Glömsk

Gick hem från jobbet igår, och sen skottade jag snö i en timme - så när det äntligen blev dags för middag framemot kl 19 var jag utsvulten! Inte så konstigt. Än mindre förvånande när jag sedan plockade ur ryggsäcken och upptäckte att matsäcken låg kvar... jag glömde äta lunch igår!! Inte bra. Det är vådan av att vara lite för ivrig och göra flera saker samtidigt. Vissa saker har en tendens att bli bortglömda... fast det är första gången jag missat att äta. 
Nåja, inget ont som inte för nåt gott med sig - nu slapp jag bre mackor till dagens lunch! :)
Och ja, idag har jag kommit ihåg att äta!

Boktips: Døde menn går på ski av Knut Nærum - en kriminalgåta á la Tio små negerpojkar men i norsk fjällmiljö. Ett tämligen osannolikt gäng, bestående av bl.a. ägaren till en snabbmatskedja, en deckarförfattare, en fakir, en mångmiljonär och en professor i semiotik, skall tillbringa påskhelgen i en avsides belägen fjällstuga utan el, telefon eller andra bekvämligheter. Naturligtvis saknas täckning för mobiltelefoni och det är åtta timmar på skidor till närmsta by. Och nästan genast börjar folk trilla av pinn... Jag har hört CD-boksversionen, en radio-teaterinspelning komplett med isande skrik och andra ljudeffekter. Spännande - och roligt! För Knut Nærum har humor. Har gått till jobbet några morgnar och gapskrattat - den som inte observerat hörlurarna och fattat att jag lyssnat på något måste tro att jag är smått galen...Nu funkar internetuppkopplingen här hemma utan större störningar - men jag ska nog skaffa en förstärkningsantenn i alla fall, vem vet när det börjar krångla nästa gång?
_ _ _ _ _ _ _ _ _

Försäkringskassan har fattat att jag flyttat - idag damp det beryktade orangea (bestämt form??) kuvertet ned i brevlådan. Dock har inte adressändringen slagit igenom på alla fronter - en del hamnar fortfarande i Örnsköldsvik. Tur att min andrahandshyresgäst inte har nåt emot att vidarebefordra!


Bodø

Gårdagens äventyr:

Det är ingen höjdare när väckarklockan ringer 03.30... men vill man ha hyfsat god tid på sig och hinna till tåget 04.59 så är det bara att masa sig upp!

Inga trafikproblem, tåget körde enligt tidtabell. Jag somnade rätt omgående, men när vi passerat Mo i Rana och började tuffa uppför Saltfjellet - då blev jag klarvaken. När den första solen började lysa mot fjälltopparna, då var det bara SÅÅ vackert. Jag försökte gvetvis ta bilder, med tämligen mediokert resultat. Smutsiga tågfönster, skumpigt och i full fart - inte direkt idealiska fotoförhållanden... "these were my best shots" som Tyra Banks skulle ha sagt! :)

     
 

Kursen var jättebra - även om jag tycker mig ha blivit ganska bra på att använda Aleph så finns det massor av funktioner jag inte hade en susning om... Vi är nästan 30 gymnasiebibliotek som har en gemensam katalog, då är det viktigt att vi gör på samma sätt. T.ex. lägger vi i stort sett alla utgåvor av en roman på samma katalogpost, oavsett om den är inbunden eller pocket, vilket förlag som gett ut den etc. Vi bara lägger till det avvikande ISBN-numret i posten. Annars blir det en ohållbar mängd poster - tänk den elev som vill läsa Ambjørnsens Døden på Olso S och får fram tiotals (tjugotals!) träffar. Hur hitta skogen för bara träd? Han bryr sig knappast om vilken utgåva det är, bara han får tag på boken! Detta och mycket annat pratade vi om (för er som råkar vara katalognördar: vi kom in på skillnaden mellan #650 och #653, vilka indikatorer som används i #245, huruvida årtal behöver skrivas in i #008 eller om det automatiskt förs in via #260c osv. Tror ingen utanför konferensrummet hade fattat ett smack...). Vi höll till på Bodin videregående skole och fick också se deras nyinvigda, fräscha skolbibliotek. Kul!

Efter kursen var det några timmar tills tåget vände söderut - min vana trogen tog jag mig fortast möjligt ner till hamnen, där Hurtigruten precis var på väg att lägga ut. Jag hann tro att båten var på väg att grundstöta innan jag insåg att det fanns ett smalt sund mellan klipporna...!

image610

     
   

Det fanns förstås andra båtar i hamnen också...

