Läst i september - och oktober

Äsch, jag hinner inte med! Att skriva om de böcker jag läst, alltså. Emellanåt hinner jag nästan inte med att läsa dem heller... :)
 
Här är ett försök till sammanfattning av de två senaste månaderna - alls icke fullständig, men ändå. Och jodå, jag vet - det är en vecka kvar av oktober. Men det jag eventuellt hinner plöja nästa vecka kan jag redovisa i novemberöversikten!
 
På vuxensidan:

Johan Theorin: Rörgast (Mp3)
Nä. De två första böckerna i Ölands-kvartetten tyckte jag verkligen om, trean var väl OK - men den här blev mest bara seg. Och inte särskilt spännande.

Stefan Tegenfalk: Nirvanaprojektet (Mp3)
Stefan Tegenfalk: Den felande länken (Mp3)
Alltså - den första boken, Vredens tid, var riktigt spännande! Lite osannolik, visst, men med ett driv som gjorde att man ville lyssna vidare. Tvåan blev ännu ett hack mer osannolik och därmed också ett hack mindre läsvärd. Den sista boken? Nä. Inte alls spännande, och jag fick aldrig riktigt trådarna att hänga ihop. Visst, lyssnandet blev en smula utdraget - kanske hade boken vunnit på sträcklyssning - men ändå. Segt, segt.


Barn- och ungdomsböcker:

John Marsden: När natten är som mörkast
Fortsättningen på I morgon när kriget kom. Lika bra som ettan. Fast jag fattar inte hur storyn ska kunna hålla i ytterligare fem böcker...?

Eric Campbell: Där lejon jagar
En spännande och tänkvärd ungdomsbok om 14-årige Chris som tillsammans med sin far reser till Afrika. På väg över Serengeti i ett enmotorigt plan möter de en flock gamar - planets vindruta krossas och de störtar mot marken. Såväl piloten som Chris och hans far överlever, men en flock lejon i närheten gör att det är högst osäkert om de kommer klara sig...
Boken är 25 år gammal och i vissa avseenden märks det. Dessutom reagerar jag på vissa ordval i översättningen: "Elden hade faktiskt inte startat förrän några timmar efter störtningen." Störtningen? Heter det inte störten? Och "Piloten var livsfarligt skadad." Ehh... inte livshotande, då? Och kex stavas käx. Och schysst stavas just (OK då, men borde det inte åtminstone vara juste?). Men annars en bra historia, som sagt! :)


Rainbow Rowell: Eleanor & Park
Ahhh! En lika fin kärlekshistoria som i Förr eller senare exploderar jag! Läs den!

Lyth/Eriksson: Att vara Flisan
Flisan är en långskånk, mycket längre än alla andra i klassen. Hon tycker inte att hon passar in, och vill Molly som är liten och söt verkligen vara vän med henne? 

Magorian: Godnatt mister Tom (CD-bok)
Klassiker som fortfarande håller! Fantastisk fin historia om 8-årige Will som evakueras från krigets London till den vresige gamle Tom som trots sitt barska yttre har ett hjärta av guld och ger pojken en framtid.

Trenter/Manieri: Det lysande ögat
Spännande barndeckare om smuggling.

Trenter/Jacobsson: Fotografiet
"Interaktiv" barndeckare, där den uppmärksamme läsaren utifrån bilderna kan avslöja delar av händelseförloppet. Jag misslyckades...

KG Johansson: Smart för en dag
Tänk om man kunde lasta ner en app till sin telefon, en app som gör att man plötsligt kan svara på alla frågor. Inte bara sånt som dyker upp på SO-provet, men också sånt som gör att Mia i klassen blir intresserad av en. Den möjligheten får Linus - men att fuska, på vilket sätt det vara månde, kan få konsekvenser. Vilket han snart blir varse...

Lidbeck: Karolins lista
Lidbeck: Karolins löfte
Mysiga och roliga böcker i dagboksform, om stort och smått i Karolins vardag.


Nordin: Förlåt Elina
Om att vara mobbad och utanför, om vänskap och ovänskap, om att hitta sin plats i tillvaron. Evelina, bokens berättare, undrar varför nån alltid är ledsen samtidigt som någon annan är glad. Viktig bok.

Lidbeck: Bäst i laget
Om att vara duktigt i fotboll men osäker på sidan om planen. Simon är rädd för att han aldrig kommer att få göra det, och hatar när de andra killarna kör med honom. Men så möter han Emma...

Melin: Amor anfaller!
Det är inte lätt att bli träffad av Amors pilar. I alla fal inte om man heter Artur och går i femma, och den man blivit kär i heter Tammi och går i trean. I trean!!! Dessutom är hon bästis med Arturs lillasyster Ronja, och värre kan det ju inte bli... Rolig bok!

