Julfesten

Bara att konstatera - det var kul på den här festen också!
Många var verkligen finklädda - det var mycket paljetter, bara axlar och höga slitsar. Och jag kom i shetländsk ullkofta (som fortfarande luktar får... glömde hänga ut den på vädring). Nåja, jag gör inte anspråk på att vara någon modeikon!

Norskt julbord - hur beskriver jag det utan att reta eventuella norska bloggläsare? Nejdå, jag skojar bara. Maten var god och jag blev proppmätt! Fast traditionerna skiljer sig en hel del mellan Norge och Sverige - om jag nu antar att detta var ett representativt norskt julbord och de jag upplevt i Sverige är typiskt svenska (vill inte hamna i en debatt á la våfflorna igen): på bordet fanns kokt potatis, revbensspjäll, pinnekjøtt, nån slags köttkorv, rotmos (eller nånting ditåt), sås, plommon, lingonsylt. Och till efterrätt: chokladfromage, karamellpudding, multekrem (hjortron och grädde) och (typ) ris á la Malta.
För att jämföra med den svenska motsvarigheten (eller rättare sagt, som det brukar se ut hemma hos oss): potatis, sill och ägg, gravad lax, skinka, mimosasallad, köttbullar, rödbetssallad, prinskorv, leverpastej, inlagd gurka, rödbetor. Sen hör väl revbensspjäll, lutfisk, risgrynsgröt och en hel massa annat också till ett traditionellt svenskt julbord, men hur många sorters mat orkar man egentligen äta?? Vi sprider ut de andra rätterna över hela julhelgen.

Det var dans efter middagen även ikväll - och lite panelhönevarning var det nog på mig till en början. På förra festen var det bara kollegor, den här gången även makor/makar vilket gjorde att det var många jag inte kände, medan i stort sett alla andra kände varann (kändes det som). Och lite försagd blir jag ju i sådana här sammanhang - jag är ingen utpräglad festmänniska. Men det gav sig - innan kvällen var slut hade jag både dansat, lärt känna flera nya männniskor, diskuterat svensk-norska tullregler och portugisisk mat, och för vilken gång i ordningen fått förklara varför jag hamnat i Mosjøen... :)

Och nä, jag var inte sist att lämna festen den här gången - men jag var kvar och dansade sista dansen, och agerade sedan chaufför åt både danskavaljeren och några av de andra kollegorna. Kom hem strax före tre, men är fortfarande uppe i varv så det var lika bra att slå igång datorn en stund. Imorgon ska jag dock försöka vakna i någorlunda tid - tänker fixa återstående julklappsinköp. Måste nog ställa flera väckarklockor...

PS. En av kollegorna konstaterade att det var första gången han dansade med en bibliotekarie - tja, där blev han en erfarenhet rikare! :)

Kommentarer
Postat av: Tor Audun

nån slags köttkorv = medisterpølse

Erfaringen med bibliotekardans er verdifull og ta med seg. Kan nok bli flere danser. =)

2007-12-08 @ 13:21:29
Postat av: Jenny

Jasså, sier du det - så det er dette som er medisterpølse. Javel, jeg lærer stadig nye ting... :)

2007-12-08 @ 15:57:03

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0