   

image620

   

På tåget hem sov jag desto mer, hoppas jag inte snarkade alltför mycket och höll mina medpassagerare vakna...

Ytterligare några språkliga krumelurer:
kjærlighet på pinne = klubba/slickepinne
viskelær = radergummi
lerret = målarduk (och filmlerret = filmduk)
kjevhendt = vänsterhänt
tastatur = tangentbord
hekseskudd = ryggskott

Översvämning och språkproblem

Ovädret har dragit förbi - jädrar, vad det regnade och stormade igår! Flygplatsen fick stänga och ute längs kusten var det bara en enda bilfärja igång, mellan Sandnessjøen och Dønna.
Jag ska till Bodø imorgon (kurs igen - denna gång om katalogsystemet Aleph) - men frågan är om tåget går. Det är översvämning längs banan norr om Mosjøen. Nattåget fick ställas in, återstår att se om vattnet runnit undan innan imorgon. Bara att hålla tummarna.

Vet inte hur många gånger jag skrivit att jag ska sluta kommentera vädret. Det går inte! :)
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

För en svensk, vad är det som är krångligast när det gäller norska språket? Jag vet inte, men ett bekymmer är de där orden som låter precis som på svenska men som betyder nåt helt annat. Och det finns en del sådana...

Norska:       Svenska:
mangel       brist
by               stad
grend          by
kasse          låda
le                skratta
is                glass
glass          glas
mugg          mögel
tilbud           erbjudande
kjole            klänning
rolig             lugn
trist             ledsen, ledsam

... och titta vad som står längst ner på omslaget till den norska utgåvan av Hamburgare och cocacola av Gull Åkerblom:Lugn, bara lugn! Det är inte värre än om det skulle stått Bonniers eller Norstedts - det är helt enkelt ett förlagsnamn!

(... för den som undrar: det där ni trodde att det betydde, det heter samleie på norska...)
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Fixade en liten "böcker som blivit film"-utställning före helgen. Redan flera som stått och bläddrat i böckerna - och flera som lånat! Och äntligen börjar vi få lite ordning inne på kontoret - men fler hyllor ska det bli. Just nu avvaktar vi den nya lånedisken som byggeleverna tagit på sig att fixa - när den är på plats kan vi fortsätta omförflyttningen/färdigställandet av hyllor, arbetsplatser, myshörna i magasinet med mera. Jag hade nån slags förhoppning om att allt skulle vara klart till världsbokdagen (23/4) men inser att det nog blir svårt. Tidsoptimist, som vanligt...
 
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Mamma efterlyste bild på soffan hemma. OK, här kommer den:

 

PS. Vet ni vad de kallar häftmassa här i landet? Skoletyggis!
(ja ja, man kan säga heftemasse också... men det låter inte lika kul!)

Väder och vind

Jahapp, igår hände det igen. Svajig internetanslutning hemma - lyckades inte lägga ut nåt på bloggen. Nu sitter jag på jobbet, har tagit datorn med mig för att kolla om den funkar som den ska här. Jodå, alldeles utmärkt! Alltså är det i alla fall inte den det är fel på.

Nåja - gårdagens inlägg kommer här:
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Jag upphör aldrig att fascineras över vädret och naturfenomenen här i landet. I natt var det full storm, jag vaknade flera gånger av vindstötarna mot sovrumsfönstret. Meteorologerna varnar för vindar upp till dryga 20 m/s idag, dessutom finns det risk för åska (!). Och i tillägg varnas för högt vattenstånd längs hela norska kusten, upp till en meter högre än vanligt. Och som om inte detta var nog så inträffade igår det största jordskalvet i norsk historia (i alla fall så länge mätningarna pågått) - det mätte 6,2 på richterskalan. Var? På Svalbard.

Idag är det en sån där varannantimmesväder-dag igen, med sol och snöstorm om vartannat. Har dock nöjt mig med att dokumentera när solen tittat fram... :) Kan inte hjälpa att jag fascineras av Øyfjellet. Fortfarande tycker jag att det ligger som en massiv vägg mitt i vägen - samtidigt är det imponerande, och emellanåt kan jag bli stående och fånstirra på det, närmast betagen. Märkligt.

