På kurs igen...

Stormen Tuva kom av sig innan hon nådde fram till Mosjøen - här har det varit närmast vindstilla idag och bortsett från nån enstaka snöby har vi haft uppehåll - och den blå himlen har skymtat mellan molnen! Men det visste jag ju inte imorse så inte hade jag vare sig packat eller tagit med bilen till jobbet. Alltså blev det ingen resa idag - men om inte väderläget drastiskt ändrar sig så siktar jag på att åka till Malå tidigt imorgon bitti. Och köra tillbaka på måndag förmiddag.

Vi har haft en kursdag idag, den första gemensamma för de tre gymnasieskolor som till hösten slås samman. Eleverna fick ledigt och all personal lyssnade till psykologen Jan Atle Andersen som har lång erfarenhet av konflikthantering. Otroligt sympatisk herre med massor av kloka tankar! Visst, en och annan blev säkert provocerad, och vissa saker drog han till sin spets, men som utgångspunkt hade han att man själv är ansvarig för sina känslor och hur man hanterar det andra säger och gör mot en - och det tror jag alla borde tänka mera på.

Vi är själva ansvariga för våra känslor, ja. Så om någon glömmer att slå av mobiltelefonen mitt under ett föredrag (det hände idag...) - tänker inte då de flesta av oss "Men det var då själva f... - kan inte människan slå av telefonen!?". Hur konstruktivt är det?? Vi låter oss irritera av andra. När vi istället kunde tänka "Men himmel vilken tur att det inte var min telefon!". Så enkelt, egentligen.
Jan Atle Andersen arbetar med vänlighet som strategi - vilket påminner om Mia Börjesson som jag ju lyssnade på i måndags. Hon pratade mycket om det att vara snäll och vilken viktig faktor det är för att må bra.

Bara man nu kunde komma ihåg alla goda råd och idéer och strategier och sen tillämpa dem i sin vardag...

Klockan 14 var kursdagen slut och när alla andra gick hem gick jag till jobbet. Jag är en konstig prick... :) Fast det var delvis med tanke på att jag tar kompledigt halva måndagen (om det nu blir Malå-resa). Fixade ett och annat som jag inte hunnit med tidigare i veckan (det går fort att halka efter i planeringen med två kursdagar samma vecka...). Och så började jag planera för den informationsdisk vi ska ha i biblioteket - som det är nu sitter vi i ett inglasat kontor och jag tror det blir en spärr för en del elever att våga be om hjälp; det är bättre om vi är ute i biblioteket - dessutom kommer vi från den nya disken se entrén till biblioteket så att vi kan få ögonkontakt med/hälsa på dem som kommer in.

En av bygglärarna har lovat sätta sina elever på att bygga skapelsen, bara vi kommer med en skiss på hur den ska se ut. Vad tror ni om min prototyp av papp och tejp?! :)



Man tager vad man haver... nu har vi i alla fall nåt att utgå ifrån. Fast den ska vara högre - så att man både kan stå och sitta när man möter låntagarna. Jag har kollat i massor av kontorsmöbelkataloger och på nätet, men alla de informationsdiskar jag hittat har varit för stora. Vi har begränsat utrymme och vill inte ha nån koloss. Utseendemässigt skulle jag helst vilja ha nåt som liknar Avistas (klicka här) men vi få se vad lärare och elever säger som skall snickra.

Oj, nu blev det ett lååångt inlägg igen... nåja, ger jag mig iväg imorgon blir det 
en bloggfri helg! :)

Kommentarer
Postat av: Marie

Den disken man såg via länken verkar kanon! Men Jenny, du byggde ju en fin själv - gå med ner i snickeriet och fråga om du får slå en en eller annan spik eller klippa av en eller annan kabel... ;) Glöm inte att ta patent på diskens utformning sedan!

2008-02-01 @ 23:21:07
Postat av: Jenny

Känner du igen den? Bilden är från Umeå stadsbibliotek! :)

Har precis kollat vädret på nätet - för en halvtimme sen blåste det svag vind (1,7 m/s) här i Mosjøen. F-n tro't, det viner runt knutarna!! Det ska enligt prognosen bli svag vind hela helgen, dessutom klart och efterhand kallare. Passar mig utmärkt.

2008-02-02 @ 05:41:17
Postat av: Berit

Läste Maries kommentar: Jag kan hålla med henne om spikarna, men akta dej för kablarna!

2008-02-02 @ 11:16:20
Postat av: Marie

Disken kände jag inte igen, men däremot trappan som går ner till höger. Vilken konstig information man lagrar ibland! Du, Jenny, föreslå trådlöst i bibliotektet när de ändå fixar en ny disk. Om de undrar varför kan du berätta att det kommer att bli billigare i längden och undrar de fortfarande så hänvisa till Berit eller mig!

2008-02-03 @ 20:37:16
Postat av: Jenny

Ähum, jag trodde min olycksaliga fadäs med avbitartången var preskriberad vid det här laget... tydligen inte! :)

2008-02-04 @ 19:00:33

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0