Färdigutmanad

Äh. Den där bokutmaningen, 30 days of books - den går det trögt med.

Så nu här kommer helt sonika en liten snabböversikt och sen lägger jag ner projektet.
Alla svar är inte lika genomtänkta, men jag tutar och kör:

Day 01
– Best book you read last year
Jahaja. Om jag nu bara kunde komma ihåg vilka böcker jag läste i fjol...! Karin Slaughters Genesis var ruggigt spännande.
Day 02 – A book that you’ve read more than 3 times
Mordet på Orientexpressen (för att jag aldrig kommer ihåg vem som är mördaren).
Day 03 – Your favourite series
The Hunger Games. Twilight. Alan Banks-deckarna. Tony Hill-deckarna. Shetlandskvartetten.
Day 04 – Favourite book of your favourite series
Tja. Vanligtvis är den första boken den bästa. Sen vet jag ju liksom hur himla bra böckerna är så då skruvar jag upp förväntningarna därefter!
Day 05 – A book that makes you happy
Våre venner kinesarane. För språket. För förmågan att blanda humor och allvar.
(Och se, det där inlägget skrev jag på den gamla goda tiden när jag inte hade mer läromedel att handskas med än att jag trodde det fanns en chans att undvika travar på golvet. Naivt.)
Day 06 – A book that makes you sad
Det har jag redan svarat på.
Day 07 – Most underrated book
Generellt sett: ungdomsböcker. Har mött flera lärare som inte tycker ungdomsböcker är "bra nog", utan tvingar lässvaga och ovana eleverna att läsa vuxenböcker. Dumt. Väldigt dumt.
Day 08 – Most overrated book
Tja. Jag fattade aldrig Alkemistens storhet...
Day 09 – A book you thought you wouldn’t like but ended up loving
Har svarat på den. Skulle kunna lägga till Harry Potter också.
Day 10 – Favourite classic book
Slukade Jane Eyre en gång i tiden.
Day 11 – A book you hated
När jag gick på högstadiet rekommenderade vår skolbibliotekarie mig och en kompis att läsa Sjätte sinnet av Malgorzata Musierowicz, en bok han menade var helt fantastisk. Not. At. All.Day 12 – A book you used to love but don’t anymore
Hm. Jeg vet en bok jag skulle vilja skriva här, men det går inte utan att förstöra spänningen för den som eventuellt kan tänkas läsa den. Mamma, du vet vilken jag menar. Per också.
Day 13 – Your favourite writer
Pfft. Här nånstans undrar jag varför jag började med den här utmaningen över huvud taget! Men OK. På deckarsidan bland annat: Ann Cleeves. Peter Robinson. Val McDermid. Karin Slaughter. Elizabeth George (men snart måste hon lära sig att böcker inte nödvändigtvis blir bättre ju tjockare de är, se Day 18). Och annars? Ja, det finns ju många - till exempel allas vår Astrid Lindgren (inte minst talet hon skrev när hon tilldelades Tyska Bokhandelns Fredspris).
Day 14 – Favourite book of your favourite writer
Äh. Vet inte.
Day 15 – Favourite male character
Jimmy Perez (... i böckerna av Ann Cleeves, om ni undrar)
Day 16 – Favourite female character
Om jag det visste... bland de jag upptäckt på senare tid skulle jag nog kanske svara Katniss Everdeen, eller Lisbeth Salander.
Day 17 – Favourite quote from your favourite book
Åh. Jag är värdelös på att skriva ner citat. Läser av och till nåt sånt där som jag känner att "himmel, så bra sagt" och tror i min enfald att jag kommer att minnas det. Det gör jag aldrig.
Day 18 – A book that disappointed you
Elizabeth Georges Aska och ära. Låååång. Tråååkig. Fokus, tack!!
Day 19 – Favourite book turned into a movie
Tycker Millennium-serien funkade bra på vita duken. Annars är ju Ronja Rövardotter en klassiker, både boken och filmen.
Day 20 – Favourite romance book
Hmmm. Var väldigt förtjust i Evelyn Anthonys böcker en gång i tiden - blandningen av kärlek och spänning - men om jag skulle gilla dem nu? Vet inte.
Day 21 – Favourite book from your childhood
Från när jag var riktigt liten: Emmas nallar. Från typ mellanstadiet: Magdalena på Stjärneholm. Från ungefär samma tid, under min hästtokiga period (fast bara att läsa om dem, inte att rida på riktigt): Windy ledarhingsten.
Day 22 – Favourite book you own
Ehh... vet inte. Har en hel massa deckare ("ingen riktig bibliotekariebokhylla", enligt min mor) - men jag vet inte om det är nån bok som direkt utmärker sig.
Day 23 – A book you wanted to read for a long time but still haven’t
Tjosan. Har en hel massa böcker jag tänkt läsa men inte hunnit med! Peter Temples Mörk kust, till exempel. Och Sindre Mekjans Flukten fra Ko. Och Kathryn Stocketts Niceville (eller Barnepiken som den heter på norska).
Day 24 – A book that you wish more people would’ve read
Jamen då slår jag ett slag för den här boken igen! Och när jag ändå är igång: Adressat okänd - en liten brevroman som upplyste hela det amerikanska folket om nazismens framväxt i Europa i slutet av 30-talet.
Day 25 – A character who you can relate to the most
Inte i alla avseenden, men bibliotekarien i Jättens hus fick mig att le igenkännande emellanåt. Och skaka uppgivet på huvudet - jag hoppas att jag inte är alltför lik henne och att folk inte ser på mig riktigt som på henne...!
Day 26 – A book that changed your opinion about something
Flyga drake - fick en helt annan bild av Afghanistan.
Day 27 – The most surprising plot twist or ending
Varenda kapitel i Harlan Cobens böcker! :)
Day 28 – Favourite title
Redan svarat...
Day 29 – A book everyone hated but you liked
... och även denna har jag svarat på.
Day 30 – Your favourite book of all time
Men hallå. Det är ju omöjligt. En enda bok?! Nu ger jag upp.

