Isdraken

Jag har läst så lite böcker på senare tid att det är rent skamligt. Vart tar tiden vägen???
Men nu har jag i alla fall snart läst ut Isdraken av Mikael Engström - en av de böcker som jag ska presentera på lantbruksskolan nästa vecka dit jag är inviterad för att prata böcker med åk 2. Vad jag i övrigt skall prata om är (delvis) höljt i dunkel. Givet är några titlar från årets tXt-aksjon, som visserligen riktar sig till högstadiet men som har använts även av gymnasieskolor (bl.a. lantbruksskolan) då det inte varit något motsvarande upplägg för gymnasieeleverna detta år. Jag har bara läst några av böckerna så långt men tänkte hinna igenom ett par till. Och i övrigt har jag fått fria tyglar... vilket bl.a. innebär Magnus Nordins Prinsessan och mördaren, Randa Abdel-Fattahs Ser mitt huvud tjockt ut i den här?, Erlend Loes Gör vad du vill (eller Muleum som den heter på norska), Jenny Downhams Innan jag dör, Andy McNabs Pojksoldaten... med fler. Och Torbjörns novell såklart! :)

Och blir detta lyckat (vilket förutsätter att jag förbereder mig i tid... ehhmmm... ligger redan lite illa till...) tänker jag föreslå lärarna på min egen skola att jag kan köra samma upplägg med deras klasser. Inte för att vi deltagit i tXt-aksjonen, men för att många av våra elever läser lite eller ingen skönlitteratur och kan ha glädje/nytta av lite tips! Är också inne på att prata med skolledningen om att jag kan hoppa in när det saknas lärare, inte som egentlig vikarie men med ett färdigt biblioteks-/läsinspirationsupplägg (ett på norska, ett på engelska). Om det är så att det saknas "riktig" vikarie, alltså - som ett alternativ till lärarlös lektion. Och för att det är så sällan som det tycks finnas tid för detta med skönlitteratur och lustläsning. Kanske kan jag värva/väcka en och annan på det viset??

Hur som. Åter till Isdraken:



Boken handlar om Mik, som bor i Stockholm tillsammans med storebror Tony och en gravt alkoholiserad pappa. Han är ofta rädd, och då känner han hur Ormen Ensam river i magen på honom. Till slut blir situationen ohållbar, pappan tas in på behandlingshem och Mik skickas norrut till sin faster. Hon bor i en liten by i Norrlands inland där det varken finns trafikljus eller rulltrappor, och Mik får gå i en byskola med bara en handfull elever. Det tar inte lång tid för honom att finna sig tillrätta, och snart inser han att här vill han stanna. Men det vill inte myndigheterna... som placerar honom i fosterhem eftersom fastern i deras ögon "inte är lämpad" att ta hand om honom. Fosterfamiljen visar sig allt annat än vänligt inställd til Mik och han jämför sitt nya hem med ett koncentrationsläger. Han tvingas arbeta livet ur sig och blir inlåst i sitt rum om nätterna. Det är så långt jag kommit - jag hoppas verkligen det ordnar sig för killen!
_ _ _ _ _

Och när jag läser boken - som delvis utspelar sig i juletider - dyker det förstås upp
en del intressanta norska ord och namn:

Timmy Gresshoppe - Benjamin Syrsa
Snipp og Snapp - Piff och Puff
Lady og Landstrykeren - Lady och Lufsen
kollbøtte - kullerbytta
børskrakk - börskrasch
smiske - smickra, ställa sig in hos
grøft - dike
_ _ _ _ _

Fyra ivriga tjejer idag:

"Jenny, har du vuxenböcker? Alltså riktiga vuxenböcker? Adult literature?"

Hm. Vet inte riktigt vad de väntade sig, men jag plockade fram Kamasutra i bilder - till allmänt jubel. De bläddrade, fnittrade, rodnade - samt ifrågasatte lämpligheten hos en ställning som kallas "stridsvagnen". Ehh... jag är böjd att hålla med dem. Det låter lite väl våldsamt! :)


Kommentarer
Postat av: TinaO

Har också läst "Isdraken" - gillade den så mycket att jag tipsade om den på min första Läslusta för två år sedan.



I år är böckerna för Läslustan "Djävulens märke" av Magnus Nordin och "Om jag stannar" av Gayle Forman. Läs dem!!

2009-11-19 @ 16:24:44
URL: http://tinaottosson.blogg.se/
Postat av: Jenny

Tack för tips! "Om jag stannar" (eller "Hvis jeg blir" som den heter här) har jag köpt in - men inte hunnit läsa. Magnus Nordins senaste har inte kommit på norska än så jag får väl ge mig till tåls... :)

2009-11-19 @ 18:01:15
Postat av: Marie

Kommer du så att du är i stan må v. 52? Om så, är du fri 14.10-15.00 den måndagen? ;)

2009-11-21 @ 19:46:25
Postat av: Jenny

Räknar med att köra till Sävar efter jobbet den 18:e, om inte vädret ställer till det. Och så långt har jag inget speciellt för mig på måndagen - räknar med att du tänkt dig en liten norsklektion..? :)

2009-11-21 @ 20:14:44

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0