Tallinn, del 3

... men först en kort lägesrapport från Mosjøen: det regnar. Och det pågår ett intensivt daggmasks- och snigelrally längs gång- och cykelbanorna i stan. Jag fick ont i nacken av att hela tiden se mig för på väg till jobbet imorse...

Nu är det ett hus till salu på min gata - igen. Den fjärde villan på mindre än ett halvår. Märkligt - för det är himla mysigt där jag bor, lugnt område och härlig utsikt. Kan väl aldrig bero på den konstiga svenskan som flyttat dit...? :)
_ _ _ _ _ _

Åter till resan:
Först på programmet stod att leta upp hotellet för att lämna ifrån oss all packning. Taxi? Nädå, vi gick! Det såg inte så långt ut på kartan. Och så himla långt var det väl inte heller, men vi lyckades ta en liten omväg och till råga på allt var det inte vårt hotell vi hittat på kartan utan ett annat - vårt låg utanför kartbilden... nåja. Vi kom fram till slut! (Vårt rum visade sig ha utsikt mot baksidan av nåt slags fabrikslokal - ingen höjdare kanske, men kompis Eva gick i spinn när det visade sig att sagda lokal hyste vad som måste vara Estlands största tygaffär - gissa vem som fyndade både linne- och ylletyg så det stod härliga till?!)

Incheckade och utan packning lade vi iväg mot centrum - en kortare väg denna gång. Så här glada var vi över det fina vädret och att vi hade en hel stad att upptäcka!

image868

     

Och upptäckte den, det gjorde vi. Min stegräknare landade på 30.286 steg första dagen, 31.117 den andra och 22.253 den sista (då klev vi ju på båten vid 17-tiden). Gissa om en del av oss (=JAG) hade ont i fötterna??

Några av de saker ni inte får missa om ni åker till Tallinn:
- Varm choklad på Café Josephine (tror jag det heter). Alltså, det är Marabou mjölkchoklad i flytande form, ungefär!!

 

- Yllemuren. Här finns ALLT i stickat! Samt en hel hoper säljglada damer... Det är inte alla som kan engelska, men vad gör det? Vi förstod varann utmärkt ändå!

  

Mina fynd: en kofta, en kombinerad mössa/halsduk och ett par vantar:

 

- Olde Hansa (särskilt om ni är medeltidsfantaster - kompis Eva var i sjunde himlen...). Både restaurangen, med levande ljus och medeltida menyer, och butiken som säljer glas och krukor och smycken och annat, allt med medeltida förlagor.

 

- Tjocka Margareta. Försvarstorn som numera inhyser marinmuséet, och så kan man gå upp på taket och beundra utsikten.

 

- Kyrkorna. Vi var inne i flera av kyrkorna i gamla stan, och oavsett om man är troende eller ej är det imponerande byggnader. Fast det var lite läskigt när vi kom in i Aleksander Nevskij-katedralen och det där pågick en likvaka... Tänk att ta farväl av en människa - och så kommer det in turister och glor! Vi vände på klacken och gick dit senare.- Glassen. Sägs det. Det ska visst vara en delikatess och ett absolut måste att äta vaniljglass med Vana Tallinn-likör på. Jaha. Vi hittade ingenstans där det erbjöds. Synd! Fast jag köpte med mig en flaska likör hem, kan väl prova att göra estnisk dessert här hemma istället?! :)

Däremot ska ni undvika en kiosk nära den del av muren där man kan gå upp i tornen. Efter att ha klättrat upp och ner i de mycket branta trapporna var vi mogna för lite lunch. Korv dög bra, tyckte vi. Men tjejen som jobbade där hade antagligen en fantastiskt dålig dag - hon snäste och fnös så det måste ha hörts ett gott stycke ut på Östersjön!!
Men korven var god.

image876

Efter denna ostrukturerade villervalla av intryck är det bara att konstatera att det blir ett "Tallinn, del 4" också, med allt jag har glömt... :)

Hoppas få igång datorn hemma ikväll - hyresvärden har bytt internetleverantör (eller nåt) och nu behöver man passord för att komma ut på nätet. Jag ska få koden men det har inte blivit av att jag ringt på och bett om den än.

Kommentarer
Postat av: Eva J.

Hur man kan välja att måla ett slott grisrosa övergår fortfarande mitt förstånd! Konstigt, fast samtidigt inte så konstigt, att jag inte kunde minnas vilken byggnad det var... (Vi gick väl förbi en 3-4 gånger innan jag fattade vilken byggnad i verkligheten som var slottet på kartan!) Jag försökte väl skydda mitt estetiska sinne genom att förtränga det hela... ;~)
/Eva (kompis)

2008-05-07 @ 22:17:54

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0