att vi inte direkt legat i hårdträning under uppehållet gick det riktigt bra.  Vi var två lag som låg i delad ledning efter den första rundan, med 30 poäng - och med hela ÅTTA poäng ner till de som kom närmast efter. Så kom utslagsfrågan - och av allt quizmastern kunde komma på att fråga om blev det vad hans blodsocker låg på i lördags morse. Ehhh....?? Det var jag som gick fram för att svara för vårt lag, och tro't eller ej - vi vann!! :)

(Den andra rundan slutade på en delad tredjeplats, efter nollpoängare på de två sista
musikfrågorna. Men vi var nöjda ändå.)


Vem är detta? Vilket år var han med i Eurovision song contest? På vilken plats kom han?Vi missade placeringen (gissade 8:a, han kom 5:a) men klarade resten.

Vem är detta? Vilket band slog hon igenom med? Vilket år kom låten?Fel år, annars inga problem.

Annat vi kunde:

Var i Norge har den högsta temperaturen uppmätts? Nesbyen

Vilka färger har Norwich City på sina dräkter? Gult och grönt

Vem kallade sig "Johnny fra Stovner"? Kronprins Haakon Magnus

Vem spelar huvudrollen i Downton Abbey? Vilken filmserie är hon känd från? Och vilken roll spelar hon i den? Maggie Smith, Harry Potter-filmerna, professor McGonagall

I vilket land hålls presidentval den 6 december i år? USA

Vilket slags djur är en samojed? Hund

Vad heter sångaren i Roxy Music? Bryan Ferry

I vilken stad hittar man Waikiki Beach? Honolulu

Vilken slags juice ingår i Bloody Mary? Tomatjuice

Rangordna följande länder från störst till minst i antal invånare: Haiti, Kazakhstan, Rumänien.
1. Rumänien, 2. Kazahkstan, 3. Haiti

Vad heter Italiens ledande modestad? Milano

Vad heter det finaste filmpriset i Cannes? Guldpalmen

I vilket land finns flest musliner? Indonesien

I vilket sydamerikanskt land utvinns mest koppar? Chile
_ _ _ _ _

Förresten, jag kollade in veckans VG-lista inför quizen (det brukar löna sig, även om det inte kom några topplistelåtar igår). 

Nästan överst ligger Michel Teló, en brasiliansk musiker. När jag letade upp den officiella videon på YouTube upptäckte jag att den visats över 290 miljoner gånger!!! Där kan man snacka om en populär artist...!


Snötäckta fjäll

Jodå, det blev sol idag! Visserligen inte hela tiden...... men tillräckligt för två rundor på verandan. Fräknarna håller på att titta fram... :)

Gick en vända runt Rynesåsen innan middagen, och kan konstatera att våren är i anmarsch
- men att vi fortfarande är omgivna av snötäckta fjäll:


Mo


Sørfjorden i aprilsol

Det blev en shoppingdag i Mo i Rana idag! Med tanke på att jag egentligen inte behövde nånting alls är det märkligt hur mycket jag hittade att köpa... :)

Vi startade med Askeladden, en second hand-butik med allt mellan himmel och jord. Hittade bland annat en hoper äggkoppar för en femma styck. Och en gammal plåtburk (femton spänn). Och en jättefin träljusstake (för en tia). Och två tallrikar från Figgjo (för en tjuga styck).

   

Sen betade vi av Byporten, Mosenteret och Amfi (köpcentra). På KappAhl reade de bland annat halsdukar. Denna blev min för 12,50:Och så hittade jag äntligen matpennor!! Det är tuschpennor som man kan skriva på mat med (t.ex. marsipan). Svindyra... men perfekta när man ska göra roliga cake pops...!På Plantasjen blev det en väppling (blev tvärnostalgisk, farmor hade sådana, och Greta på Holmön) och ett par säckar blomjord.

Sista anhalten var Coop OBS! Hypermarked (jag vet, onödigt långt namn). Köpte lite av varje, dock INTE dessa:Minns ni rabaldret häromåret, när Uppdrag granskning gjorde ett program om svenska ungdomar som skalar bananer i Norge? Här är vad bananerna används till - ett pålägg som (helt säkert) smakar apa. Jag har inga planer på att testa.

Bättre då med färska blåbär på extrapris!! Trodde jag i alla fall. Det visar sig att de smakar... ingenting. Verkligen ingenting. Snopet...Ja, just det. Korgfjelltunnelen är stängd på grund av vägarbete (öppnar inte förrän till hösten), så vi fick en sightseeingtur över fjället. Vackert i vårsolen!! 

