Hamsun vs Disney



Borde ha tänkt på det. Knut Hamsun är fortfarande kontroversiell i Norge. Erkänd författare, men ifrågasatt på grund av sina nazistsympatier. I år är det Hamsun-år (150 år sen han föddes) och detta markeras runt om i landet. På Hamarøy skall Hamsunsenteret stå klart lagom till jubiléet i september.

Jag har hakat på trenden och gjort en liten Hamsun-utställning. Tog inte mer än nån timme så kom det en elev som spände ögonen i mig och sa "Jaså, här hänger du upp nazister på väg-garna?" Förklarade bäst jag kunde att det inte var det som var min avsikt utan att han hänger där i egenskap av författare, men nädå. Inget jag sa ändrade hans attityd.

(nu var det säkert inte så allvarligt ment utan mer ett sätt att försöka provocera bibliotekarien - men ändå...)

Frågade en av lärarna som kom in strax efteråt om det verkligen är så att Hamsun är så kontro-versiell. "Nejdå", fick jag till svar, "hans politiska ställningstaganden påverkar inte storheten i författarskapet".

Frågade för säkerhets skull även nästa lärare. Samma fråga. Nytt svar: "Oh ja, det är han verk-ligen! Han har varit och är fortfarande ifrågasatt".

Jaha.

Så där satt jag och undrade vad jag egentligen skulle tro. Men så sa en annan kollega att "Du har ju hängt upp en affisch med Musse Pigg också, och det vet du väl att Walt Disneys figurer användes i propagandan mot nazismen?" Det hade jag inte en aning om, men genast kändes det mycket bättre!! :)


Kommentarer
Postat av: Tor Audun

http://www.youtube.com/watch?v=DfIKQkldXWo



For å underbygge min påstand om Disneys bruk av sine figurer i propagandaen mot nazismen.

2009-03-17 @ 20:24:02
Postat av: Tor Audun

http://www.youtube.com/watch?v=RNF86jBByDg&feature=related

2009-03-17 @ 21:25:13
Postat av: Jenny

Thank you!

That settles it!

Det blir Disney-utstilling når jeg har ryddet vekk Hamsun... men han må vel få henge der en stund først.

2009-03-17 @ 21:55:48

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0