image595

image596

(Gissa om eleverna skakar på huvudet när den konstiga bibliotekarien står med kameran i högsta hugg vid referensavdelningen och knäpper kort efter kort ut genom fönstret...)
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Igår kväll åt jag middag hos en kollega. Jättetrevligt! Och så har hon världshistoriens charmigaste hund, en liten Sofus som hemskt gärna vill att man gosar med honom... :)
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Det var gårdagen, det. I natt kom det ett par decimeter blötsnö och idag spöregnar det. Ackompanjerat av kraftig vind. Ska dock inte klaga, längre söderut har i stort sett alla fjällövergångar tvingats stänga och sportlovsfirare har blåst/snöat fast uppe på fjället. Och längs svenska västkusten har det uppmätts vindbyar på 39 m/s! Läskigt. Mer om ovädret här.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _Ny ommöblering i mitt lilla extrarum/kontor. Har flyttat bordet in i hörnet och tryckt ihop dator+skrivare till en mikroskopisk multimediahörna, och klämt in köpmansdisken vid den andra kortväggen, så nu får äntligen hela soffan plats. Observera den genialt placerade filmaffischen - jag har nåt trevligt att vila ögonen på när datorn jobbar långsamt och jag bara sitter och väntar... :)

Hi hi! :)

Nu är det dags! Håll i er!
Norgehistorier...:

- Varför föddes Jesus inte i Norge?
- De kunde inte hitta tre vise män.

Mitt i vintern arrangerades det en stor fisketävling mellan Norge och Sverige. Svenskarna hivade upp fisk efter fisk, men normännen fick inte en enda. Därför skickade normännen en spion, som skulle ta reda på varför svenskarna lyckades så bra. När spionen kom tillbaka, sa han:
- Svenskarna har borrat hål i isen!

Vad får man om man delar ett A4-ark i två delar?
Ett norskt pussel.

- Vet du varför norrmännen vattnar sina flaggstänger?
- Nej!
- De vill att knoppen ska slå ut.

Vad står det i norska rondeller?
Max åtta varv.

- Varför har norrmannen med sig TVÅ bildörrar när han går i öknen?
- För att han ska kunna öppna korsdrag om det blir för varmt.


Ole hade flyttat till Sverige från Norge. En dag slog han vad med en svensk om vem som kunde berätta den mest osannolika historien.

- Det var en gång en smart norrman..., började Ole.
- Stopp, stopp, stopp...! Du har redan vunnit! ropade svensken.

Ursäkta, alla norrmän! Men liiite kul är det ju att retas... :)
Å andra sidan finns det ju lika många svenskevitser som norgehistorier, dessutom är de ofta ganska lika. Här några norska varianter på temat:

-Vet du hvorfor svenskene ikke bruker tresko?
-Nei?
-Fordi de bare har to bein.

Har du hørt om svensken som samlet på utbrente lyspærer fordi han ville innrede et mørkerom?

-Vet du hvorfor alle svenskevitsene er så korte?
-Nei.
-For at svenskene også skal forstå dem.

Klart Adam var svenske! Hvem ellers ville stått ved siden av en naken dame og spist eple?

Verkstedmannen ba svensken stille seg bak bilen og si fra om blinklyset virka eller ikke.
- Nå setter jeg på blinklyset, sa verkstedmannen, fungerer det?
- Funkar, funkar inte, funkar, funkar inte, funkar ....

Har du hørt om den svenske musefella. I går lå det fire døde mus rundt den. De hadde ledd seg i hjel.

To svensker var ute og sykla. Etter en stund stoppet svensken og slapp ut lufta i bakhjulet.
- Hvorfor gjør du det? spurte den andre.
- Setet var for høyt!

Nä, nu ska jag ge mig! Och jag som bott i båda länderna kan konstatera att ovanstående är nys - varken svenskar eller norrmän är särskilt naiva, lättlurade eller korkade. Skulle nog säga att vi är ganska jämn-smarta! :)

Kanske vi skulle slå oss ihop och hitta på historier om danskarna...?
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Så nåt helt annat. Vad är det värsta ljud ni vet?
I alla år har jag sagt att det är när man väcks av surret från en hårtork. Alternativt när pappa skrapar det sista ur en av våra stengodsdjuptallrikar hemma (nu har mamma burit ner dem i källaren...). Men det finns nåt ännu värre: knattret från mopeder utan ljuddämpare. Uääck!


Backe upp och backe ner

Jag har nog alldeles för stor respekt för backarna i Vefsn. När normalt folk tänker "dåligt väder - alltså tar jag bilen" så tänker jag "dåligt väder - bäst att lämna bilen hemma så jag inte kör fast nånstans". Vilket föranleder milt överseende huvudskakningar hos kollegorna... Men å andra sidan får jag ju motion när jag låter bilen stå, även om jag stöttar kollektivtrafiken emellanåt. Som idag. Jobbade över en halvtimme, handlade mat samt knatade en kilometer till busstationen - ändå var jag hemma kl 17! Norska arbetstider är icke alls dumma... :)

Gårdagsvädret:

 

(grannen nedanför måste ha världshistoriens mest väldokumenterade hustak
- det är med på nästan alla mina bilder...)

