Målet nått!

Det blev lite bråttom på slutet - men med 10 mil i förrgår och 9 mil igår har jag nått årets uppgraderade cykelmål: 200 mil i tillägg till de ursprungliga 365. Totalt 565 mil, alltså. Rätt nöjd med mig själv... :) 
Nästa år? Vad fasen, kan lika gärna avrunda uppåt. 600 mil. Antingen går det bra, eller - mer sannolikt - åt skogen. Har ingen cykelsemester inplanerad (än), och lovade pappa att Piteå-Holmön t/r var en engångsföreteelse... men 2018 är ju skottår så jag har en extra dag på mig! :) :) :) 

(sommarbilden har jag knyckt av Åsa hemma på ön, från när välkomstkommittén tig emot mig efter cykelfärden från Piteå)
Snöigt

Tror jag kommer vara rätt ensam på jobbet idag... öppet för allmänheten kl 13-16, men de flesta lär nog hålla sig inomhus. Jaja, får väl roa mig själv då, med att skriva verksamhetsberättelse och förbereda inför vårterminens bokprat! :)Bompengar

På E6:an söder om Mosjøen finns numera en betalstation. Jag körde rätt förbi när jag var hos Unni i höstas. Tänkte nog att det kunde komma ett krav i efterhand men hade vid det här laget hunnit glömma alltihop. Men nu så!Fast jag tänker nog ändå att det inte kan bli så många kronor till norska staten efter all administration i samband med utskicket... 

Vintrigt

Piteå just nu!

Ballonger

På julaftonsmorgonen fick barnen ballonger, sådana där långsmala som man kan forma. Inte helt enkelt... många sprack medan vi försökte. "Moster Jenny, gör ett ballongsvärd!", sa Rasmus - det här är resultatet:


"Det ser ut som en kanin", konstaterade Lovisa... ;)

Fast sen tog det sig, och jag lyckades få till några riktigt fina ballonghundar! Bildbevis saknas dock... 

Julhelgen

Tillbaka i Piteå för mellandagsjobb, och blickar tillbaka på en julhelg med skid- och sparkåkning (moffarns julklapp till ungarna), lego-, tekniklego- och 3D-pusselbyggande, bebiskrypande kors och tvärs, massor av pussar och kramar och god mat!


... och till helgen fortsätter vi! Skräckfilm

... kan man väl nästan kalla den, "The Day After Tomorrow". Med tanke på klimatförändringarna känns den inte lika osannolik som när den gick upp på biograferna - och inte är det precis betryggande med en jeppe i Vita Huset som hävdar att vi inte har nåt att oroa oss för... 


Jo, jag cyklar framför TV:n ikväll igen. Inte riktigt tid för det, har en massa annat jag borde göra, men så är det ju det där modifierade målet för året - som jag återkommer till. Det kan gå, men det är på håret.. :) 

Julförberedelser

Knäcken kokad! :)


Och så har jag hittat min lilla garntomte som varit försvunnen i några år. Själv tycker jag att den är rätt söt, men jag har en kompis som ryser så fort hon ser den... ;)Orkidéer

... har jag redan flera. Men det gick inte att låta bli när jag hittade dessa på Blomsterlandet i Skellefteå - tre för sextio kronor!! :)Väderomslag

Jahapp. Bortåt 20 minusgrader igår - nu har det slagit över i plusgrader och regn. Blixthalka befaras.

Snöhögarna hemma och på skolan lär krympa innan det åter blir kallare framåt helgen:Kan det inte bara få vara vinter nu?! 

Morgan Alling

I torsdags var jag - tillsammans med flera hundra andra kommunanställda - och lyssnade på Morgan Alling. Detta är en upptakt på en treårig satsning på arbetsglädje och inkludering inom Piteå kommun.


Och jodå, han var bra!! Många kloka tankar.