Puh. Färdig! :)
_ _ _ _ _

Varmt här, både igår och idag. Lite tryckande, känns som om det är åska på gång.Ännu en lång dag på jobbet - blir stressigt att komma i mål med allt jag tänkt innan ledigheten, men det jag inte hinner med får jag helt enkelt ta när jag kommer tillbaka. Tidsoptimist, som vanligt...!

 


Facebook

Pffft! Idag har jag ägnat nästan hela arbetsdagen åt att skicka påminnelser via Facebook till de elever som ännu inte lämnat tillbaka alla läroböcker de lånat. Totalt sett är det färre böcker i år än ifjol som saknas, men fördelat på fler elever. Det är bara 4 (!!) elever av 450 som inte lämnat tillbaka nånting alls - de flesta saknar en bok eller två.
Jag inbillar mig att FB är effektivare än att skicka brev hem till eleverna. Fick en första bekräftelse redan nån timme efter att jag satt igång - då kom den första eleven med en bok. Sen dök det upp flera till under dagen. Många har också svarat på mina påminnelser och lovar komma under veckan. De flesta är glada och trevliga - men jag har fått en och annan sur kommentar också. Jaja. That's life. Jag tar det inte personligt.
_ _ _ _ _

Våra byggelever har snickrat fyra nya bänkar som placerats runt om skolan. Fina!!!!