Swindells: Skyddad identitet
Omläsning. Lika bra som förra gången. Spännande otäckt om Glen Parish vars storebror döms för mord på fem unga kvinnor. Familjen får skyddad identitet i en annan del av landet men en skvallerreporter är dem på spåren. Dessutom plågas Glen av tanken på att bli som sin bror.

Jo Salmson: Tam, tiggarpojken (CD)
Jo Salmsons böcker är omåttligt populära. Lättläst fantasy - som nog hade vunnit på att läsas och inte lyssnas på, då böckerna är ganska rikt illustrerade...


Ibbotson: En hund och hans pojke
Harry önskar sig en enda sak i hela världen. En egen hund. Det är också det enda han aldrig får - däremot överöser hans stenrika föräldrar honom med leksaker och annat som han alls inte bryr sig om. Till slut faller pappan till föga och hyr en hund över en helg. Det är bara det att han aldrig talar om för Harry att den ljuvliga blandrasvalpen Pricken bara ska vara hos dem i ett par dagar... och när det går upp för pojken, tar han saken i egna händer och rymmer hemifrån.
En gripande, varm, mysig, helt fantastisk historia. Eva Ibbotson levererar alltid!

Johansson: Tavlans hemlighet
Ella och hennes familj håller på att städa ur huset efter tant Tilda. I huset finns en tavla som föreställer Tildas syster Tea. Ingen annan än Ella lägger märke till att flera detaljer i tavlan ändrar sig. Tillsammans med flera andra mystiska saker som händer i huset, misstänker Ella att Tilda försöker ta kontakt från andra sidan.... Läskigt och lättläst.

Lidbeck: Vinnis vinter
Omläsning. Härliga, besvärliga Vinni får mig att skratta högt. Hon är så himla smart och klurig! Även om hennes fröken mest tycker att hon är besvärlig.

Angerborn: Om jag bara inte råkat säga sanningen
Tilda brukar hamna i trubbel när hon trasslar in sig i mer eller mindre genomtänkta lögner. Nu har hon bestämt sig - dubbelpromise! - att hon aldrig mer ska ljuga. Det kan trassla till sig ändå...
Underhållande!


Petrén: Dunkla hot
Adrian får hotbrev, där hans mamma uppmanas sluta med sina skriverier (hon är kriminalreporter). Annars... Till en början är Adrian osäker på om han ska ta hoten på allvar eller om det är klasskompisarna som jäklas med honom, men efterhand står det klart att hotet är reellt. Väldigt reellt...

Lindell: Esmeralda - den lilla häxan med de stora öronen
Har man stora öron kan man sy öronlappar på häxhatten - andra saker är inte lika lätta att ordna. Som när man råkar ge bort sin älskade katt Opus i utbyte mot ett piano... Lättläst och roligt om en liten häxa som ställer till det för sig.

MacPhail: Percy tur och retur
Shawn kan inte låta bli att mobba Percy. Han har fula skor och grötfläckar på kläderna, och somnar alltid på mattelektionen. Men när de båda plötsligt byter identitet med varandra, får Shawn se hur Percys liv egentligen är. Och kanske lära sig något på kuppen?

Bross: Allhelgonamysteriet
Simon och Moa snubblar återigen över ett mysterium, denna gång när datorerna på skolan i Hulta blir stulna efter Halloween-partyt.

Holm: Blåbärshäxan
Annika och hennes syster ska bo en vecka hos tant Ellen, medan föräldrarna städar ur huset i samband med att familjen ska flytta. Till en början är tant Ellen som en drottning, vacker och snäll. Men snart kommer hennes rätta jag till synes - hon är minsann

Olczak: Megakillen - den stora hemligheten
Lättläst och småmysigt om Melker som har kommit på att han ska bli superhjälte.

Morgan: Varulv möter drake
Första boken i en serie om KFSGD, Kungliga sällskapet för förhindrande av grymhet mot djur. Fantasy/spänning.

Angerborn: Kramar och krångel
Vad händer när bästa kompisarna blir kära - i samma kille? I dagboksformat får man i vartannat kapitel följa Johanna, i vartannat kapitel Emma. Emma är länge lyckligt ovetande, medan Johanna av misstag fått veta och inte vet hur hon ska hantera situationen...


Bredow: Hur man gömmer en mammut
Alexander har alltid önskat sig ett eget djur. Men när han hittar en mammut på väg hem från skolan har har plötsligt ett problem. Ett STORT problem. För hur ska han kunna gömma mammuten så att ingen tar den ifrån honom? Himla rolig bok!

Halling: Skola i skräck
Läskigt om vad som händer när lärarna på skolan börjar uppträda väldigt konstigt alldeles innan Halloween...
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0