Mindre klokt med den goodiebag vi alla fick med oss. I dessa tider av plastbantning kändes det här inte helt optimalt:Stööön

Nu har de gjort om bloggen - igen. Och den verkar ha blivit ÄNNU krångligare än tidigare. Jag blir knäpp!!

Fast EN fördel: nu kan man gå in och redigera mitt i ett ord. Efter förra uppdateringen blev man tvungen att markera/radera hela ordet och skriva det på nytt, plus att det ibland var svårt att få markören att "fästa". Tja, alltid något... 

Optimist

- Moster Jenny, sätt dig i soffan och läs för mig!

Cornelia verkar vara helt obekymrad över att mosters rumpa inte precis är i samma skala som lekstugemöblerna... :)Dumt

Sånt som inte är speciellt genomtänkt med min "nya" bil (jo, ser den fortfarande som ny, har ju bara haft den i knappt två år...):


1) att det inte går att vika upp torkarbladen för att förhindra att de fryser fast (det tar stopp mot kanten på motorhuven)  

2) att kanten runt bakluckan gör att den väldigt ofta - just det, fryser fast

Nåja. I övrigt krånglar den i alla fall inte. Än... :) 


Ur led är tiden

... typ! För ni när det är som allra mörkast har samtliga mina orkidéer bestämt sig för att börja blomma!!


Lucia

Har varit på luciakröning i Öjeby kyrka ikväll. Sång av luciakandidaterna och Rosvikskören. Nu har jag julstämning!!!
Läst i november (och halva december)

... jamen, nu börjar det likna nåt! ;)

Ljudböcker:

 

Lagercrantz: Mannen som sökte sin skugga (Millennium; 5)
Jodå, riktigt spännande! Även om det kanske inte känns lika mycket som Millennium längre... vilket väl är naturligt när det är en annan författare som skriver. 

Rosman: Havskatten
Ny deckarbekantskap - riktigt bra! Borde nog börjat från början och inte med femte boken i serien, men...
Utspelar sig i och kring Marstrand, och växlar mellan nutid och sommaren 1906, under varmbadhusets glansdagar då till och med kungen kom till västkusten för att njuta sol och bad (och inte minst societetsliv).

 

Rosman: Vågspel
Sjätte boken om Karin Adler och hennes kollegor på Göteborgspolisen, denna gång om ett fall som för henne till Orkney och mysteriet kring ett sjunket krigsfartyg. Klart läsvärd även denna!

Grebe: Älskaren från huvudkontoret
Uhu. Riktigt bra. Riktigt obehaglig. Och smart berättad, utifrån flera olika perspektiv. 
En kvinna hittas brutalt mördad i en lyxvilla, tillhörande vd:n för ett större företag. Snart uppdagas även att vd:n är försvunnen. Har han flytt fältet, eller är även han utsatt för ett brott?

 

Grebe: Husdjuret
Fristående fortsättning på boken ovan - och denna är ännu mer obehaglig, men helt omöjlig att lägga ifrån sig. Om ett litet samhälle där frånflyttning, nedläggningar och arbetslöshet präglar tillvaron, och ett flyktingboende väcker blandade känslor. Under utredningen av ett "cold case" snubblar polisen över en alldeles fruktansvärd historia, som dessutom visar sig vara allt annat än kall... och fler liv är i fara.

Barn- och ungdomsböcker:

 

Albertalli: The upside of unrequited
Alldeles underbar historia! Om 17-åriga Molly, som så många gånger varit förälskad med som aldrig ens kysst en kille. Det verkar som att alla andra ständigt har killar (eller tjejer) på gång - utom hon. Men när tvillingsyrran Cassie blir ihop med Mina, och Minas läckre kompis Will visar intresse för Molly så kanske det ändå är på väg att vända? Samtidigt börjar Molly jobba extra i en butik, där även nördige (men sympatiske) Reid jobbar. Kanske är han den hon borde satsa på, nörd eller ej? 
Om kärlek, vänskap och att våga tro på sig själv. Läs den!!
(...jag ska förresten bli bättre på att läsa böcker på engelska - det blir alltför sällan...)