_ _ _ _ _

Det blev inte riktigt den soliga dag jag hoppats på igår. Först framåt kvällen klarnade det upp.
Gick en liten kvällspromenad runt Rynesåsen...... och började fundera på om jag inte borde åka ut till kusten och fotografera midnattssolen. Jo, det är visst midnattssol här också, trots att polcirkeln ligger bortåt 15 mil längre norrut. Det har nåt med ljusets brytning att göra, att man kan se solen en halv grad söder om polcirkeln. Eller nåt ditåt. Hursom. Jag funderade fram och tillbaka och inte förrän framåt kl 23 insåg jag att jag var för trött för en nattlig expedition. Jodå, jag hade säkert tagit mig ut till kusten utan problem (tänkte mig till Søvik eller kanske Petter Dass-muséet). Men att sen sitta ett par timmar och följa solens vandring på himlen och sen köra hem igen. Och så sova en timme eller två och sen vara klar för jobbet. Näh. Om jag bara hade tänkt på det tidigare och tagit sovmorgon!

Fast jag ångrade mig lite imorse.Nu är det grått och mulet och ska visst bli regn dagarna som kommer.
Så jag försatte min chans.

Nästa år?!!?


Hanedager

Det är marknad i Mosjøen i helgen. Och fotbollsturnering för barn och ungdomar. Full fart i stan med andra ord! Jag och Unni gick en vända bland marknadsstånden och i affärerna. Mitt enda ärende var att köpa ett par tvålar på muséet (en av kompisarna i Övik har bett mig fixa - de säljs bara på ett par ställen i landet och turligt nog är Mosjøen ett av dem). Meeen... det blev lite annat också. En regnjacka (nedsatt från 549:- till 100:-, ett kap med andra ord - och fin är den!). Ett par böcker. Några småpryttlar på Röda korsets loppis. Lite ditt och datt på Nille som hade 70% rea på en massa grejer. Tja... det var väl det mesta.

Släpade runt på kameran hela dagen - men glömde ta kort!! Så då backar vi helt enkelt tillbaka till förra helgen, och utsikten från Unnis balkong:Planerna för morgondagen? Har tänkt städa lägenheten, tvätta kläder samt fixa det mesta av packningen inför semestern. Visst, jag åker inte förrän på fredag - men räknar med maratondagar på jobbet nästa vecka, och då är det lika bra att inte ha packningsbestyren kvar på torsdag kväll. Det här är tjejen som hatar att packa...

... så om det skulle råka bli sol är risken överhängande att jag hamnar på verandan med en bok istället. Har kommit drygt halvvägs i Peter Robinsons Bad boy, och den är lika bra som alla de andra böckerna i serien.
_ _ _ _ _

Såg The Tourist igår kväll. Rätt bra! Lite knixig handling - påminner en smula om en annan av Angelina Jolies filmer, Salt. Inte lika våldsam (faktiskt bara 11 års åldersgräns), men i alla fall.Jag har lånat hem The King's Speech också, ska se den innan helgen är slut.
Hoppas den är så bra som Oscarstatyetterna utlovar! :)
Skolavslutning & sankthansbål

Nu är det sommarlov! Efter en mysig avslutning, först med eleverna och sen med personalen, blev skolan plötsligt ett ganska tomt ställe. En skola utan elever är liksom inte riktigt en skola. Å andra sidan är det skönt att få lite tid till allt sånt där som jag ligger efter med. Dessutom väntar jag ett par hundra nya läroböcker som ska plastas och registreras...

Från avslutningen:

Dagens bästa: Henrik och Markus spelade och sjöng, och när de var färdiga passade Henrik på att hälsa till bibliotekarien, "för Jenny är den sexigaste jag vet, hon är alltid glad - till och med när vi lämnar tillbaka böckerna för sent".

Ähum.

Sexig??????????

Jahaja. Det hade jag inte riktigt väntat...!
_ _ _ _ _

Ikväll hängde jag med Unni, EA m.fl. (vi var väl bortåt 15 personer) ut till Orsdalen där vi grillade och njöt av solen (som just idag bestämt sig för att lysa). Det är sankthansaften och då är brasor och korv med bröd närmast obligatoriskt!

För enkelhetens skull hade Unni med sig en engångsgrill. Den levde sitt eget liv. När vi hade fått lämplig glöd och lagt på hamburgarna slog flammorna plötsligt upp! Unni försökte få bukt med dem - med något tveksamt resultat (se bilden längst till höger). Men maten smakade bra! :)

   

De andra eldade också rejält...
Nu är det sommar, nu är det sol...

