Sankthans

Idag är det sankthansafton. Vad? Tja, en norsk variant av midsommar, tycker jag det verkar som. Så här lyder Wikipedias definition:

Sankthans, Sankt Hans eller Jonsok er en kirkelig høytid til minne om døperen Johannes' fødsel. Dagen feires den 24. juni og er oppkalt etter døperen Johannes' danske helgennavn St. Hans. Dagen kan i Norge også kalles jónsvaka, som er norrønt og betyr «våkenatt for Jon». Sankthansaften feires 23. juni, kvelden før høytidsdagen.

Sankthansfeiringa er knyttet til gamle, før-kristne midtsommertradisjoner som har blitt markert på ulikt vis over hele Nord-Europa, oftere som en folkelig fest enn en kristen høytid. I Norge feires særlig sankthansaften som en sommerfest 23. juni, mange steder med store sankthansbål hvis været tillater det.

I torsdags var vi som organisatoriskt hör samman på skolan bjudna hem till vår chef (jätte-trevligt!!). Och där kom bland annat ämnet sankthans upp. Och det visar sig att det i stort sett alltid regnar just denna dag - ett år så kraftigt att den brasa en av kollegorna och hennes familj skulle grilla korv på slocknade i skyfallet... de fick börja om på nytt med en plåtskiva som skyddande "tak" för elden. Inget idealiskt grillväder med andra ord... :) Och traditionsenligt har det regnat i stort sett hela dagen idag. Vad annat att vänta??

Ingen grillning för mig ikväll, dock. Ska börja fundera på semesterpackningen!
_ _ _ _ _ _ _

Jättemysigt med besök igår! Fast när det drog ihop sig till fotbollsmatch på TV tog kollegan en promenad med en bekant som bor några gator bort, medan maken och jag hejade på Spanien...
De reste vidare imorse, kustriksvägen till Bodø och så vidare norrut. Och som vanligt när man har färjor att passa blir det ont om tid - full fart från frukostbordet ut till bilen! :)

Just ja, skulle ju lägga ut några bilder på villorna i området:

     

     

Inte så pjåkiga, eller hur??


Kommentarer
Postat av: Marie

Inte pjåkiga villor alls, men den där bilen, det är en Volvo... Ok, för hemlängtan till Sverige, men Volvo...

2008-06-24 @ 11:36:38
Postat av: Jenny

Hm. Borde naturligtvis fotograferat huset som JAG bor i, med min fantastiskt fina Skoda Octavia i blickfånget! :)(det är bara det att jag inte tvättat bilen på evigheter så den skulle inte direkt visa sig från sin bästa sida...)

2008-06-24 @ 16:42:18

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0