 

Lagerqvist: Den vita döden
"En varm junidag blev jag kär för första gången i mitt liv. Ganska onödigt eftersom jag med all säkerhet skulle vara död inom ett halvår."
Året är 1934. Julia är 13 år, har diagnosticerats med TBC och skickats till ett sanatorium i Småland. Dit kommer även Luca, son till italienska cirkusartister och jämngammal med Julia. Även Luca har TBC, men trots detta fylld av en livsglädje som smittar av sig även på henne. Tillsammans får de båda uppleva den första riktiga kärleken - även om sjukdomen ständigt gör sig påmind.
En sån där historia som stannar kvar länge efter att man läst färdigt. Och som fått mig att tänka en hel del på farmors syster Rut, som vistades på sanatoriet i Hällnäs, men som inte blev frisk utan dog i början av 30-talet.

Cann: Dyk i
Omläsning inför bokprat (länge sen sist, bodde i Övik när jag läste den första gången). Om 16-åriga Collette, som inte kan fatta vilken tur hon har när snyggingen Art faller för henne. Allt är fantastiskt, men han är mer erfaren än vad hon är och det är tydligt att han gärna vill ha sex. Det vill inte hon, hon är oskuld och vill vänta, vill att den första gången ska vara nåt helt speciellt. Samtidigt är hon rädd, för tänk om han tröttnar på henne? Tänk om han gör slut om hon väntar för länge?

Wilson: Tvillingsjälar
Om vännerna Jewel och India, som kommer från helt olika förhållanden men ändå klickar direkt. 

 

Ewa-Christina Johansson: Rummet nedanför trappan
Calle sommarjobbar på Alvastra kloster, och upptäcker nånting som får honom att inse att de gamla skrönorna om munkarnas silverskatt som en gång stals, kanske inte bara är skrönor...


 
Novák-Rosengren/Santesson: 5768 visningar på Youtube
Om 14-åriga Rosita, som är rom/resande, och hela tiden utsätts för elakheter och fördomar i skolan, inte bara av medelever utan även från lärarna. Men så anmäler hon sig till en talangtävling - att stå på scenen och sjunga, att verkligen synas, gör henne skräckslagen. Men kanske är det också en chans att få visa vem hon är, att hon är precis lika mycket värd som alla andra.

Nilsson: Som hund, som katt
Handlar om en "jag" (13 år) och en "du" (15 år), utan att det nånstans definieras om de är han/hon/hen. Snyggt gjort att få ihop det utan att det känns konstruerat! (i min hjärna utnämnde jag den ena till "han" och den andra till "hon", och insåg inte förrän efteråt att det faktiskt inte fanns nån antydning om det i texten).
"Jag" har en mamma som blivit kär på nytt och flyttar ihop med den nye mannen. Han har ett barn, "du", som följer med på lasset. Så blir de båda typ syskon, undviker till en början varann som pesten, men börjar efterhand prata med varann. Verkligen prata, om sånt de aldrig skulle berättat för nån annan. Men hur nära varann kan (styv)syskon egentligen stå?

Nordin: Svag is
Om mobbing som går för långt - alldeles för långt. Otäck historia om Eddi & Alex som går i 9:an och som i samband med en friluftsdag orsakar en medelevs död, då hon på grund av dem går genom isen och drunknar.

 

Jönsson: Vem bryr sig?
Isak flyttar till en ny stad och börjar i en ny skola. I klassen är det Sigge som styr, alla dansar efter hans pipa och inte ens lärarna vågar ingripa. Den som oftast drabbas av Sigges översitteri är Tova, som utsätts för allt från glåpord till fysisk misshandel. Isak vill hjälpa henne, vill stå upp mot Sigge och hans gäng - men det får konsekvenser...

