Tallinn, del 2

... eller snarare vägen dit. Det kunde ha tagit en ände med förskräckelse redan i Sundsvall! När vi kom dit och ställde bilen på långtidsparkeringen visade det sig att avgiften kunde erläggas med mynt alternativt med en uppsjö av betalkort (dock inte VISA, vilket var den enda sort vi hade). Alltså behövde vi 350:- i mynt... Biljettförsäljningen på stationen hade lunchstängt, så jag rusade till - i tur och ordning - den intilliggande kiosken, restaurangen och Hertz biluthyrning, sen till Shell och sen till MacDonalds. Samt frågade en del folk som väntade på tåget. Till slut hade jag fått ihop 320:- i fem- och tiokronor. Och tågets avgångstid närmade sig... men så öppnade biljettförsäljningen, jag rusade dit och hojtade att jag var i desperat behov av mera mynt. "Jamen vi säljer ju parkeringsbiljetter här", sa damen i luckan. Jaså, det kunde de väl upplyst om ute vid parkeringsautomaten?! Jag sa också att det var himla synd att man inte kan betala med VISA när alla andra kort verkar funka. "Jamen VISA fungerar, det står bara inte på skylten". NÄHÄ?!!

Nåväl. Ett problem löst. Två minuter senare dök nästa upp: tåget var inställt. Aaagh! Det blev buss till Hudiksvall. Men vi hann med vårt X2000 söderut och var "bara" en halvtimme försenade till Stockholm. Vilket innebar att marginalen krympte rejält till bussavgången mot Frihamnen. Syrran, som redan var på plats, rekognoscerade och ringde upp samtidigt som vi närmade oss stationen. Busshållplatsen var flyttad men ingen visste vart! Hon rusade omkring utanför Centralen och fick till slut tag på en dam som visste att rätt runt hörnet gick den vanliga lokalbussen mot Frihamnen. Halleluja, vi hann med den - med ca 20 sekunders marginal. Bara för att få besked när vi steg ombord att det inte gick att betala med kontanter. Hjäälp! Men den MYCKET tillmötesgående busschauffören visade oss tålmodigt hur vi kunde erlägga biljett via SMS, och vi fick åka med.

Gissa om vi drog en lättnadens suck när vi äntligen gick över landgången och ombord på båten? Förresten, i terminalen fanns luckor för såväl check-in som "kassa ärenden". Vad jag älskar särskrivning! :)

OK, här kommer några bilder från färden ut genom Stockholms skärgård:

     
     

 

 

Öarna som ser helt döda ut har ockuperats av skarvar. Deras avföring är så frätande att all vegetation dör. Visserligen återkommer växtligheten några år efter att fåglarna gett sig av, men de hinner onekligen ställa till med stor skada... och de återfinns allt längre norrut längs svenska kusten. Snart har vi dem på Holmön. Usch!!

Slut på andra inlägget. Och än har jag inte ens börjat rapportera om själva resmålet... detta kan bli långdraget! :)

Fast ni kan få se första kortet från Estland - vi åt frukost på däck och såg kusten närma sig:

image864

To be continued...!


Kommentarer
Postat av: jenny e i ume

oh! vilken rafflande start på semestern. tänk att man alltid får det lite mer spännande än det var tänkt från början?! tack för mail och tack för underbart vackra bilder från norge (m fl ställen). du är stor artad som natur fotograf ;)

2008-05-06 @ 13:55:00

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0