Fast det var rätt milt - dikena var nära att svämma över...:Så till dagens språklektion:
firfisle = skogsödla
ss (spiseskje) = msk
løvetann = maskros
surstoffmangel = syrebrist
kjøttmeis = talgoxe
melis = florsocker
edderkopp = spindel
lysløype = elljusspår

PS. Apropå min ilskna kommentar häromdagen om kvällstidningarnas förkärlek för ordet "fiasko" så fort nån inte helt lever upp till förväntningarna: jodå, skidskytte-VM klassas som "fiasko" för svensk del. Så även det faktum att Carola inte gick direkt till schlager-final utan hamnade i "andra chansen". Aaagh! Tänk den dag det verkligen sker ett fiasko - hur ska de då beskriva det???

PS.2. Apropå ovan nämnda elljusspår: nä, jag har inte åkt skidor än. Tycker det är helt OK att åka, även om jag inte är nån våldsam entusiast - men ett krav är att det ska vara nästintill platt där jag ska vingla fram, min balans är inte beräknad på branta backar! Det här är tjejen som kan åka omkull av en vindpust... vilket pappa och syrran upptäckte för några vintrar sen på isen mellan Norrfjärden och Holmön. Två vurpor blev det om jag inte minns fel, trots att det alltså var platt som på ett vardagsrumsgolv. Har en känsla av att det kan bli pinsamt om jag ger mig ut i skidspåret med någon av kollegorna här i stan... hm.

PS.3. Dags för middag - har ni testat ungsrostade grönsaker nån gång? Jättegott - och enkelt. Skär morötter, rödbetor, potatis, rödlök och kålrot i lämpliga bitar, fördela i en ungspanna med lite olja, salt, peppar och timjan. In i ugnen, ca 20 min (200 grader). Rör om ett par gånger. Klart! Hittade några laxfiléer i frysen, så det blir ugnsstekt lax till - täck bottnen på en form med grovsalt, lägg på laxbitarna med skinnsidan ner, strö över riktigt med citronpeppar. In i ugnen! Vet inte hur varm den egentligen ska vara men strunt samma, laxen får samsas med grönsakerna... :)


Att leva upp till förväntningarna

Typisk innedag - det är blött, blött, blött ute. Vaknade tidigt imorse av att det stormade och smattrade mot sovrumsfönstret. Vinden har avtagit under dagen, så icke nederbörden. Fast även om det fortfarande är plusgrader har regnet övergått i snö. Ser knappt grannhuset mellan snöflingorna! :)

Har ägnat stora delar av denna lördag åt skidskytte-VM från Östersund. Grattis norrmän till alla medaljer! Fast nog önskar jag att svenskarna kunde få vinna nåt också... Å andra sidan sett blir jag förbannad över mediernas förmåga att skruva upp förväntningarna till det orimliga, bara för att sedan kunna skrika ut "fiasko" fast deltagarna gör helt godkända insatser. Nån enstaka topplacering i världscupen innebär inte automatiskt att man kommer sopa hem ett knippe medaljer när det blir mästerskap. Det är rätt befriande att höra Björn Ferrys analyser; häromdagen när det var mixed-stafett konstaterade han efter sin sträcka att "andraplatsen är inom räckhåll - men det är niondeplatsen också...", och idag var det nåt i stil med "det kan gå riktigt bra - eller åt helvete". Precis, skidskytte är en ganska oberäknelig gren! :)

Ikväll är det svensk schlagerdeltävling igen - se där, ännu en tävlingsgren med ganska oberäknelig utgång. Jag har inte alls hängt med i skriverierna (stor skillnad mellan Sverige och Norge: schlagerhysterin är mycket mer utbredd hos de blågula) - men har i alla fall klart för mig att Carola är med. Igen. Och förutsätts vinna. Ska inte uttala mig för jag har inte hört låten, men hon brukar inte vara en av mina favoriter. Fast hon sjunger duett med Andreas Johnson i år - definitivt en förmildrande omständighet. För några år sen när hon tävlade i den internationella finalen var jag på väg till Sogndal, övernattade på vandrarhem på Røros och såg tävlingen på norsk TV. Kommentatorn Jostein Pedersen jämförde henne med en Duracellkanin på dåligt batteri...