... NOT.Blåsigt, kallt och strilregn, snarare.
_ _ _ _ _

Jag var med på avgångselevernas skolavslutning nu ikväll. Och idrottseleverna gav mig en bok - dessutom fick jag en (bättre begagnad) ros av en av killarna. Emellanåt har en del av dem tänjt mitt tålamod til bristningsgränsen - men en sån här kväll var allt glömt och jag fick kramar av dem alla. Gullungar!Imorgon är det skolavslutning för resten av skolan. Och fika med personalen efteråt. Och så
- sommarlov!! För lärare, elever och elevassistenter, vill säga. Vi andra stannar ett tag till... :)
_ _ _ _ _

Idag fick jag tårta av ett par elever på helsefag. Oreo-tårta. Smaskigt!!


Bokberg"Är det bara du som jobbar på den här skolan?!" utbrast en elev när han såg det växande kaoset bakom lånedisken på förmiddagen idag. Nehejdå, så är det ju inte - men att jag har mycket att göra, jovars. Och faktum är att jag tycker det är kul!! Dessutom är det så oändligt mycket bättre att jag blir begravd i böcker innan skolavslutningen än att jag måste skicka massor av kravbrev och räkningar senare i sommar. För se, det är det tråkigaste jag vet. I fjol fick jag dessutom telefonsamtal från ett par ilskna mödrar vars söner bedyrade att de lämnat tillbaka det de lånat och därmed kunde de inte begripa hur jag kunde vara så fräck att tro nåt annat - och skicka RÄKNING till och med!? Suck och stön. Bara att bita ihop och be om ursäkt. Ord stod mot ord och att böckerna inte avregistrerats i mitt utlåningssystem bevisade enligt dem ingenting. Visserligen var just dessa unga herrar mer än lovligt slarviga, men hellre än att ge skolan dåligt rykte valde jag då att helt sonika köpa in ett par nya ex av de böcker som aldrig dök upp. Vi hade marginal på läroboksbudgeten så det var ingen fara. Även om en del av mig muttrade och tänkte stygga tankar.

Nåväl - nytt år, nya elever! Så långt är de jätteduktiga - återstår att se efter avslutningen på torsdag hur mycket som fattas den här gången. Har en idé om att skicka påminnelser via Facebook på fredag och se om det har effekt. Nä, alla är inte på Facebook - men nästan. Och de jag inte hittar får ett vanligt brev i posten.

Kaoset bakom lånedisken? Nu har jag gått igenom alla böcker
- och fått lite mer system på tillvaron:

_ _ _ _ _

PS. Vi ser fram emot att slippa vattenbrist på Holmön i sommar! :)

På Holmön får man gå över ån efter vatten

BlommigtIdag har det varit en ny, fin, solig dag. Unni och jag stack iväg utåt kusten - först ett besök på Lysstøperiet (antagligen det sista någonsin eftersom verksamheten upphör och det redan varit utförsäljning en längre tid) och sen vidare til Grythatten Gartneri (som ligger naturskönt vid fjälkedjan De syv søstre). Köpte både ljus och växter - bild på rabatten en annan dag!   

Innan vi vände hemåt åt vi middag åt vi middag på det bästa matstället i Sandnessjøen.
Deras mixed kebab tallerken rekommenderas å det starkaste!!!

På väg inåt fjorden stannade vi vid Orsdalen och njöt av utsikten:


Soluppgång

Trevlig personalfest som alltid! God mat och trevligt sällskap!

När jag släppt av Unni på vägen hem - strax efter kl 02.00 - körde jag en sväng runt Rynesåsen. Solen var på väg upp (tja, den här tiden på året och så här nära polcirkeln går den faktiskt knappt ner) - och jag fick så himla lust att bara sätta mig och titta medan den gick upp helt. Nöjde mig dock med att ta ett par bilder och begav mig sedan hemåt.

