Läsprojekt

Jodå. Jag har överlevt en hel läsprojektsdag!
Det var en mysig klass, om än inte sådär våldsamt entusiastisk till alla mina infall... :)
Det första de gjorde var att med full samstämmighet hävda att det var fel på schemat, "vi går inte till halv fyra fast det står så, vi slutar halv tre". Mhm. Vad skulle jag svara på det? Har ingen aning om de lurade mig eller inte, men efter två sekunders betänketid sa jag "OK, vi slutar halv tre". Fanns ingen anledning att krångla, kom jag fram till. Hela poängen är ju att eleverna ska få en positiv upplevelse kring detta med läsning, litteratur och bibliotek - och då ville jag inte börja ifrågasätta dem.
Sen kom det obligatoriska problem-med-tekniken-momentet när jag inte fick min bärbara dator att funka ihop med klassrummets videokanon. Suck och stön... Några fingerfärdiga elever fixade problemet - men sen hann de inte hejda mig när jag slog av takbelysningen (tänkte det skulle bli lättare att se film då). Hur skulle jag kunna veta att brytaren också klipper strömmen till videokanonen?!?!? Det slutade med att jag fick knacka på hos IT-avdelningen i rummet intill.
Sen såg vi en kortfilm baserad på några av texterna i häftet Rein tekst som ges ut av föreningen !les och som riktar sig till gymnasieelever (och som jag i fredags delade ut till eleverna med uppmaning om att läsa). Filmen inkluderar tre blodiga mord på några av bokens textförfattare - hur nu detta är förenligt med att väcka läslust...???
Ska inte rabbla upp vad vi gjorde resten av dagen, men på det stora hela så gick det alltså rätt OK. Från mitt perspektiv sett. Ska bli intressant att höra vad eleverna säger till sina lärare om det hela... :)

Det jag eventuellt kan komma att få ångra är att jag har lovat dem att komma tillbaka senare i höst och läsa en erotisk novell. Don't ask.

Och så hittade de en bok i biblioteket som de tyckte var fasligt intressant. Kukbruk.

Ny läsprojektsdag imorgon. Med en ny klass. Samma upplägg. Antagligen samma teknikstrul. Och förhoppningsvis ännu ett gäng mysiga ungdomar!!
_ _ _ _ _ _ _

Nackdelen med att vara nån annanstans än i biblioteket: jag har ingen koll på vad som händer där. För bibblan är öppen även om jag är nån annanstans, till skillnad från Park där vi ju stänger de fåtal gånger det inte finns personal på plats. Och att det varit klåfingriga elever på besök märkte jag när "Veckans boktips" som jag har stående på lånedisken inte längre var Louis Sachars Ett hål om dagen utan - Bibeln... Stötte ihop med en av de misstänkta (jo, jag börjar ha koll på busfröna) och han ropade "Hej Jenny, jag blev utslängd från bibblan idag!" men inte ett ord om orsaken. Hehe... jag har mina aningar - både varför och av vem. Tur att jag har kollegor som säger ifrån. Det där är förresten ett av mina största problem - jag är för snäll. Eller för feg, snarare. Klarar inte av att säga ifrån med auktoritet. Så det är ju inte bara killarnas fel att de blir lite för ystra i biblioteket, utan mitt också. Ska försöka skärpa mig.
_ _ _ _ _ _ _

Och nu borde jag verkligen inte sitta i soffan med PC'n i knät utan hellre jaga dammråttor så det ser presentabelt ut här när jag får besök! Bye!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0