Torget

Tror syskonbarnen skulle gilla uppgraderingen av torget i Mosjøen! Det satsas barnvänligt... :-)På hemmaplan har rosenbusken precis slagit ut:Slut på finvädret för den här gången, förresten. Det strilregnar...

Vid älven

Fina fiskarflickan!!
 
 
Fina fiskarpojken!!
 
 
(Jadå, jadå - pojkarna!!)

Ännu en solig dag

... och den här gången drog jag till fjälls. Först ett litet fotostopp vid Fustvatnet:
 
 
 
... och sen upp på Korgfjället för att plocka blåbär. Fast det verkar vara ett eländigt bärår,
så jag satsade på att njuta av utsikten istället:
 
 
 
 
 
 
 
På väg hem stannade jag vid Ømmervatnet. Vackert där också! :)
 


Ikväll hade jag en plan om att dammsuga och röja här hemma, men dammråttorna ska få leva livet en dag (eller två) till...

Fler bilder

... först från Sandnessjøen där jag pep in på Harriets, min absoluta favoritbutik. Massa snygga damkläder i stora storlekar! Den här gången skulle jag dock klaga - på att min fina vårjacka som jag köpte i april, använde i maj och som sedan hängt på en hängare hela sommaren, plötsligt visar sig ha flera sömmar som spruckit. Lämnade in den och ska få svar efter helgen på om de beställer en ny eller vad de gör (tjejen i kassan hade ingen aning, och Harriet herself var inte där idag). Räknar med att det ordnar sig på ett eller annat sätt - för en jacka ska hålla längre än så!
 
Nåja, jag blev inte mer avskräckt än att jag köpte en väst på rea... alltså... det var ju halva priset på en massa varor! Såg mer jag hade lust att prova, men skärpte mig. Jag har kläder så det räcker!
 
Ja, just ja. Bilderna:
 
 
 
Sen hamnade jag på Offersøya. Och som jag skrev nedan - smällvackert! Jag var helt solokvist på min klippa, däremot var det ganska livlig trafik på havet - båtar i alla väderstreck! Och tre helikoptrar ovanför.
 
 
 
 
 
 
På hemvägen defilerade jag förbi De Syv Søstre:
 

Även morgondagen verkar ska bjuda på sol, så då blir det nog en ny utflykt.
Fast åt ett annat håll... :)

Härlig dag

Det är sol och varmt och smällvackert - så jag har packat matsäck och en bok och styrt kosan ut till kusten. Sitter på en klippa och njuter - och har tänkt fortsätta med det många timmar till... :-)Läbbig

Vet ni, jag brukar inte tycka att sniglar är särskilt läbbiga. Men den här! Gigantisk! Betänk att min gympasko är en 43:a...Vi har haft aktivitetsdag på skolan idag - med fotbollsmatch mellan lärarna och eleverna som avslutning:... och vi hade himla tur med vädret!!

Vacker himmel ikväll:Nu har jag sjunkit ner i soffan med Harry Potter på TV'n. Räknar med att ha somnat innan nästa reklampaus...
God natt!

Cyklist

Intressant utställning på Vefsn folkebibliotek - om plåtslagaren Anders Eriksen som vid 75 års ålder lärde sig cykla och som 82-åring (!!!) lade ut på en cykeltur från Mosjøen via Umeå till Stockholm och Oslo. Året var 1933. Snacka om krutgubbe! :-)
Sliten

Pfft...! Tiden kring skolstarten är alltid intensiv - och jag glömmer från ett år till nästa hur sliten jag faktiskt blir. Igår kom jag hem framåt 18, fixade middag (=slängde en färdigpizza i ugnen) och lade mig efteråt på soffan för att läsa en deckare. Hann nog inte mer än ett par sidor innan jag slocknade. Och sen vaknade jag 01.55... fortfarande i soffan, med lyset tänt och dörren olåst. Borstade tänderna och raglade isäng - men var plötsligt inte så trött längre, så jag läste 40 sidor innan jag somnade om.
 
