Upplevelser

Igår kväll var jag på föreläsning tillsammans med de andra bibliotekarierna och ett gäng samhällskunskaps- och engelsklärare. En amerikansk doktorand (tror jag hon var) berättade om presidentvalet i USA, om framväxten av det amerikanska politiska systemet och om mediernas roll i valkampanjerna av idag. Alltså, det var jätteintressant!! De första två minuterna hade jag fullt upp med att förstå vad hon sa eftersom hon pratade vääääldigt fort och ivrigt och på sydstatsdialekt, men sen gick det av bara farten. Hon var kunnig, underhållande - och försökte inte dölja sina politiska åsikter. Republikanerna fick sig en och annan känga om man säger så... Förresten, hon har träffat Bill Clinton och Al Gore - och Barack Obama på den tiden när han kandiderade till senator. Och hon kommer från Memphis, så vi fick lite Elvisfakta som bonus! :)
 
I pausen passade jag på att fråga om något jag snubblade över på Facebook häromveckan: en äldre dam som var oerhört upprörd över att texten "In God We Trust" är i färd med att tas bort från de amerikanska sedlarna och mynten, och hur hennes bror vägrar att ta emot så ogudaktiga växelpengar, och att detta är en konspiration som de icke-kristna (eller ja, läs muslimerna) ligger bakom. Hon skakade på huvudet och kunde berätta att det här är rent nys. Texten har för det första inte "alltid" funnits på mynt och sedlar, som många gör gällande, men har kommit och gått på olika mynt. Numera står det på både sedlar och mynt och det finns inga som helst planer om att ta bort texten - det kan förresten inte göras utan ett beslut i kongressen. Det är konservativa amerikaner som sprider ryktet för att spä på främlingsfientligheten. 

Även ikväll har jag varit på ett arrangement, men denna gång något HELT annat. Unni och EA frågade om jag ville följa med på en föreställning med Øivind Blunck. Ehh... vem? Hade aldrig ens hört talas om honom, men varför inte?
 
Herr Blunck är en mycket meriterad skådespelare och komiker, har vunnit flera humorpriser och turnerat land och rike runt i flera decennier, både ensam och tillsammans med andra. Eftersom jag inte känner till hans figurer (bland annat mopedfantasten Fridtjof som väl kan jämföras med Sven Melanders Steve med Lloyden) missar jag en del av poängerna, och det samma gäller en del av de personer och platser har pratar om. Men det var en trevlig kväll i alla fall! Höjdpunkten för min del var ett hysteriskt Aha-medley i polkatakt, komplett med dragspel och tyrolerjoddel. 

För den som vill ha ett smakprov - här är en av figurerna som dök upp, om än med en annan vinkling ikväll (vi fick höra honom uppträda på Norske Talenter - typ Idol - och det lät... eh... ganska gräsligt...): 
  

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0