Väderomslag

Ähum. Våren har kommit av sig. Med besked. Jag köpte penséer, margueriter och 40 liter plantjord i lördags, och glad i hågen planterade jag i krukor och balkonglåda. Men igår eftermiddag fick jag skyndsamt bära in allt. Temperaturen sjönk från 10 till 3 grader och det började SNÖA. Så även idag - snöyra och sol omvartannat, och bara ett par plusgrader. Än så länge lägger sig inte snön utan smälter så fort den träffar marken, fast en bit upp på Øyfjellet (där det smält och porlat hela veckan) är det nu vinter igen:

image916

Jag hade tänkt mig en biltur i omgivningarna i helgen, men det kändes plötsligt inte så lockande. Igår stack jag bara näsan utanför dörren för att rädda blommorna, annars satt jag mest i soffan och läste. Är äntligen inne i en riktigt läsperiod - har läst förskräckligt lite i vinter av nån anledning. Men de senaste dagarna har det blivit såväl George Orwells Animal Farm (det var på tiden!) och Karin Slaughters Indelible (hon skriver ruskigt spännande). Se där - jag har t.o.m. läst dem på engelska! Ett tag var min plan att minst var femte bok jag läste skulle vara på engelska, men det har jag inte lyckats upprätthålla. Och nu blir det nåt slags sammelsurium av bokmål, nynorska, svenska och engelska... :)

Apropå språk så har jag tecknat mig för ett provabonnemang på den svenska tidskriften som heter just Språk - har fått första numret och den är riktigt kul att läsa! Visste ni t.ex. att Sverige är trendsättare för norska namn? "Den som vill sia om framtiden bör snegla på Sverige" enligt norska Statistisk Sentralbyrå. Populära namn i Sverige kommer till Norge efter några år! (populäraste namnen i Norge 2007 var Sara och Mathias) 
Och visste ni att det tredje största språket i Sverige är - arabiska! Efter svenska och finska. Övriga språk på tio-i-topp-listan är serbokroatiska, spanska, norska, danska, persiska, kurdiska och engelska.

Slut på dagens språklektion! :)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0