Nåja. Idag har jag betat av läroboksutlånet i de sista klasserna. Sen återstår bara "ströelever" - de som bytt klass eller inte var på skolan den dagen de andra hämtade sina böcker. Får en liten andningspaus i helgen (det verkar ska bli fint väder och i så fall kör jag nog ut till kusten - skulle det regna blir det jobb i alla fall den ena dagen), sen är det dags för biblioteksintroduktionerna för förstaårseleverna.
 
Och nånstans ska jag klämma in kassering av några hundra böcker (utdaterade läroböcker) som ligger i högar på golvet i biblioteket. Eftersom vi är ett Miljøfyrtårn kan man inte kasta grejer hursomhelst, utan det som går ska källsorteras. Vilket innebär att pärmarna ska rivas av alla böcker, för att papperet ska kunna återvinnas. Gissa om det tar tid...? Fast jag är helt med på noterna, det slängs alldeles för mycket i de vanliga soporna!
_ _ _ _ _
 
Ett par länkar som jag tänkt lägga ut flera gånger men glömt:
 
Webbkamera från Holmögadd
Kul! Har själv aldrig varit på "Gadden" (som ju länge var militärt skyddsområde). Tror jag ska försöka övertala pappa att vi åker dit med båten till sommaren.
 
21 tårtor som blev helt misslyckade
Hehe. Det är inte alldeles enkelt att baka fina tårtor...
 
Trangt i hylla
Underhållande om bokkassering på bibliotek - ja, för man kan och bör faktiskt inte spara allt!

Halvvägs

De första 14 klasserna har nu varit på biblioteket och lånat läroböcker - det innebär att det är ungefär hälften kvar. Det känns i axlar och handleder... fast så långt har det mesta ändå löpt gnisselfritt. Och som vanligt ger även årets ungdomar ett positivt förstaintryck! :)
 
Har gjort klart för (delar av) morgondagens utlån:
 
HS1L + HS1M
 
HS1M t.v., EL2A i mitten, MK3R t.h.
 
HS1L+HS1M t.v., EL2A t.h.
 
MK3R
_ _ _ _ _ _
 
Imorse var det fläckvis sol:
 
 
Det är det fortfarande, och planen är att ta en kvällspromenad bara jag blir färdig på jobbet så jag kan åka hem och äta middag. Igår var jag kvar på bibblan till kl 19 - och ändå hade jag inte fått undan allt jag tänkt. När man har ansvar för all läromedelshantering är skolstarten en tämligen intensiv tid...!

Saknad

Vi har drabbats av ännu en förlust i vår familj. Den 31 juli avled morbror Per hastigt och oväntat. Det är fullständigt ofattbart... och så himla sorgligt.
 
Jag minns så väl första gången vi träffade honom. Det var vår, och han och Sonja kom till Sävar. Precis när de kom ringde farmor och var uppskakad, då hon trodde brandlarmet gick i lägenheten ovanför hennes. Jag rusade iväg i full fart, men det visade sig att det bara var en väckarklocka... Hur som helst - det var högljutt och förvirrat, och fortsatte i samma stil. Vi babblade i mun på varandra hela helgen, och jag var rädd att Per hade fått en chock - eftersom han mestadels satt tyst. Men det visade sig att han tyckte det var skönt att vi höll låda, för då kunde han slappna av och behövde inte känna någon press. Och sedan den där första gången har han varit en självklar del av vår familj. En familj som jag är så tacksam över - vi är inte många, men vi bryr oss om varann och vi står varann nära. Men vi har absolut inte råd att förlora någon.
 
 
 
Bilden är från Laksforsen för några år sen, när Sonja och Per hälsade på mig i Mosjøen.
 
Häromdagen dök detta upp på en bekants Facebooksida:
 
 
Så sant. Ta vara på varenda dag, för ingen av oss vet vad som händer imorgon.
 
