Läst i november (och halva december)

... jamen, nu börjar det likna nåt! ;)

Ljudböcker:

 

Lagercrantz: Mannen som sökte sin skugga (Millennium; 5)
Jodå, riktigt spännande! Även om det kanske inte känns lika mycket som Millennium längre... vilket väl är naturligt när det är en annan författare som skriver. 

Rosman: Havskatten
Ny deckarbekantskap - riktigt bra! Borde nog börjat från början och inte med femte boken i serien, men...
Utspelar sig i och kring Marstrand, och växlar mellan nutid och sommaren 1906, under varmbadhusets glansdagar då till och med kungen kom till västkusten för att njuta sol och bad (och inte minst societetsliv).

 

Rosman: Vågspel
Sjätte boken om Karin Adler och hennes kollegor på Göteborgspolisen, denna gång om ett fall som för henne till Orkney och mysteriet kring ett sjunket krigsfartyg. Klart läsvärd även denna!

Grebe: Älskaren från huvudkontoret
Uhu. Riktigt bra. Riktigt obehaglig. Och smart berättad, utifrån flera olika perspektiv. 
En kvinna hittas brutalt mördad i en lyxvilla, tillhörande vd:n för ett större företag. Snart uppdagas även att vd:n är försvunnen. Har han flytt fältet, eller är även han utsatt för ett brott?

 

Grebe: Husdjuret
Fristående fortsättning på boken ovan - och denna är ännu mer obehaglig, men helt omöjlig att lägga ifrån sig. Om ett litet samhälle där frånflyttning, nedläggningar och arbetslöshet präglar tillvaron, och ett flyktingboende väcker blandade känslor. Under utredningen av ett "cold case" snubblar polisen över en alldeles fruktansvärd historia, som dessutom visar sig vara allt annat än kall... och fler liv är i fara.

Barn- och ungdomsböcker:

 

Albertalli: The upside of unrequited
Alldeles underbar historia! Om 17-åriga Molly, som så många gånger varit förälskad med som aldrig ens kysst en kille. Det verkar som att alla andra ständigt har killar (eller tjejer) på gång - utom hon. Men när tvillingsyrran Cassie blir ihop med Mina, och Minas läckre kompis Will visar intresse för Molly så kanske det ändå är på väg att vända? Samtidigt börjar Molly jobba extra i en butik, där även nördige (men sympatiske) Reid jobbar. Kanske är han den hon borde satsa på, nörd eller ej? 
Om kärlek, vänskap och att våga tro på sig själv. Läs den!!
(...jag ska förresten bli bättre på att läsa böcker på engelska - det blir alltför sällan...)

 

Lagerqvist: Den vita döden
"En varm junidag blev jag kär för första gången i mitt liv. Ganska onödigt eftersom jag med all säkerhet skulle vara död inom ett halvår."
Året är 1934. Julia är 13 år, har diagnosticerats med TBC och skickats till ett sanatorium i Småland. Dit kommer även Luca, son till italienska cirkusartister och jämngammal med Julia. Även Luca har TBC, men trots detta fylld av en livsglädje som smittar av sig även på henne. Tillsammans får de båda uppleva den första riktiga kärleken - även om sjukdomen ständigt gör sig påmind.
En sån där historia som stannar kvar länge efter att man läst färdigt. Och som fått mig att tänka en hel del på farmors syster Rut, som vistades på sanatoriet i Hällnäs, men som inte blev frisk utan dog i början av 30-talet.

Cann: Dyk i
Omläsning inför bokprat (länge sen sist, bodde i Övik när jag läste den första gången). Om 16-åriga Collette, som inte kan fatta vilken tur hon har när snyggingen Art faller för henne. Allt är fantastiskt, men han är mer erfaren än vad hon är och det är tydligt att han gärna vill ha sex. Det vill inte hon, hon är oskuld och vill vänta, vill att den första gången ska vara nåt helt speciellt. Samtidigt är hon rädd, för tänk om han tröttnar på henne? Tänk om han gör slut om hon väntar för länge?