Øyfjellet i morgonsol:
_ _ _ _ _

Vet ni - norsk TV visar just nu världens längsta direktsända dokumentär. De följer MS Nord-norge (jo, det är den båten jag och Anki åkte med från Bodø till Brønnøysund för en dryg månad sen) från Bergen till Kirkenes! I fem och ett halvt dygn - utan uppehåll - kan man följa resan längs Norges kust. Inatt vid 3-tiden passerar båten Sandnessjøen - hade varit kul att köra ditut och vinka till kamerorna... men gäääsp. Tror det får bli sängen istället.

Följ resan här!

Lyxig lunch

Eleverna på kock- och servitörprogrammet hade praktisk examen idag - och jag blev inviterad.

Förrätt: Sparrissoppa med skinka och tomat

Huvudrätt: Ugnsbakad lax med rotfrukter, purjolöks- och persiljesås och annapotatis

Gott, som vanligt!!
_ _ _ _ _

Vaktmästarna vet att jag är nyfiken. Så nu som syrenerna utanför bibliotekets fönster hade vuxit sig så höga att jag förlorat utsikten klippte de ner dem. Service! :)
_ _ _ _ _

Det har varit en strid ström av elever på bibblan idag, som lämnat in sina läroböcker. Jag tappade räkningen på hur många gånger jag försökte gå på toa men fick vända i dörren då det kom elever med bokhögar i högsta hugg. Så långt ser det bra ut!! Men ännu är det mycket som inte lämnats in. Å andra sidan sett är det avslutning först nästa torsdag, så än finns det tid. Hoppas jag slipper skicka så många påminnelser och räkningar som i fjol (då det närmade sig 100). Det är både tidsödande och tråkigt!

Svetten lackade redan när jag kom till jobbet (jäkla förkylning) och sen har det bara fortsatt. Är allmänt groggy och det blir ännu en kväll i soffan med förhoppningen att vila botar allt. Unni tycker jag ska hälla i mig en konjak inann jag går till sängs. Tja, kanske det. Värt att prova! :) Hoppas hur som helst vara i såpass form att jag kan vara med på personalfesten imorgon kväll. Det är dags för den traditionsenliga skihyttefesten, nämligen!!

Så här kul hade vi för ett par år sen - vad som händer den här gången är det ingen som vet - än. Jag har fått besked om att jag utsetts till gruppledare, men vad det innebär återstår att se...

Lilleman & moffarn


Äsch

Äsch! Vi som hade tänkt avsluta quiz-säsongen med en brakseger. Så blev det inte. Efter en mycket medioker förstarunda (med stolpe ut gång på gång) lyckades vi i den andra i alla fall ta oss upp till delad andraplats. Vi var ett decimerat gäng även denna gång, med bara tre personer på plats - så i antal poäng per deltagare var vi egentligen himla duktiga! :)

Då quizen ställts in med kort varsel flera gånger i vår, skickade jag förfrågan till quizmastern dagen innan bara för att kolla att den verkligen skulle bli av. Och fick omgående ett jakande svar. "Bra, då kommer vi, och som de optimister vi är räknar vi med att vinna!" skrev jag, varpå han kommenterade att vi är duktiga men att vi väl av och till har problem med musikfrågorna. Jag svarade att det är för att det inte är vår typ av musik och föreslog att det borde komma mer melodifestivallåtar på repertoaren.

Ooops. Jag och min stora käft. Det kom naturligtvis en melodifestivalfråga: "Vad heter artisten, vilket land tävlade hon för, vilket år skedde detta och i vilket land hölls tävlingen?"

Och så spelade han en låt som jag inte ens kände igen... 0 poäng.

Aaagh!!!

Tror jag ska köpa den här CD:n - och kanske även den här - och ha i bilen. Borde hinna lära mig en del på alla turer fram och tillbaka till Sverige, tror ni inte?