Nu är jag lagom mosig efter en lång dag. Hoppas på sol även imorgon, då ska jag slappa i solstolen på verandan med en god bok! Och kanske gå en tur. Borde väl egentligen sätta om blommorna... och deklarera... och städa... och tvätta kläder... men vad fasen, är det fint väder prioriteras sånt som man kan göra utomhus!! :)


Vitt igen

Hm. Vår? Tja, vet inte riktigt - imorse när jag vaknade var hela världen vit...... men ganska vacker ändå!! :)Snön till trots - hemma har blommorna i rabatten börjat slå ut. Ikke verst.Imorgon ska jag och Unni ut på tur. Rapport kommer! :)
_ _ _ _ _

Problembåt stävar vidare - Holmön fick besök häromdagen, och gästbryggan fick sig en knäck...

Uppgradering

Nu är det nya DVD-skåpet i bibblan på plats!

Det gamla var... ehh... minst sagt överfullt:Det nya är måttbeställt från Nygård Trevare:Visst blev det bra?! Inte minst får alla filmer plats... :)
_ _ _ _ _

Växtkraft på parkeringen utanför jobbet:


_ _ _ _ _ 

Hehe... :)

 

Änglavakt

Jösses. Jag har inte följt med på nyheterna under påsken, med fick i alla fall med mig att det var en långtradare som voltade nerför en sluttning och drog med sig en bärgningsbil, nånstans i Norge. Såg inte TV-inslaget, men pappa berättade det. Nu när jag bläddrar igenom den senaste veckans Helgeland Arbeiderblad inser jag plötsligt att det var här det hände!! På fv 78 mellan Mosjøen och Sandnessjøen!!

Snacka om att killarna hade änglavakt, både bilbärgaren och den litauiske chauffören:


Aprilsol

Solrik färd mot Norge idag:

... fast lite snopet att komma fram och inse att det är mer snö här nu än när jag åkte!

Startade så tidigt från Vännäsby imorse att när jag kom till Storuman och tänkte äta sedvanlig lunch på Frasses - ja, då hade de inte ens öppnat! Så jag körde vidare på tom mage...

Storuman, förresten. Tidigare var det bara Björn Ferry som gjorde reklam för stället - nu har hans fru gjort honom sällskap:Nu har jag hunnit packa upp det mesta, suttit ute i solen i dryga timmen (även om det blåste ganska kallt...) och känner att det definitivt är dags för middag!!

MmmmInte helt fel att avsluta påskledigheten med svågerns plankstek... :)

Imorgon bär det av västerut igen. Himlarns vad fort en vecka går!

Påsk

Igår var jag och pappa på Holmön. Vi hjälpte till att packa upp varor på affären, sen gick jag till kyrkogården med en blomma till mamma. Ljuslyktan fick pappa ta bort tidigare i vinter, då det kom så mycket snö att häcken ramlade ner över den.


_ _ _ _ _

Vårtecken vid skolan:

Isfritt på Kvarken:


_ _ _ _ _

Idag har vi varit hos Rasmus och hans familj. Moffarn var ute och lekte med honom medan hans mamma och jag städade och grejade med annat. Såg ut som om både liten och stor njöt i vårsolen!!Vi har ätit påskmiddag med inlagd sill, gravlax, laxpaj, fläskfilé, skinka och Janssons. Och efteråt blev det morotskaka (den jag bakat) och chokladkaka med persikor (som Lisen bakat). Och cake pops.Har bakat cake pops för första gången - smaken är det inget fel på men jag får nog jobba lite på utförandet. Det skulle bli klargula påskkycklingar som den till höger på den här bilden (den är hämtad från boken av Bakerella):Nåja. Övning ger färdighet.

Liten uppdatering

Time flies!!

Idag gick jag och syrran på stan. Härligt med en syster-dag! Jag fyndade bland annat ett par Ecco vinterkängor på halva reapriset, betalade 599:- istället för 1795:-.

Påskpyntat på Renmarkstorget:Igår var vi i Sävar och ägnade hela dagen åt att gå igenom garderober och skåp. Det blev bland annat en hel säck med gardiner till Myrorna.

I måndags träffade jag Nina - vi fikade på Station och gick en promenad längs älven i kvällssolen:Imorgon ska jag ut till Holmön. Pappa åkte ut redan ikväll.

På fredag blir det påskmiddag här i Vännäsby (mitt bidrag: jag har lagt in sill och bakat morotskaka).

Hm. Och så försöker jag i bästa påskekrim-tradition ta mig igenom en deckare. Det går sådär. Har hittills inte hunnit läsa mer än 80 sidor...


Marsläsning

... fast mest lyssning! :)

Jussi Adler-Olsen: Journal 64 (digikort)
Ja, Carl Mørck och Hafez el-Assad har jag ju skrivit om förut. Böckerna om Avdeling Q är ruskigt bra, och denna den fjärde är inget undantag!!