Wilson: Tvillingsjälar
Om vännerna Jewel och India, som kommer från helt olika förhållanden men ändå klickar direkt. 

 

Ewa-Christina Johansson: Rummet nedanför trappan
Calle sommarjobbar på Alvastra kloster, och upptäcker nånting som får honom att inse att de gamla skrönorna om munkarnas silverskatt som en gång stals, kanske inte bara är skrönor...


 
Novák-Rosengren/Santesson: 5768 visningar på Youtube
Om 14-åriga Rosita, som är rom/resande, och hela tiden utsätts för elakheter och fördomar i skolan, inte bara av medelever utan även från lärarna. Men så anmäler hon sig till en talangtävling - att stå på scenen och sjunga, att verkligen synas, gör henne skräckslagen. Men kanske är det också en chans att få visa vem hon är, att hon är precis lika mycket värd som alla andra.

Nilsson: Som hund, som katt
Handlar om en "jag" (13 år) och en "du" (15 år), utan att det nånstans definieras om de är han/hon/hen. Snyggt gjort att få ihop det utan att det känns konstruerat! (i min hjärna utnämnde jag den ena till "han" och den andra till "hon", och insåg inte förrän efteråt att det faktiskt inte fanns nån antydning om det i texten).
"Jag" har en mamma som blivit kär på nytt och flyttar ihop med den nye mannen. Han har ett barn, "du", som följer med på lasset. Så blir de båda typ syskon, undviker till en början varann som pesten, men börjar efterhand prata med varann. Verkligen prata, om sånt de aldrig skulle berättat för nån annan. Men hur nära varann kan (styv)syskon egentligen stå?

Nordin: Svag is
Om mobbing som går för långt - alldeles för långt. Otäck historia om Eddi & Alex som går i 9:an och som i samband med en friluftsdag orsakar en medelevs död, då hon på grund av dem går genom isen och drunknar.

 

Jönsson: Vem bryr sig?
Isak flyttar till en ny stad och börjar i en ny skola. I klassen är det Sigge som styr, alla dansar efter hans pipa och inte ens lärarna vågar ingripa. Den som oftast drabbas av Sigges översitteri är Tova, som utsätts för allt från glåpord till fysisk misshandel. Isak vill hjälpa henne, vill stå upp mot Sigge och hans gäng - men det får konsekvenser...

Engström: Isdraken
Omläsning inför bokprat (läste den när jag bodde i Norge). Om Mik, som bor med storebror och alkoholiserad pappa, men som en dag av socialen skickas upp till sin faster Lena i Norrland medan man utreder framtida fosterhemsplacering. Han har bestämt sig för att hata såväl Lena som den lilla byn Selet, men upptäcker till sin förvåning att han trivs. Och att han vill stanna. Då kommer tanten från socialen och deklarerar att faster Lena inte duger i deras ögon...

Donbavand: Vampyrens huggtand (Stora skräckens gränd; 1)
Fnissläskigt om Lukas, som inte är en vanlig kille utan emellanåt förvandlas till varulv, och som tilsammans med sin familj flyttas till Stora skräckens gränd - ett ställe för udda existenser som häxor, mumier, vampyrer, småtroll och - just det, varulvar. Lukas trivs, men hans föräldrar (som är helt vanliga människor) är skräckslagna och vill därifrån. Tillsammans med sina nyfunna vänner, mumien Kleo och vampyren Resus, letar Lukas efter en väg ut ur gränden så att hans föräldrar ska kunna återvända hem. Men det är både svårt och farligt...