Å andra sidan, nu är jag på CD-bokshumör så frågan är hur mycket musik jag hinner med. Lyssnade klart på Harlan Cobens Hold tett i fredags - spännande! - och på Lois Lowrys The Giver igår. Den har jag läst förut - två gånger till och med - men det var ett tag sen så jag kom bara ihåg historien i stora drag. En klassiker!! Ska försöka övertala eleverna som gillar Dødslekene och Cassias valg att även läsa denna då de tangerar samma tema -> ett slags framtidssamhälle där överheten styr med järnhand och där huvudpersonerna börjar ana att det finns ett annat sätt att leva...Så här skrev jag om The Giver/Den utvalde på Parkbibliotekets hemsida en gång i tiden:

Jonas är tolv år. Han lever i ett tillsynes perfekt samhälle - utan krig, utan ovänskap, utan svält, utan arbetslöshet. Bättre än så kan det väl inte bli? Så, vid tolvårsceremonin, är det dags för Jonas att tillsammans med sina jämnåriga få sig tilldelad en livsuppgift. Vännerna blir en efter en utsedda att arbeta med idrott, forskning, äldrevård etc. Till slut är det bara Jonas kvar. När det kungörs att han ska bli samhällets nye minnesbevarare går det ett sus genom åhörarskaran. Jonas har valts ut att bli samhällets enda länk bakåt, den ende som minns hur världen en gång sett ut. Han får genast börja gå i lära hos den åldrige minnesbevararen för att hinna ta till sig all kunskap innan denne dör. Det tar inte många dagar förrän Jonas inser att något är fel i det samhälle han lever i. Något är alldeles fruktansvärt fel - men kan han göra något åt det??? Lois Lowry har skrivit en kuslig, fascinerande framtidsskildring som ställer frågor kring hur vi vill att vår värld egentligen ska se ut...

Och apropå det - jag skrev ju häromveckan att jag skulle berätta mer om Cassias valg. Den är sååå bra!! Men för att göra det enkelt (förkylningen* gör att hjärnan arbetar långsammare än vanligt) så knycker jag beskrivningen från Capris hemsida och hoppas de inte upptäcker det...:

I Samfunnet er det funksjonærene som bestemmer. Hvem du skal elske. Hvor du skal arbeide. Når du skal dø. Cassia har alltid stolt på systemet. Ingen høy pris å betale for et langt liv, en perfekt jobb, den ideelle ektefelle. Så da bestevennen viser seg på skjermen som hennes match, er hun ikke i tvil om at han er den rette for henne. Ikke før et annet ansikt, et kort øyeblikk, dukker opp på skjermen før den går i svart. Snart stilles Cassia overfor umulige valg, mellom Xander og Ky, mellom den trygge tilværelsen hun kjenner, og en vei ingen annen har våget å gå før - et valg mellom lojalitet og lidenskap.

Som sagt - omöjlig att lägga från sig. Väntar spänt på uppföljaren! :)

*Förkylning? Jodå. Drygt 100 mil i bil med luftkonditionering kan resultera i sånt. Plus massa pussar och kramar från en omåttligt snorig systerson... men han är så söt att han kommer undan med det. När man säger "Kan jag få en kram?" lutar han sig fram och lägger sina små armar runt halsen på en. En förkylning är försumbar i sammanhanget!! :)


_ _ _ _ _

Inte fullt så somrigt på fjället igår som i fredags. Men vattennivån i älven hade i alla fall sjunkit lite. Värre var det längs E6:an några mil söderut...