Också ett sätt att se på saken! :)


Vimsigt väder

Vädret här i Mosjøen idag...

Kl. 9.10:

image584

Kl. 10.30:

image585

Kl. 12.05:

image586

Kl. 12.50:

image587

Kl. 13.20:

image590

Kl. 14.00:

image591

Och så vidare... :)


  Hoppas ni haft en fin Alla Hjärtans Dag så långt!


På TV

Äsch! Ännu svajigare uppkoppling igår - lyckades skriva några rader men inte lägga ut dem. Nytt försök nu!
_ _ _ _ _ _ _

Det blev bussen hem. Snön yrde för fullt när jag gick från jobbet. Fast så fort vi började rulla slutade det snöa. Såklart.

Strömmen gick på jobbet i eftermiddags. Och med min vanliga tajming var jag förstås på toaletten när det hände. Voffor blev det kvällen?! :)

En av klasserna har upptäckt - och skakar på huvudet åt - den svenska stavningen av fejs. För på norska heter det... fjes. Ähum??
En annan språk-anekdot: en kollega berättade om en bekant som var på besök i Sverige och på morgonen konstaterade att den han bodde hos var en riktig "morgenfugl" (=morgonfågel, alltså typ "pigg som en lärka"). Vilket av svensken tolkades som "morgonful", alltså att han såg risig ut på morgonen. Liite sur blev han... :)
_ _ _ _ _ _ _

Det är inte många TV-serier jag följer, men Desperate Housewives har jag sett sen starten. Inte missat ett enda avsnitt - men ärligt talat spårar serien ur alltmer och när det nu är säsongsstart här i Norge visar det sig att norrmännen ligger en säsong före Sverige. Jag har alltså missat en hel säsong - och det gör ingenting. Igår kväll gick ett specialavsnitt som säsongsupptakt, med allt som hänt sen starten komprimerat till 45 minuter. Det räckte. Vet inte ens om jag ids titta på de nya avsnitten.
Däremot hoppas jag på att säsong två av Men in trees snart kommer på nån av de kanaler jag har tillgång till - för den vill jag inte missa! Inte alls så skruvat som de desperata hemmafruarna (som förresten heter Frustrerte fruer på norska), utan en ganska småputtrig och charmig romantisk komedi. Som utspelar sig i Alaska - med vildmarken rätt runt hörnet. Storslagen natur - jag har himla lust att nån gång resa dit (även om stora delar av TV-serien tydligen spelas in på den kanadensiska sidan gränsen... hmpf).

image581

Ovan: Nä, så här fint var det inte igår - utan i söndags...
Nedan: Jo, så här fint var det igår - i fem minuter mellan snöbyarna...

image582Yii-haa!

Har ni nån gång provat att sticka ut huvudet genom fönstret på ett tåg som kör i full fart? Precis, det kommer så mycket luft att man hinner liksom inte andas. Ungefär som när jag gick till jobbet imorse! :) Mötte en enda människa längs vägen, en tapper hundägare med en vovve i band som såg ut att helst vilja vända hem (hunden alltså). Annars var det bara jag och snöstormen längs gångvägen. Jo, det har blivit kallare, nu är det nordlig vind och snöyra. Det varnas för vindar uppemot dryga 20 m/s, så det lär säkert bli trafiksvårigheter på fjällövergångarna. Men jag hade i stort sett medvind till jobbet så det gick ingen nöd på mig! Lade visserligen nästan krokben för mig själv emellanåt när vindstötarna gjorde att jag inte satte ned fötterna där jag tänkt, men det tyckte jag var ganska komiskt så jag gick omkring och fnittrade för mig själv (herregud, vad ska folk tro, tur ingen hörde). Hittade ett nytt ställe man kan frysa om: knävecken. Otippat.

Om inte vinden vänder innan ikväll tar jag nog bussen hem. Annars kommer jag aldrig fram. Och så var det ju det där med att stötta kollektivtrafiken...

Tjurskallig

Det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder, eller hur? Utrustad med Helly Hansen-regnställ och dubbförsedda, vattentäta dojor borde det vara en smal sak att ta sig hem från jobbet utan att bli blöt eller sätta en rova. Kan man tycka. Men njaaa... jädrar vilket busväder! Funderade på att ta bussen men kom fram till att det var rätt häftigt att streta hem i regn och rusk. Och det hade det väl varit om bara inte vattenpölarna varit så många och så djupa. Vips så skvätte det omkring vatten inuti skorna - inte riktigt meningen. Och mina isländska yllevantar blev snabbt genomvåta. Stod i alla fall på benen - ärligt talat, skorna är ett av mina smartaste inköp alla kategorier! Att jag varken får skavsår eller blåsor av dem är en ytterligare bonus.