 

Gott

Hallon kan man inte få för mycket av. Fast jag hade inte nån bytta med mig på promenaden 
imorse, så jag stoppade dem i munnen istället... :)
 
 

Vackert

Det blev inget blåbärsplockande idag - utan mera jobb. Nu är alla böcker äntligen plastade, men fortfarande är det en hel del annat som inte riktigt är på plats. Nåja... man kan ju inte hinna allt.
 
Innan jag åkte till jobbet hann jag med en promenad runt Åremma/Rynesåsen i sensommarsolen. Vackert! Men det mulnade på framåt eftermiddagen - vilket jag tyckte var lika bra, för då behövde jag inte titta längtansfullt ut genom fönstret... :)
 
 

Fyllt frysen

Upptäckte igår kväll att det tar tid att förvälla 5 kg svamp!Kvällarna blir mörkare:... men det betyder å andra sidan att det är dags att leta fram stearinljus, och att börja tända fönsterlamporna igen. Ganska mysigt, faktiskt.

Har varit på jobbet nästan hela dagen idag - enda chansen att få allt (eller i alla fall det mesta) på plats till skolstart. Det blir nog en vända imorgon också. Fast jag ska försöka klämma in en blåbärsletarexpedition också! ;-)

Hemlängtan

It was bound to happen - förr eller senare.
 
Nu har jag varit i Mosjøen i sex år (precis på dagen - kom till Mosjøen 15 augusti 2007 och började jobba på dåvarande Vefsn videregående skole dagen efter). Jag har hela tiden stortrivts med jobbet, kollegorna, eleverna, lägenheten, omgivningarna... ja, det allra mesta!! Med ett undantag: avståndet hem till familjen, och till Holmön. Jag har i flera år sagt att den värsta dagen på året, det är den dagen jag måste lämna Holmön efter sommarsemestern och vet att det är ett helt år tills nästa gång. När man bor på pendelavstånd, eller i alla fall såpass nära att man kan åka hem på helgerna om man vill, då är det inte så farligt. Då har man valfrihet. Men när man som jag bor 48,5 mil från lillasyster med familj, och ytterligare fem mil + en båtresa från pappa och Holmön, då har man inte den valfriheten. Då räcker det inte med en helg för att åka hem (jo, tekniskt sett, men den mesta tiden tillbringas i bilen på väg dit och tillbaka). Jag måste ta ut kompledighet eller semesterdagar för att helgen ska bli såpass lång att det är någon vits, och det kan jag inte göra hur som helst. Det måste planeras i förväg. Och när det gäller Holmön är det ju inte säkert att vädergudarna rättar sig efter de planerna, så bäst vad det är missar jag ön helt och hållet.
 
Så vad är det jag vill komma fram till? Jo, att jag har hemlängtan. Och att den är i färd med att överskugga alla de positiva sidorna med att bo och arbeta i Mosjøen.
 
Och därför har jag också börjat titta på lediga tjänster i Sverige. Egentligen tänker jag mig inom en 15 mils radie från Umeå, men det kryllar inte precis av lediga bibliotekariejobb så det kan hända att den gränsen måste töjas en smula. Vi får se.
 
To be continued...

På svamptur

Ikväll har jag och Unni varit ute och plockat svamp. Ett par liter kantareller till Unni, 5 kg (!) piggsopp (=blek taggsvamp) till mig - och så hittade vi en Karl Johansvamp. Tror vi. Vi tar med den på jobbet imorgon för att få det bekräftat...
 Unni var klyftig nog att ta med sig en svampkniv och rensa eftersom. Inte jag - så nu har jag ett tidsödande arbete framför mig. Tjohej... :)

Holmösommar

Alltså - nu har jag somnat i soffan flera kvällar i rad, när jag egentligen tänkt blogga! Skrutt. Så då är det bäst att göra ett försök innan jag lämnar jobbet istället.
 