Ljusa nätter

Suveränt trevlig klassträff igår!!! Jättekul att träffa de andra, god mat, härlig stämning, många minnen. Men var har tiden tagit vägen? Vi har ju inte blivit ett år äldre! :)Kom hem till Sävar 03.15... efter att ha tagit en omväg till Johannisfors för att fotografera solen på väg upp. Hann sova dryga två timmar innan det var dags att kliva upp igen. Pappa ringde och rapporterade om tilltagande nordostliga vindar och risk för åska, så efter lite resonerande fram och tillbaka ställde jag in resan till Holmön. Jag vet, jag vet - jag är ingen tuffing på sjön, i alla fall inte när det gäller den gula skorven som trafikerar Västra Kvarken... Körde hursomhelst ner till Norrfjärden och lastade en del grejer som skulle ut till ön. Sen sov jag ett par timmar till innan det blev en vända på stan (har satt nåt slags personligt inköpsrekord - TRE par byxor på en kvart!!), och så vidare mot Vännäsby.Nu är det definitivt dags att sova ett par timmar. Vänder hemåt (jaja, hemma här och hemma där) i tid för att hinna till quizen.

God natt!

PS. Nu går det att andas igen. Det var +32 igår, bara +12 nu. Bara vänta, snart klagar jag på att det är för kallt... :)

Över fjället

Nejdå, det var ingen fara - jag kom mig över fjället utan problem!


Vårflod i Bjørkåselva
Vattnet närmar sig vägbanan - fullt så här nära brukar det inte vara...


+26 uppe på fjället, och grönska även där!
Vått i Joesjö...
Umeälven i kvällssol

God natt!

Fjordblänk

Se där! Om jag står på tå på min veranda kan jag faktiskt skymta fjorden!Lika smällvarmt idag som igår. Det var +33,9 på mitt kontor när jag kom till jobbet... och det ser inte ut att hjälpa särskilt mycket att öppna fönstren heller, för lite vind för att få korsdrag. Jaja, tids nog klagar vi över att det blir kallt igen!

I eftermiddag bär det av till Sverige igen. Imorgon kväll har vi klassträff i Täfteå (dryga 20 år sen vi gick ut högstadiet) och på söndag har jag tänkt hinna ut till Holmön. Är en aning orolig för hur vägen över fjället ser ut. På grund av stor snösmältning i fjällen varnas det för "20-årsflom", det vill säga översvämning i paritet med det värsta under de senaste två decennierna. Och de två älvar som kan komma att välla allra mest över sina breddar är Ranälven och Austervefsnan. Den sistnämnda slingrar sig fram precis där jag ska köra i eftermiddag... och bitvis ligger vägbanan inte särskilt långt ovanför vattenlinjen. Den normala vattenlinjen, alltså. Enligt lokaltidningen kan vattengenomströmningen i Vefsnan komma att öka från normala 400 kubikmeter i sekunden - till 2000. TVÅTUSEN KUBIKMETER VARJE SEKUND! Det är mycket vatten, det.

Håll tummarna för att vägen inte spolas bort! Då får jag vända och köra via Mo i Rana istället.
_ _ _ _ _

Måste bara visa er! En liten stilstudie av lilleman som äter glass. Ser onekligen gott ut... :)


I did it!

Måste bara skryta lite. Fick resultatet på examensuppsatsen idag. Skalan går från A till F,
där A är exeptionellt bra och F är underkänt.

Jag fick B! (=meget god prestasjon, kandidaten viser meget god vurderingsevne
og selvstendighet)

Tycker det är helt OK, särskilt med tanke på att jag skriver på ett språk som inte är mitt eget.

Eller som en av kollegorna sa: "Det är ju roligt att se att integreringen fungerar"! :)
_ _ _ _ _

Jag är kvar på jobbet - trots finvädret - och förbereder inför återlämningen av ett par ton läroböcker. Till hösten får jag möjligen lite större lokaler, då planen är att utvidga biblioteket med ett angränsande förråd - och då får jag förhoppningsvis tillräckligt med hyllplats för läromedlen. Men tills dess får jag fortsätta med den gamla vanliga taktiken: högar på golvet...

En timme till, sen ska jag hem och njuita av solen på verandan!!