En kollega stannade och erbjöd mig lift. Jag avböjde vänligt men bestämt, dels var jag plaskblöt och hade säkert lämnat en stor pöl efter mig om jag satt mig i bilen, dels hade jag liksom bestämt mig för att gå hela vägen. Är man en tjurskalle så är man!

(dessutom inhandlade jag godis på Coop - extrapris; 6,90 hektot istället för 12,90 så det gällde att passa på... - och med en rejäl promenad hem behöver man inte ha så dåligt samvete för det... ähum).

Dåligt samvete, ja. Det kanske jag borde haft som inte tog bussen. Varje gång jag åker med fördubblar jag passagerarantalet - frågan är hur länge det dröjer innan turen dras in? Jag borde nog åka oftare för att upprätthålla statistiken! :)
_ _ _ _ _ _ _ _ _

Aaagh... särdeles vinglig internetuppkoppling ikväll. Höll på en halvtimme innan jag kom ut på nätet. Inte undra på att jag får så lite gjort på kvällarna - bara att skriva ett mail kan visa sig ta evigheter p.g.a. strulande teknik! För att inte tala om inlägg på bloggen... :) Men jag är för snål för att fixa eget bredband, åker snålskjuts på hyresvärdens trådlösa nätverk och det får duga tills vidare. Just nu sitter jag på en stol mitt på köksgolvet med datorn i knäet, upptäckte att signalen var lite bättre här. Kanske ska möblera om och kasta ut köksbordet och ha hemmakontor vid diskbänken istället??


Vår i luften

Det droppar från taken, smältvattnet rinner i bäckar och floder, vårfåglarna kvittrar - och det är mitten av februari. Konstig vinter i år... Såg ni förresten världscuptävlingarna i sprint från Otepää (Estland) igår? Massor av vatten i spåret och publiken försökte skydda sig mot ösregnet under stora paraplyer. Inte direkt idealiska förhållanden (och inte blev det bättre av att den svenske favoriten stod på näsan i finalen).

Nog kan man undra vad som håller på att hända med klimatet...
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

En av eleverna frågade häromdagen hur det låter när jag pratar svenska - så då gjorde jag det. Hennes reaktion? "Nä, du ska prata som du brukar!"
Tja, det får jag väl ta som en komplimang vad gäller norskan, antar jag?? :)

Chokladlikörfromage

Här i landet är fromage betydligt vanligare än vad det är i Sverige - i alla fall har jag ätit mer fromage sen jag flyttade till Norge än nånsin förr! :) Eller så är det helt enkelt standard på hotell - jag har ingen större erfarenhet av luncher/middagar på svenska hotell (eller några andra för den delen), men här har jag upplevt båda delarna flera gånger det senaste halvåret. Och det är fromager i alla former och smaker efter maten - hjortronfromage, sherryfromage, hallonfromage... och så vidare! Igår kom jag på att jag skulle försöka göra fromage själv - och jodå, den blev god. Himla god! Egentligen tillsade receptet sherry vilket jag inte hade - däremot hade jag kvar en halv flaska Bailey's som jag fick av syrran i somras. Man tager vad man haver...

Fromage, 5 port.
5 äggulor
5 msk socker
1 dl Bailey's
3 dl grädde
5 gelatinblad

Lägg gelatinbladen i blöt några minuter tills de mjuknat. Vispa äggulor och socker. Vispa grädden. Koka upp ½ dl vatten och dra kastrullen åt sidan. Krama ur gelatinbladen och tillsätt dem ett och ett i vattnet, rör om tills allt smält. Rör ner likören i äggblandningen, och blanda därefter i grädden. Häll i gelatinet i en tunn stråle under omrörning. Häll fromagen i portionsskålar eller i en större form. Låt fromagen stelna i kylskåp (eller ev. i frysen).

