Mamma

Här är vår text om mamma som vi skickat till Västerbottens-Kuriren och Norra Västerbotten.
Norran sa att texten var för lång, så vi kortade av den - men på nätet har de publicerat den
i sin helhet.



Vår mamma, Birgit Johansson, Sävar/Holmön, avled hastigt i sitt hem tisdag 22 november. Hon blev 66 år gammal. Närmaste anhöriga är maken Rune och döttrarna Jenny och Eva.

Mamma föddes i Brunträsk utanför Malå, som äldst av tre syskon. Innan mamma i mitten av 60-talet träffade pappa arbetade hon som barnflicka, både i Malå och Bjurholm. Våra föräldrar gifte sig 1969 och mamma flyttade till pappa på Holmön. Fem år senare föddes Jenny och 1976 lillasyster Eva. När barnen började skolan gick flyttlasset till Sävar.

För mamma var familjen alltid viktigast, och hon var hemma med oss när vi var små. När vi blev äldre började hon arbeta i köket på Bruksbacken, där hon trivdes med både arbetsuppgifter och arbetskamrater. Hon jobbade där fram till sin pensionering.

Efter pensioneringen tillbringade hon sommarhalvåren på Holmön, där dörren alltid stod öppen och man möttes av doften av nybakade bullar. Mammas kanelbullar var i en klass för sig.

Mamma sa själv att hon inte tyckte om att laga mat, men alla som smakat den vet att hon var duktig – och hon tyckte om att bjuda.

Mamma älskade att vara ute på havet och såg alltid fram emot båtturerna med pappa och oss, där vi tog med fika och hade det mysigt tillsammans. Hon läste massor, var en skicklig korsordslösare och väldigt allmänbildad. Ett av hennes intressen var att sy – allt från våra balklänningar när vi tog studenten, till barnbarnets fiskeväst.

Ja, för i fjol blev mamma och pappa morföräldrar, och mamma kunde inte nog understryka vilken lycka och glädje det var att vara mormor till Rasmus. De träffades flera gånger i veckan och pratade i telefon varje dag. Han älskade hennes blåbärsbullar och när hon läste sagor för honom. Och lyckan var stor när han lärde sig säga mommo.

Mamma sa alltid att varenda dag tillsammans med oss var en ren glädje – och vi kände likadant. Vi har känt oss älskade varenda dag och mamma fanns alltid där för oss. Efter att vi gav henne en mobiltelefon för ett par år sen fick vi ofta roliga och kärleksfulla sms som förgyllde vår vardag.

Mamma och pappa fick många fina år tillsammans, och hon talade ofta om hur lycklig hon var, att ingen kunde ha det så bra som hon som haft turen att träffa just pappa, och sen få oss.

Det är en underbar maka, mamma, mormor, syster, svägerska och svärmor som nu har lämnat oss alldeles för tidigt. Hon fattas oss.

Döttrarna



Kommentarer
Postat av: Susanne J

Vilken fin text du skrivit om din mamma. Kommer mkt väl ihåg när jag började jobba i köket på Bruksbacken och jobbade med din mamma. Många kramar

2011-12-01 @ 21:58:45

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0