Gunnar Staalesen: Vi skal arve vinden (digikort)
Det här är min första bekantskap med Gunnar Staalesen. Antagligen inte så smart att börja med den femtonde boken om Varg Veum. Borde väl börjat från början. Hur som - detta är en deckare med ett tema jag väl känner igen: etableringen av en vindkraftspark och de känslor detta väcker hos anhängare respektive motståndare. Låt oss bara hoppas att diskussionerna på Holmön aldrig tar så drastiska vändningar...Tatiana de Rosnay: Bumerang (digikort)
Nånstans läste jag att boken har en "thrillerliknande intrig". Nåja. Inte så mycket thriller. Men en fängslande historia icke desto mindre, om en familj och deras hemligheter. I centrum står Antoine och hans syster Mélanie, som efter en långhelg på den badort där de som barn tillbringade somrarna börjar nysta i historien om sin avdöda mor. Vad hände egentligen den sista sommaren? Och varför pratar familjen aldrig om henne?

Tatiana de Rosnay: Huset du elsket (digikort)
Om det inte vore för möjligheten att lyssna på böcker, är det många jag aldrig skulle stiftat bekantskap med!* Ett exempel är denna, där en gammal dam berättar om sitt liv i Paris vid 1800-talets mitt, om kärleken till Armand och till de hus där de levt tillsammans. Nu är Armand borta och hela kvarteret skall rivas som ett led i stadens expansion - och Rose avskyr att se hur det Paris som hon känner försvinner alltmer.
Jo. Ja. På ett sätt är det en väldigt fin historia. Fast jag faller aldrig riktigt för den. Vad det beror på vet jag inte. Kanske har det något med språket (eller översättningen) att göra - en del ord och uttryck känns liksom lite för moderna för att passa in.

Ane Farsethås & Øyvor Dalan Vik: Essensielt
"Fra Homer til Dante, Kafka og Márquez; fra Eisenstein til Kurosawa og Almodóvar. I denne boken stifter du nærmere bekjentskap med 175 sentrale verk innenfor litteratur, drama og film fra hele verden. En spennende innfallsvinkel til verk som gjennom tidene har representert viktige kulturelle ytringer og impulser, og som danner referanseramme og resonansbunn for mange av vår egen tids kunstformer."

Det här har varit min frukostbok de senaste veckorna. Varje morgon har jag läst om en eller ett par klassiker, som presenteras på en sida var. Tänkte det var på tiden att friska upp kunskaperna sen jag pluggade litteraturhistoria! De flesta av titlarna känner jag igen - en smula pinsamt är det dock att även om det är en bok jag läst är det alls inte säkert att jag minns vad den handlar om. Har fått en och annan aha-upplevelse...! :)Sara Gruen: Vann til elefantene (digikort)
Det här är historien om Jacob, som ansluter sig till en cirkus i depressionstidens USA. Här får han jobb som veterinär, och här möter han Marlena. Förbjuden kärlek uppstår. Jag föll pladask för boken! Inte minst gillar jag greppet att låta den åldrande Jacob förmedla sin historia. Jag har lånat hem filmen, är väldigt nyfiken på den men ser inte riktigt för mig Robert Pattinson (alias Edward Cullen) i rollen som Jacob... nåja, hann inte se den innan jag åkte, det får bli efter påsk.

Elen Fossheim Betanzo: Si det!
Ingvild är på väg från Oslo till ett litet samhälle där mamman fått ett journalistuppdrag. Hon är inte särskilt entusiastisk över att tvingas tillbringa en hel vecka av sommarlovet i en avkrok, men hon är bara 14 år och mamma vill inte att hon ska vara ensam kvar i storstan. Ingen av dem har kunnat ana vad mötet med landsbygden skall komma att föra med sig... hemligheter avslöjas... och så möter Ingvild Jonas. Solbrände, blonde Jonas med det fina leendet... En ungdomsbok att tycka om!

* Ja, för nånstans har jag lite andra urvalskriterier när jag väljer ljudböcker jämfört med tryckta dito. En begränsande faktor är förstås urvalet - nu är jag ju t.ex. helt såld på digispiller/digikort, och än så länge har jag inte mer än ett 50-tal titlar på mitt bibliotek. Av dessa har jag redan läst ca 10 i tryckt version. Och nu har jag lyssnat på närmare 20. Återstår inte så allvärst många att välja på... därav boken om huset ovan. Tror inte jag skulle plockat med mig den annars (ja, och så gillade jag ju Saras nyckel av samma författare så det lockade en smula). Det har hänt ett par gånger att jag lånat ljudböcker, lyssnat på dem, tyckt om dem, och konstaterat att jag aldrig skulle tagit mig igenom dem i nåt annat format. Berättelsen om Pi av Yann Martel är en sån bok, Den förunderliga kärlekens historia av Carl-Johan Vallgren en annan. Kan inte förklara varför, men jag känner på mig att om jag försökt läsa istället för att lyssna hade jag nog lagt ifrån mig böckerna med en suck och tänkt "nä, det finns så mycket annat att läsa, så varför plåga sig igenom det här?". Och detta trots att jag alltså gillade att lyssna på dem! Märkligt... :)

RSS 2.0