Lite blandade bilder från sommaren på Holmön:
 
Färjan guppar i kuling
 
 
 
Byviken
 
Rasmus och Lovisa på stranden (pappa fångar spigg)
 
Badkrukan doppade sig till slut! :)
 
Glada skitar! (lyckas inte vända bilden rätt väg)
 
 
Rasmus kör traktor med morfar
 
 

Trångt

Det var en smula trångt om saligheten på bildäck igårkväll - men alla bilar kom med!

Och som sagt - det är vackert längs fjorden:


... och tillbaka

Nu är jag på väg hem igen - och njuter kvällssolen uppe på däck!Vi har plockat hallon, kantareller och snäckskal, varit hundvakt till snällaste Buster, surrat om allt möjligt och haft det bra!
På fjorden

Är på väg till Unni i Vestvågan.
Vackert på fjorden!Plastar för fullt

Det går framåt med läromedelsregistreringen, om än inte riktigt så fort som jag tänkt mig. Det dyker hela tiden upp andra saker: grejer som ska läggas ut på skolans hemsida, räkningar som ska fördelas, en och annan lärare som inte kan hålla sig från jobbet trots att de börjar först på torsdag till veckan... Nåja, 22 kartonger har nu blivit åtta:... plus ca 100 böcker som jag registrerade i eftermiddags men inte hann plasta:Jag plastar ca 30 "normalböcker" i timmen om det inte tjorvar, folianter och en del andra böcker med knäppa pärmar tar lite längre tid. Och ja, jag håller på att bli less. Och så får jag ont i nacken. Och trots att antalet kartonger sjunkit drastiskt har jag fortfarande mer än hälften kvar - de största och mest välfyllda lådorna återstår...Men - på plussidan är att jag redan hunnit lyssna på två ljudböcker under arbetet! Finns ju ingen anledning att sitta i ett knäpptyst bibliotek - plastning kräver liten tankemöda så då kan man lika gärna fly verkligheten en stund. När böckerna ska registreras i katalogsystemet måste jag däremot se till att vara fokuserad så det inte blir nåt fel.

Det har blivit ganska välfyllt i läromedelsmagasinet efter hand - ska bli skönt att få låna ut det mesta om några veckor:- - - - -

Väderomslag på gång?Hallon

Jag gjorde en hallonplockartur efter jobbet, till mitt vanliga ställe vid järnvägen. Andra har varit där före mig men jag fick i alla fall ihop 1,5 liter. Tabbe: det var först när jag skulle börja plocka som jag insåg att jag glömt byta till långbyxor. Inte helt optimalt med tanke på hur mycket brännässlor det var i hallonsnåren...Nu blir det färska hallon med vaniljsås. Mmmm...!


Övertydligt

Vet ni vad som står på förpackningen till Libresse bindor? "Designed with women in mind". Nähä? Säger ni det?
Mig veterligt är det ganska få män som har mens...
Fiskelycka

Vilken tur att syrran och Rickard bor på gångavstånd från Umeälven. Rasmus älskar att meta...!För ett par veckor sen drog far och son upp en gädda på drygt 3 kilo - på metspö. Imponerande!I Norge

Jodå, jag har kommit tillbaka till Mosjøen - korsade gränsen igår och precis avslutat min första arbetsdag. Blogginlägg kommer, men jag räknar med långa arbetsdagar och får se hur mycket energi jag har framåt kvällskvisten. Dessutom verkar internetuppkopplingen inte funka hemma just nu.

Några av de böcker som ska plastas och registreras:Fint vid Övre Jovattnet igår kväll:Juliböcker

Egentligen borde ju en lång semester indikera att man får tid att ta det lugnt och läsa många böcker. Men icke. Jag har bara hunnit läsa en enda!! Inkluderar man de jag lyssnat på blir det visserligen några fler - men det är ändå ganska magert jämfört med tidigare i år.
 