Engström: Isdraken
Omläsning inför bokprat (läste den när jag bodde i Norge). Om Mik, som bor med storebror och alkoholiserad pappa, men som en dag av socialen skickas upp till sin faster Lena i Norrland medan man utreder framtida fosterhemsplacering. Han har bestämt sig för att hata såväl Lena som den lilla byn Selet, men upptäcker till sin förvåning att han trivs. Och att han vill stanna. Då kommer tanten från socialen och deklarerar att faster Lena inte duger i deras ögon...

Donbavand: Vampyrens huggtand (Stora skräckens gränd; 1)
Fnissläskigt om Lukas, som inte är en vanlig kille utan emellanåt förvandlas till varulv, och som tilsammans med sin familj flyttas till Stora skräckens gränd - ett ställe för udda existenser som häxor, mumier, vampyrer, småtroll och - just det, varulvar. Lukas trivs, men hans föräldrar (som är helt vanliga människor) är skräckslagna och vill därifrån. Tillsammans med sina nyfunna vänner, mumien Kleo och vampyren Resus, letar Lukas efter en väg ut ur gränden så att hans föräldrar ska kunna återvända hem. Men det är både svårt och farligt...

 

Jägerfeld: Brorsan är kung
Måns, 11 år och inbiten skejtare, bor i Stockholm men följer med sin mamma till Malmö när hon ska jobba där under sommaren. Han blir vän med Mikkel - riktigt god vän. När Mikkel säger att han är glad för att ha fått en brorsa, en han alltid kan vara ärlig med, känner Måns likadant. Samtidigt är det nåt som Måns inte berättar, nåt som han vill att Mikkel ska veta. Men tänk om Mikkel inte förstår? Om han aldrig kommer att se på Måns på samma sätt igen?

Kaaberbøl: Skämmerskans dotter
Ännu en bokpratsomläsning (alltså, numera skriver jag ner stolpar om alla böcker, just in case - man vet aldrig när det kan komma till användning, och det sparar onekligen en hel del tid).
Dinas mamma är skämmerska - när hon tittar någon i ögonen kan hon se alla de onda handlingar som den personen begått och skäms över. Dina har ärvt hennes gåva, vilket gör att hon är ensam och att ingen nånsin vill se henne i ögonen. En dag kallas mamman till borgen Dunark, där ett fasansfullt brott begåtts och skämmerskan måste hjälpa till att avgöra om den misstänkte är skyldig. En tid senare kallas även Dina dit, och tillsammans med sin mor blir hon indragen i en maktkamp på liv och död...
Första boken av fyra.

Hallberg: Kompisboken
Om Klara, 10 år, som får en bok som det är meningen att hennes kompisar ska skriva i. Men Klara har inga kompisar, hon är ensam och närmast osynlig. Istället bestämmer hon sig för att själv skriva ner saker om sina klasskompisar, att dokumentera vad som händer. I klassen finns bl.a. Kemal, som är kung och som alla andra lyder, och Auriel, Kemals tjej och den som alla ser upp till och vill vara bästis med. Så kommer en ny kille till klassen, Anton. När han också blir kär i Auriel stiger spänningen i klassen...

Hay: Hungriga hamsterns återkomst (Zombiedjur; 1)
När Joe får en amulett som sägs kunna uppfylla en önskan, skyndar han sig att önska ett husdjur. Men man ska se upp med vad man önskar sig... för när Joe hör det prassla under sängen och böjer sig ner för att titta, så är det den hungriga zombiehamstern Klimpen, med röda ögon och ett grönaktigt skimmer runt sig, som tittar tillbaka. Klimpen har fastnat mellan den här världen och nästa och behöver Joes hjälp. Joe är inte alls intresserad, men hur han än bär sig åt kan han inte skaka av sig den efterhängsna odöda lilla gnagaren...

