Nasjonalbiblioteket

Det norska Nasjonalbiblioteket har verksamhet på två platser - i Oslo och Mo i Rana. Idag har vi varit på besök på Mo-avdelningen, och bland annat fått se det stora magasinet som sprängts in i fjället. Eller ja, vi fick gå in 100 meter in, men inte in i själva lagret (som förresten rymmer 43 km hyllor... och snart är fullt).



Vi hade så tur att nationalbibliotekarien var på plats, så hon berättade - engagerat och initierat - om historien, situationen idag och utvecklingen framåt. Nationalbiblioteket har två huvuduppgifter - att bevara material för eftervärlden, och att tillgängliggöra det. Mycket handlar om att restaurera material som riskerar att förstöras/försvinna, och det är en stor satsning på att digitalisera samlingarna. Det är ofantliga mängder data som görs tillgängligt i digitalt format - och det digitale sikringslagret har en kapacitet på 3 petabyte. Vad är en petabyte? Jo, det kan definieras som antingen 1 000 000 000 000 000 eller 1 125 899 906 842 624 bytes (enligt Wikipedia). Det är mycket, det... :)

Nästan mest imponerande var depåbiblioteket. Här är plats för 1 miljon mappar i över 43.000 plåtboxar!! Varje mapp innehåller en bok, och med hjälp av streckkodsmärkningen vet systemet precis var den är. Därmed är det en smal sak när beställningarna trillar in - en stund senare är boxen med rätt material på väg ut och kan så packas och skickas till det bibliotek som beställt. Helt fascinerande att stå och titta på hur boxarna åkte iväg hit och dit...! :)





Det har gått slag i slag idag, men vi fick en liten paus och hann gå ner till fjorden
och titta på Havmannen. Dagen till ära hade han en skarv på varje axel...





Det enda som inte varit bra: ont i huvudet. Nu ger jag upp och hoppas en god natts sömn ställer allt tillrätta. Har lyckats få ned temperaturen i hotellrummet en aning (även om det fortfarande är för varmt) så kanske slipper jag vakna femtielva gånger inatt...

God natt!


Kommentarer
Postat av: Svågern

Tänk dig tiden det skulle ta att stämpla om allt det skulle lånas ut samtidigt:) ;)

2011-09-22 @ 20:40:02
Postat av: Svägerskan

Pöh! :)

2011-09-22 @ 22:14:10

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0