 
Ally Condie: Opprøret (Matched; 3)
Detta är den avslutande delen i serien om Cassia, Xander och Ky och deras kamp mot Samfundet. Det är en slags framtidsvision av ett totalitärt samhälle där människornas liv är styrda ner i minsta detalj. Vad man äter, var man jobbar, när och med vem man skall gifta sig - allt bestäms av Samfundet. Men fler och fler ansluter sig till Ravolten, då de inser att det måste finnas ett annat - och bättre - sätt att leva. Cassia, Xander och Ky jobbar alla på sitt sätt för Revolten - men vad kommer detta att göra med dem? Och kommer de någonsin att mötas igen?
Jag tror det här är en serie som hade vunnit på att sträckläsas. Det är ett år sen jag läste del två - på semestern i fjol då jag inte hade tid att läsa mer än ett par sidor i taget och därför aldrig riktigt kom in i handlingen - och det känns som jag borde repeterat innehållet innan jag började med trean. Nåja. For sent nu!
Å ena sidan är kampen mot förtryck och diktatur och de former Samfundets maktdemonstrationer tar sig uttryck i fascinerande läsning, men å andra sidan är den här typen av framtidsdystopi inte riktigt min grej. Även om jag slukade The Hunger Games som väl kan sägas vara i samma genre, faller jag inte riktigt för Matched. Eller jo - jag slukade ettan, men tycker inte riktigt att uppföljarna håller samma klass. Eller så är det för att jag tappade styrfarten när det blev så långt mellan dem. En succé har serien icke desto mindre blivit, och filmrättigheterna är sålda. Får vi snart se Cassia och de andra på vita duken?
 
 
S J Watson: Før jeg sovner (digikort)
Varje morgon vaknar 47-åriga Christine utan en aning om vem hon är och vem det är som ligger vid sidan av henne i sängen. Hon råkade ut för en olycka för många år sedan, och sedan dess är varje dag ett oskrivet ark - trots terapi och otaliga undersökningar vet man inte vad som är fel, bara att hennes hjärna förlorat förmågan att lagra nya minnen och att hämta fram de gamla.
Efter inrådan från en ny läkare börjar Christine skriva dagbok, och genom dagboksanteckningarna kan hon, lite i taget, börja lägga det pussel som är hennes liv. Fragment av minnen börjar dyka upp, och hon noterar allt. Efterhand upptäcker hon att det är något som inte stämmer. Vad var det för slags olycka hon råkade ut för, egentligen? Och vem kan hon lita på?
Før jeg sovner är fängslande, och obehaget kommer krypande. Vad har Christine egentligen råkat ut för?? Som läsare hålls man på sträckbänken då det mesta av historien berättas genom Christines dagboksanteckningar och man alltså inte vet mer än henne. En skickligt berättad historia!!
 
 
Siri Hustvedt: Sommeren uten menn (digikort)
Efter 30 års äktenskap meddelar Mias man att han vill ha en "paus". Pausen visar sig vara en ung kvinnlig kollega. Mia bryter samman, tas in på sjukhus, skrivs ut och flyttar till ett hyrt hus i närheten av moderns äldreboende. Här försöker hon komma på rätt köl igen, genom att umgås med sin mor och hennes väninnor och genom att leda en skrivarkurs för en grupp unga tjejer.
Så långt allt väl - jag hade gärna lärt känna både ungdomarna och de åldriga damerna närmare, för de är intressanta bekantskaper (inte minst Abigail och henns fantastiska handarbeten). Men så brer bokens berättarjag om sig med en aldrig sinande ström av hänvisningar till och citat av författare, filosofer och vetenskapsmän som känns mer som ett sätt för Hustvedt att visa hur beläst hon är, än att det alltid tillför handlingen något. Och så har jag aldrig gillat berättarjag som plötsligt vänder sig till läsaren. "Du, käre läsare" - där nånstans tappar jag tråden...
Men vad vet jag? Boken har fått bra kritik!
 