 

Jägerfeld: Brorsan är kung
Måns, 11 år och inbiten skejtare, bor i Stockholm men följer med sin mamma till Malmö när hon ska jobba där under sommaren. Han blir vän med Mikkel - riktigt god vän. När Mikkel säger att han är glad för att ha fått en brorsa, en han alltid kan vara ärlig med, känner Måns likadant. Samtidigt är det nåt som Måns inte berättar, nåt som han vill att Mikkel ska veta. Men tänk om Mikkel inte förstår? Om han aldrig kommer att se på Måns på samma sätt igen?

Kaaberbøl: Skämmerskans dotter
Ännu en bokpratsomläsning (alltså, numera skriver jag ner stolpar om alla böcker, just in case - man vet aldrig när det kan komma till användning, och det sparar onekligen en hel del tid).
Dinas mamma är skämmerska - när hon tittar någon i ögonen kan hon se alla de onda handlingar som den personen begått och skäms över. Dina har ärvt hennes gåva, vilket gör att hon är ensam och att ingen nånsin vill se henne i ögonen. En dag kallas mamman till borgen Dunark, där ett fasansfullt brott begåtts och skämmerskan måste hjälpa till att avgöra om den misstänkte är skyldig. En tid senare kallas även Dina dit, och tillsammans med sin mor blir hon indragen i en maktkamp på liv och död...
Första boken av fyra.

Hallberg: Kompisboken
Om Klara, 10 år, som får en bok som det är meningen att hennes kompisar ska skriva i. Men Klara har inga kompisar, hon är ensam och närmast osynlig. Istället bestämmer hon sig för att själv skriva ner saker om sina klasskompisar, att dokumentera vad som händer. I klassen finns bl.a. Kemal, som är kung och som alla andra lyder, och Auriel, Kemals tjej och den som alla ser upp till och vill vara bästis med. Så kommer en ny kille till klassen, Anton. När han också blir kär i Auriel stiger spänningen i klassen...

Hay: Hungriga hamsterns återkomst (Zombiedjur; 1)
När Joe får en amulett som sägs kunna uppfylla en önskan, skyndar han sig att önska ett husdjur. Men man ska se upp med vad man önskar sig... för när Joe hör det prassla under sängen och böjer sig ner för att titta, så är det den hungriga zombiehamstern Klimpen, med röda ögon och ett grönaktigt skimmer runt sig, som tittar tillbaka. Klimpen har fastnat mellan den här världen och nästa och behöver Joes hjälp. Joe är inte alls intresserad, men hur han än bär sig åt kan han inte skaka av sig den efterhängsna odöda lilla gnagaren...

 

Lagercrantz: Liten svart hund i natten
Så här skrev jag om boken i Piteå-Tidningen igår:
Den här är historien om en glad och lycklig liten hund som inte är rädd för någonting. Men så ramlar hans matte, tant Irma, ihop under en promenad. Någon ringer efter ambulans, och Irma körs iväg till sjukhuset. Kvar är den lilla hunden – plötsligt helt ensam, utan att förstå vad som hänt.
Han springer kors och tvärs genom staden, och tar sig till parken där han och Irma ofta brukar gå på promenad. Men hon finns inte där – hur mycket han än sniffar så får han inte upp något spår. Till slut lägger han sig under en buske – hungrig, kall och rädd. Det är mitt i vintern, snön börjar falla och mörkret sänker sig. Men även om allt verkar hopplöst, så vill ödet att det ska ordna sig för den lilla hunden…
Samarbetet mellan mor och dotter Lagercrantz har resulterat i en vacker bok med närmast poetiskt språk, och underbara stämningsfulla bilder.

Bengtsson: Mysteriet med fuskarna (Splej; 6)
I den här boken tar sig Splej-gänget an två fuskande fotbollspelare, som riggar matcher för att tjäna pengar.

Lindell: Borttappat: katt, kompis, kalsong
Jördis hatar bokstaven H. Allt dumt börjar på H. Hål i tänderna, halloumi, hästar - och klasskompisen Harry Hansson. Och när den nya tjejen i klassen visar sig heta Hermione, ja, då kan man ju räkna ut att det kommer gå åt skogen...

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0