Varmt

Oh! Idag har vi dryga +20, och det trots att det varit mulet stora delar av dagen. Och varmare ska det bli - möjligen till och med ett par tropiska nätter. Värmen har gjort att stan varit inhöljd i dis:Måndagens quiz gick - delvis - åt pipan. Vi var en man kort - vår musikguru fick besök och kunde inte komma - och därmed hade vi ingen som kunde rädda oss från ett magplask i musikträsket. Första rundan bjöd på en musikdel där man kunde få 16 poäng - vi klarade ETT ENDA... och föll till näst sista plats. Andra rundan tog vi oss upp till en tredjeplats, trots musikmissar även där. Med fullt lag hade vi legat i topp, för utöver musiken håller vi jämna steg med de andra.

Nu sägs det ska bli en quiz till - trots att det är annandag pingst på måndag och därmed röd dag. Då slår vi till!!

Just ja, har ju glömt visa er de här charmtrollen som jag mötte på väg över Krutfjellet i söndags:Däruppe är det förresten fortfarande vinter - men med värmen som nu slagit till (i kombination med de senaste dagarnas kraftiga regn) varnas det för översvämningar. Flygplatsen i Hemavan har stängt eftersom vattnet nått landningsbanan. Hoppas vägarna är farbara på fredag...

Från vinter till sommar - nu har tulpanerna i min rabatt slagit ut! Fina, men ganska få:


Mostertantes gullunge

GRATTIS PÅ 1-ÅRSDAGEN, ALLRAFINASTE RASMUS!!!


Soliga dagar

Ja, vi tar väl en snabb bildkavalkad över helgens begivenheter!


Öfararen, som kompletterar Helena Elisabeth under högsäsong
då hon klassats ner från 173 passagerare till 59Morfar har byggt en sandlåda till lilleman!


Mmm... grädde är gott!


Första åkturen på traktorflaket


Förskottsfirande av 1-årsdagen, eftersom mostertante inte är på plats då...


... men mitt i alltihop försvann den fina rosetten, och Rasmus knatade iväg
för att leta rätt på den... hehe!Fina lilla nakenfis!!


Grönt på ön


Vår nya bil! En Opel Astra 1998 (som bara gått 6800 mil). Bye bye Lada...


Klädtvätt på tork - hur somrigt som helst


Bye bye Holmön - fast jag kommer faktiskt tillbaka redan till helgen

Hm. Hinner inte skriva nåt mer - nu ska jag ut och äta middag med Styringsgruppa for bibliotek, och sen bär det av på quiz - möjligen säsongens sista. Och den måste vi ju bara vinna!! :)

Ormet kruper

Den här lille gynnaren slingrade sig fram över gårdsplanen igår, sladdade förbi
vår ytterdörr och barrikaderade sig bakom häggen.Ännu en dag med sol och värme - vilken tur man kan ha! Har fått rapporter från
Mosjøen, nämligen, och där vräker regnet ner som aldrig förr. Vilket inte vill säga lite...

Det enda jag kan klaga på är att det blåste för lite igår - så det var miljarder med flugor och knott när jag skulle gräva ner ett par rosor, sätta ärtskidsfrön, hacka bland jordgubbsplantorna mm. Med påföljd att jag blev biten både här och där - men mest i ansiktet. Nu har alla betten svullnat upp och jag ser ut som Odjuret i den där Disneyfilmen, ni vet. Och så kliar det.

Men annars är allt toppen!

I vanlig ordning går de lediga dagarna fort - imorgon bitti åker jag iland, och styr kosan mot våtare trakter.

Och idag har det blåst mer än nödvändigt, så jag hoppas det mojnar NU och att vågorna lägger sig under natten...


På ön

Hej hopp!

Har det finfint hemma på ön - men mycket tid till dator/blogg blir det inte! :)

Här kommer en bild på finaste Rasmus...... som snart ska gå och lägga sig - och datorn står i det rum där han och hans
föräldrar kamperar, så då är det bara för mostertante att logga ut och säga tack
och hej för denna gång.

Bye bye!

PS. Själv kamperar jag i bagarstugan. Åtta grader igår kväll. Ingen riktig sommar-
värme än - då är det skönt att krypa ner under yllefiltarna...


RSS 2.0