 

Lagercrantz: Liten svart hund i natten
Så här skrev jag om boken i Piteå-Tidningen igår:
Den här är historien om en glad och lycklig liten hund som inte är rädd för någonting. Men så ramlar hans matte, tant Irma, ihop under en promenad. Någon ringer efter ambulans, och Irma körs iväg till sjukhuset. Kvar är den lilla hunden – plötsligt helt ensam, utan att förstå vad som hänt.
Han springer kors och tvärs genom staden, och tar sig till parken där han och Irma ofta brukar gå på promenad. Men hon finns inte där – hur mycket han än sniffar så får han inte upp något spår. Till slut lägger han sig under en buske – hungrig, kall och rädd. Det är mitt i vintern, snön börjar falla och mörkret sänker sig. Men även om allt verkar hopplöst, så vill ödet att det ska ordna sig för den lilla hunden…
Samarbetet mellan mor och dotter Lagercrantz har resulterat i en vacker bok med närmast poetiskt språk, och underbara stämningsfulla bilder.

Bengtsson: Mysteriet med fuskarna (Splej; 6)
I den här boken tar sig Splej-gänget an två fuskande fotbollspelare, som riggar matcher för att tjäna pengar.

Lindell: Borttappat: katt, kompis, kalsong
Jördis hatar bokstaven H. Allt dumt börjar på H. Hål i tänderna, halloumi, hästar - och klasskompisen Harry Hansson. Och när den nya tjejen i klassen visar sig heta Hermione, ja, då kan man ju räkna ut att det kommer gå åt skogen...

Mormorsrutor

Sådärja. Ikväll har jag och min assistent med gemensamma krafter fäst alla trådar och kan börja sätta samman mormorsrutorna till en liten filt...
... till en liten bebis i bekantskapskretsen!


Läskigt återseende

Tja, jag fortsätter på filmfronten! :) Upptäckte av en slump att "Sova med fienden" visas på TV just nu. Vet inte om jag kommer orka se hela (borde dessutom läsa bokpratsböcker...) men en liten stund kan väl inte skada? Särskilt som jag (just det) cyklar samtidigt! :)
Jodå, jag har sett filmen förut. Antagligen flera gånger (minns inte riktigt) men det är ett bra tag sen. Pulshöjare, alldeles oavsett!


Skämmerskans dotter

Ännu en cykelfilm! Efter ett par dagars uppehåll... :) Flera kändisar i rollistan, bland annat Maria Bonnevie, Jakob Oftebro och Stina Ekblad (filmen är dansk, säkert kända danska namn också, men de har jag dålig koll på...). 

Helt OK film! Följer boken rätt väl, tycker jag. Undrar om det finns planer på uppföljare - det är ju fyra böcker i serien. 


Skruttväder

Ösregn och halka gjorde att det inte kom så mycket folk som förväntat till Nolia och dagens loppis. Jaja, inget att göra åt. Fick sälja en del i alla fall! :)
Nu hemma igen, och tänker att soffan är en lämplig plats att tillbringa åtminstone en del av eftermiddagen... :) 


Loppis

Puh! Ägnade gårdagskvällen åt att sortera, prismärka och packa en massa grejer - som jag idag hoppas kränga på Nolias julloppis! Stod som reserv, och fick häromdagen veta att det blivit ett bord ledigt. Nu är jag på plats och väntar på att kommersen ska dra igång (kl 10-14).


Största problemet: igår kväll när jag skulle bära ut alla lådor till bilen kom en mycket kärvänlig katt och ville bli insläppt. Fast jag råkar veta att den inte bor i min trappuppgång så jag kunde inte precis låta den komma in. Fick kämpa för att hålla henne på rätt sida om dörren... :) Bokens dag

Puh! Igår var det tredje året på rad som jag hoppade in under Bokens dag på Porsnässkolan och presenterade böcker. 3x16 titlar, 3x30 minuter, typ 3x70 elever. Skitkul! Och rösten höll med ett nödrop... :)
Florentiner del 2

Tja, de blev inte så tokiga ändå! :)
Florentiner

Skomakare, bliv vid din läst. Att baka florentiner ("lätt som en plätt" enligt Coops medlemstidning) är uppenbarligen inte min grej. "Skeda upp små högar", står det. Högar? Av en smet som i princip rinner? Mer knäckflarn än "högar" i min version... Nu har jag blandat i lite mer mjöl i smeten och hoppas den sista plåten blir bättre.
Smaken är det dock inget fel på. Säger hon som återigen misslyckas med sin 2-dag...