Klart! :)
     

   

Tänkte fixa en Mp3-spelare idag och knatade iväg till Expert. Men sen blev jag velig (som vanligt), köpte några oinspelade videokassetter och gick ut igen... fortsatte till jobbet för att låna en ny CD-bok (precis hört klart den fjärde Phenomena-boken) men jag blev förstås kvar en stund. Fast jag inte hade tänkt det. Men igår fick jag nästan inget gjort första halvan av dagen, så nu såg jag till att komma ikapp. Hur känns det när man har migrän? Jag undrar om det är nånting ditåt jag får en gång i halvåret, ungefär. Och igår morse var det dags igen - först "ser jag stjärnor" - det gnistrar framför ögonen - sen krymper synfältet och det blir svårt att riktigt fokusera blicken (det var nästan omöjligt att läsa baksidestexten på en bok), igår kändes det som att jag hade svårt att fokusera när jag skulle prata också (chefen kom förbi och pratade en stund, hon måste ha undrat över mina konstiga ogenomtänkta svar...). Och så huvudvärk så fort det andra släppt. Igår kombinerat med rejält illamående - jag satte mig i magasinet en stund med lyset släckt och väntade på att det skulle gå över, men såklart kom några elever och ville ha hjälp så jag vinglade ut i bibblan igen. Sen framemot lunch var jag som vanligt igen. Nåja, får vara glad att det inte hände när jag var på kurs, och att det aldrig hänt när jag varit ute på långkörning!

Men idag mår jag utmärkt - för det mesta känner jag mig "frisk som en fisk" som man brukar säga här. Pigg som en mört eller frisk som en nötkärna, alltså! :)


På kurs - igen!

Vad har hänt med mina gröna fingrar? Gjorde denna mindre trevliga upptäckt imorse... hm!

 

Har varit på kurs idag (igen...!). Ännu en resa till Sandnessjøen, och jag börjar vänja mig vid den smala, slingriga vägen. Så har jag också haft tur och ännu inte mött särskilt mycket tung trafik. Där vägen är som smalast antar jag att man får backa om man möter en långtradare...?

 Gryning vid Vefsnfjorden

Kursen handlade om förmedling av skönlitteratur och service i biblioteket - mycket kändes som att jag redan kunde och visste, men det är klart att det skadar inte att repetera! Och en del nya tankar och idéer fick jag förstås. Och så är det alltid nyttigt att träffa bibliotekariekollegor, särskilt som jag är såpass ny här - det är bra att lära känna andra så att man sedan vet vart man kan vända sig med frågor och funderingar!

Gick en promenad i centrum och längs kajen innan jag vände hemåt...

   

   

image572

Bokrea

Nä, det har inte blivit nån semla för min del denna fettisdag. Ärligt talat hade jag helt missat att det var idag - dessutom bör jag nog äta upp de lussekatter jag har kvar i frysen sen jul innan jag sätter igång nåt nytt bullbak! :) Cafeterian på skolan sålde i och för sig semlor dagen till ära, men sen en kollega upplyst mig om att de norska bullarna ibland är fyllda med sylt så tappade jag intresset. Mandelmassa hoprörd med inkråmet från bullarna samt lite mjölk - det är den enda fyllning jag vill ha! (+ grädden, förstås) Det är dock inte så väldigt länge sen jag började äta fyllda semlor - i många år vägrade jag äta annat än den släta vetebullen...Igår damp bokreakatalogen ner i brevlådan! Fast här i landet heter det inte bokrea utan "mammutsalg" - varför vete gudarna, mammutarna är såvitt jag vet utdöda och den associationen är inte den jag vill ha till böcker... hm. Nåja - jag har hittat en hel del intressant och skickat in en förhandsbeställning för jobbets räkning. För egen del tycker jag det är roligare att gå på rean och fynda "på plats". Har precis insett att jag missar den svenska rean - undrar om reakatalogen läggs ut på nätet? Annars får jag försöka dubba nån i familjen att skicka den över gränsen - och sen gå och handla det jag eventuellt hittar. Som om jag inte har tillräckligt många böcker redan... flera bokhyllor här och kartongvis under sängen på Holmön (fick inte med mig allt i flytten). Men är man bibliotekarie så blir man lätt miljöskadad! :)

En helg i Malå

Jodå, jag åkte till Sverige i helgen. Det snöade en hel del i lördags men det var inga problem över fjället - nyplogat i stort sett hela vägen (något bättre på den norska sidan...).

  

Mormors flytt har gått bra. Det är klart att ett äldreboende inte är samma sak som att bo i en egen lägenhet, men eftersom hon behöver alltmer hjälp har hon det bättre på ett ställe där det finns personal i närheten. Och själv verkar hon på det hela taget rätt nöjd.  

 Utsikt från lägenheten - på nya stället blir det istället utsikt över Malån

Det var full rulle hela helgen med att städa ur lägenheten, flytta möbler och andra saker till nya boendet och besluta vad som skulle göras med allt som inte fick plats där. Tänk att det kan rymmas så mycket i en lägenhet på ett rum och kök!

