Bodø

Gårdagens äventyr:

Det är ingen höjdare när väckarklockan ringer 03.30... men vill man ha hyfsat god tid på sig och hinna till tåget 04.59 så är det bara att masa sig upp!

Inga trafikproblem, tåget körde enligt tidtabell. Jag somnade rätt omgående, men när vi passerat Mo i Rana och började tuffa uppför Saltfjellet - då blev jag klarvaken. När den första solen började lysa mot fjälltopparna, då var det bara SÅÅ vackert. Jag försökte gvetvis ta bilder, med tämligen mediokert resultat. Smutsiga tågfönster, skumpigt och i full fart - inte direkt idealiska fotoförhållanden... "these were my best shots" som Tyra Banks skulle ha sagt! :)

     
 

Kursen var jättebra - även om jag tycker mig ha blivit ganska bra på att använda Aleph så finns det massor av funktioner jag inte hade en susning om... Vi är nästan 30 gymnasiebibliotek som har en gemensam katalog, då är det viktigt att vi gör på samma sätt. T.ex. lägger vi i stort sett alla utgåvor av en roman på samma katalogpost, oavsett om den är inbunden eller pocket, vilket förlag som gett ut den etc. Vi bara lägger till det avvikande ISBN-numret i posten. Annars blir det en ohållbar mängd poster - tänk den elev som vill läsa Ambjørnsens Døden på Olso S och får fram tiotals (tjugotals!) träffar. Hur hitta skogen för bara träd? Han bryr sig knappast om vilken utgåva det är, bara han får tag på boken! Detta och mycket annat pratade vi om (för er som råkar vara katalognördar: vi kom in på skillnaden mellan #650 och #653, vilka indikatorer som används i #245, huruvida årtal behöver skrivas in i #008 eller om det automatiskt förs in via #260c osv. Tror ingen utanför konferensrummet hade fattat ett smack...). Vi höll till på Bodin videregående skole och fick också se deras nyinvigda, fräscha skolbibliotek. Kul!

Efter kursen var det några timmar tills tåget vände söderut - min vana trogen tog jag mig fortast möjligt ner till hamnen, där Hurtigruten precis var på väg att lägga ut. Jag hann tro att båten var på väg att grundstöta innan jag insåg att det fanns ett smalt sund mellan klipporna...!

image610

     
   

Det fanns förstås andra båtar i hamnen också...

   

image620

   

På tåget hem sov jag desto mer, hoppas jag inte snarkade alltför mycket och höll mina medpassagerare vakna...

Ytterligare några språkliga krumelurer:
kjærlighet på pinne = klubba/slickepinne
viskelær = radergummi
lerret = målarduk (och filmlerret = filmduk)
kjevhendt = vänsterhänt
tastatur = tangentbord
hekseskudd = ryggskott

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0