Hallon- och lakritsbiskvier

... har jag fått beställning på till jul. Så bra, då fick jag användning för lakritspulvret som införskaffades på Bornholm i somras! :)
Lakritsen blandas alltså i chokladglasyren, i själva kakan är det bara hallon. Fast jag fegade en aning, hallonsmaken är betydligt mer framträdande än lakritsdito. Nåja, inte mycket att göra åt den saken nu...! 


Supermåne

... över Klubbgärdet igår morse:
Sävar

Ha! Inte ofta som Sävar dyker upp i böckerna jag läser - men den här gången, så!
("Min typ brorsa" av Johanna Lindbäck) 


Ännu mera film

... och dessutom hittade jag tredje filmen, Inferno, för en tjuga på Hemmakväll idag! Fast den får jag kolla in efter helgen...
Vackert

Solen är bara uppe och vänder en kort stund den här tiden på året... då gäller det att passa på! Fast idag gick jag in mot centrum - betydligt tryggare ur älgperspektiv.
Mer städning

Tja, fortfarande är det rätt fullt i klädkammaren - men lättare att forcera i alla fall! ;)


Bullbak

Lussekatter imorse, hallon- och mandelmassefyllda bullar nu på eftermiddagen. Däremot har jag inte börjat grädda pepparkakorna än...


Åsså köket

Klar för första advent... :)


... fast sådär städat kommer det knappast att se ut imorgon. Det ska gräddas 1000 pepparkakor (gjorde degen imorse) och helst 100 biskvier och en laddning lussekatter också.

Men jag har i vanlig ordning halkat efter, så det återstår att se hur långt jag kommer... ;) 


Advent

Sådärja, nu är jag igång! Fast det får nog räcka så här för ikväll... :)


Jagad

Dagens pulshöjare: att bli jagad av en ilsken älgko. Vilket hände när jag intet ont anande tog en promenad längs Kärleksstigen bort till småbåtshamnen i Munksund. Plötsligt stod den där med sin kalv - jag fick ta betäckning bakom en båt, vrålade för full hals och viftade med armarna när hon kom emot mig - två gånger, innan hon och kalven kom på andra tankar...

Så nu är det sista promenaden på ett tag, i alla fall åt det där hållet!! Tydligen är det inte första gången det händer - jag pratade efteråt med en kvinna som hörde mig vråla och ringde polisen när hon såg vad som var på gång. Det är flera som blivit jagade av just den här älgen och menar på att den är så aggressiv att den borde avlivas...

Jag hade mobilen i handen, hade precis fått ett sms från Eva, annars hade jag nog inte hunnit med att fotografera. Definitivt närmare än vad som kändes tryggt...! 


En film till...

Kvällens cykelrulle:Jamen, den här har jag ju också sett förr. Flera gånger. Men det är ett tag sen. Spännande den här gången med... även om jag minns storyn i grova drag. Och imorgon blir det uppföljaren! :)

Fast jag ska baka också. Och stryka julgardiner. Och leta fram adventsljusstakar. Och göra klart en bebisfilt. Och läsa fyra bokpratsböcker.

Och så hade jag ju tänkt hinna slappa och sova ikapp. Hur tänkte jag egentligen??? 


Bok blir film

Åh! En av mina favoritböcker, Mary Ann Shaffers Guernseys litteratur- och potatisskalspajssällskap, ska bli film! Måste läsa om boken! Har den själv på svenska och engelska (The Guernsey Literary and Potato Peel Pie Society), läste den senast på norska (Guernsey forening for littetarur og potetskrellpai). 

 

Länk om filmen: http://www.imdb.com/title/tt1289403/

RSS 2.0