 
Åke Edwardson: Vänaste land (CD-bok)
Det här är den åttonde boken i serien om Erik Winter vid Göteborgspolisen - men min första. Jag har heller inte sett TV-versionen, annat än att jag vet att Johan Gry har huvudrollen och därmed har en bild av hur jag tycker Winter bör se ut.
Boken utspelar sig i midsommartid. I en liten närbutik hittas tre män mördade och med ansiktena bortskjutna. Alla tre var invandrare - men vad hade de annars gemensamt? Utredningen är full av frågor, svaren är få. Möjliga vittnen tiger som muren och standardkommentaren är "Jag vet inte". Erik Winter och hans kollegor misstänker allt från knark till flyktingsmuggling innan de kommer sanningen på spåren...
Nä. Den här boken hade nog funkat bättre att läsa än att lyssna på. Jag brukade ju gilla Torsten Wahlund som uppläsare - men det här blir alldeles för monotont och jag klarar knappt att skilja personerna från varann. Och jag tycker aldrig att det blir särskilt spännande.
 
 
Monica Kristensen: Kullunge (CD-bok)
Det här är den andra boken i serien om sysselmansbetjänt Knut Fjeld på Svalbard. Det har gått ett par månader sen sist, solen är på väg tillbaka efter den långa mörkertiden men det är fortfarande fruktansvärt kallt. Från förskolan Kullungen försvinner ett barn, sexåriga Ella. Till en början är personalen inte särskilt orolig - Longyearbyen är ett litet samhälle, alla känner alla, och snart dyker hon nog upp igen. Men det gör hon inte... och för Knut Fjeld och hans kollegor blir det en kamp mot klockan. Har någon tagit henne? Eller har hon vandrat iväg på egen hand - och hur länge överlever hon i så fall i den arktiska kylan?
En helt OK deckare! Intressant också att lära sig mer om gruvdrift, då en nedlagd kolgruva spelar en avgörande roll i bokens handling.
 
 
Tom Kristensen: Korsbæreren (digikort)
Huga. Det här är en bok om hur långt den japanska maffian är beredd att gå för att utkräva blodshämnd - och det får den amerikanska motsvarigheten att framstå som ett gäng toffelhjältar...
Bokens handling utspelar sig i finansvärlden, och jag som inte fattar jargongen och som inte ens vet vad en hedgefond är, tappar ganska snabbt tråden. Visst, spänningen byggs upp efterhand, men någon nagelbitare är det inte.
Historien kretsar kring finansmannen David Namura, som i full fart lämnar San Fransisco när hans hedgefond är i färd med att krascha. Han reser till Oslo, där hans tidigare kollega - och älskarinna - Elvira Elton Eikenes finns. Kan hon rädda honom ur knipan när japanska investerare med maffiaanknytning kräver sina satsade pengar tillbaka?
 
 
Mo Hayder: Borte (digikort)
Mo Hayder är en ny bekantskap. Vet inte varför, men jag hade inbillat mig att hon var amerikanska - så icke. En brittisk författare med en välskriven brittisk deckare!
En liten flicka försvinner, och Jack Caffery och hans team ställs inför ett svårlöst fall. De vet att tiden är knapp, och när de mottar ett brev från kidnapparen där han säger att detta bara är början, går det kallt längs ryggen på Caffery. Och mycket riktigt - snart försvinner ännu en flicka. Ansvaret för att identifiera förövaren och rädda barnen tynger Caffery, och inte blir det enklare av hans motstridiga känslor för kollegan Flea Marley - som dessutom blir den nästa som plötsligt saknas...
Måste kolla hur många böcker som finns i serien om Jack Caffery (det här är inte den första), för jag är nyfiken på hur det skall gå med den sympatiske polismannen och hans kvinnliga kollega! :)

RSS 2.0