Imorse väckte pappa mig strax före halv sex - på med kläder, ut och sätta i motorvärmarsladden. Det var -26 i Malå... jag gav mig av strax före 7, och uppdagade att det var ännu kallare i Sandsele (-29), Storuman (-30) och Tärnaby (då vippade termometern för några sekunder ner på -32). Mitt på fjället var det bara -7... och här i Mosjøen är det rena mildvädret, endast 5 minusgrader!

Det är rätt mycket snö i Malå med omnejd - och det kändes som att köra i ett julkortslandskap. Gnistrande vit snö, stora mjuka drivor - och en soluppgång i starka färger:

 

image541

 Frostrosor på bilen...

     

     

image559

 

Att en del bilder har lite konstig färgskala beror på att jag tyckte det blev för kallt att kliva ur bilen - fotograferade genom vindrutan istället... :)

image550

Vet ni vad? Grodyngel heter rumpetroll på norska! :)
(lyssnade på norska versionen av Populärmusik från Vittula under resan och där dök de små krabaterna upp)

På kurs igen...

Stormen Tuva kom av sig innan hon nådde fram till Mosjøen - här har det varit närmast vindstilla idag och bortsett från nån enstaka snöby har vi haft uppehåll - och den blå himlen har skymtat mellan molnen! Men det visste jag ju inte imorse så inte hade jag vare sig packat eller tagit med bilen till jobbet. Alltså blev det ingen resa idag - men om inte väderläget drastiskt ändrar sig så siktar jag på att åka till Malå tidigt imorgon bitti. Och köra tillbaka på måndag förmiddag.

Vi har haft en kursdag idag, den första gemensamma för de tre gymnasieskolor som till hösten slås samman. Eleverna fick ledigt och all personal lyssnade till psykologen Jan Atle Andersen som har lång erfarenhet av konflikthantering. Otroligt sympatisk herre med massor av kloka tankar! Visst, en och annan blev säkert provocerad, och vissa saker drog han till sin spets, men som utgångspunkt hade han att man själv är ansvarig för sina känslor och hur man hanterar det andra säger och gör mot en - och det tror jag alla borde tänka mera på.

Vi är själva ansvariga för våra känslor, ja. Så om någon glömmer att slå av mobiltelefonen mitt under ett föredrag (det hände idag...) - tänker inte då de flesta av oss "Men det var då själva f... - kan inte människan slå av telefonen!?". Hur konstruktivt är det?? Vi låter oss irritera av andra. När vi istället kunde tänka "Men himmel vilken tur att det inte var min telefon!". Så enkelt, egentligen.
Jan Atle Andersen arbetar med vänlighet som strategi - vilket påminner om Mia Börjesson som jag ju lyssnade på i måndags. Hon pratade mycket om det att vara snäll och vilken viktig faktor det är för att må bra.

Bara man nu kunde komma ihåg alla goda råd och idéer och strategier och sen tillämpa dem i sin vardag...

Klockan 14 var kursdagen slut och när alla andra gick hem gick jag till jobbet. Jag är en konstig prick... :) Fast det var delvis med tanke på att jag tar kompledigt halva måndagen (om det nu blir Malå-resa). Fixade ett och annat som jag inte hunnit med tidigare i veckan (det går fort att halka efter i planeringen med två kursdagar samma vecka...). Och så började jag planera för den informationsdisk vi ska ha i biblioteket - som det är nu sitter vi i ett inglasat kontor och jag tror det blir en spärr för en del elever att våga be om hjälp; det är bättre om vi är ute i biblioteket - dessutom kommer vi från den nya disken se entrén till biblioteket så att vi kan få ögonkontakt med/hälsa på dem som kommer in.

En av bygglärarna har lovat sätta sina elever på att bygga skapelsen, bara vi kommer med en skiss på hur den ska se ut. Vad tror ni om min prototyp av papp och tejp?! :)Man tager vad man haver... nu har vi i alla fall nåt att utgå ifrån. Fast den ska vara högre - så att man både kan stå och sitta när man möter låntagarna. Jag har kollat i massor av kontorsmöbelkataloger och på nätet, men alla de informationsdiskar jag hittat har varit för stora. Vi har begränsat utrymme och vill inte ha nån koloss. Utseendemässigt skulle jag helst vilja ha nåt som liknar Avistas (klicka här) men vi få se vad lärare och elever säger som skall snickra.

Oj, nu blev det ett lååångt inlägg igen... nåja, ger jag mig iväg imorgon blir det 
en bloggfri helg! :)

RSS 2.0