Quiz och Wikipedia

Igår var det quiz igen. För åttonde gången den här säsongen. Vi fick en översikt över ställningen så långt, och vårt lag ligger på fjärde plats. Inte så dåligt, med tanke på att vi för det mesta har färre lagmedlemmar än (nästan) alla andra. Men vi siktar högre och har tänkt oss upp på pallen vad det lider! :)

Den här kvällen slutade förstarundan med en fjärdeplats och andrarundan med en tredjeplats. Båda gångerna var vi bara några poäng bakom vinnarna, men nära skjuter ingen hare...

Mest nöjda med:

1) att Odd svarade rätt på vilken byggnad som invigdes 1943, rymmer 30 000 personer och har 28 km korridorer (Pentagon)

2) att Unni svarade rätt på den stad som ligger på östra sidan av Cypern (den del som kontrolleras av Turkiet) och som tidigare var en stor turistmagnet (Famagusta)

3) att jag svarade rätt på vad runalfabetet kallas med ett annat namn (Futhark)

... medan det däremot retade oss att:

1) vi för andra gången svarade fel på hur många böcker det är i Bibeln (vi bommade rejält förra gången, så nu visste vi att det var 60-nånting och gissade 64 - det skulle vara 66)

2) vi visste att Tjernobyl ligger antingen i Ukraina eller i Vitryssland, men givetvis valde fel (det ska vara Ukraina om nån undrar)

3) vi var inne på att Grand Canyon till största delen ligger i Arizona, men till slut skrev Colorado (det var ju himla onödigt)

Och så fick vi frågan om vad Tintins hund heter på engelska resp norska. Öhhh??? Ingen aning. Men eftersom han heter Milou på svenska satsade vi på det. Heeelt fel. För han heter Snowy på engelska och Terry på norska...!

Vi skriver ju ett par egna frågor varje vecka och lämnar in, och så dyker en del av dem upp på quizen veckan efter. En av våra frågor var denna:

Den första gången en idrottsman åkte dit för doping vid ett OS var 1968. Vilken nationalitet hade utövaren och vad hade han dopat sig med?

Vet ni vad - han var svensk! Och han hade dopat sig med - en mellanöl. För att lugna nerverna inför skjutmomentet i modern femkamp...

Killen heter Björn Ferm. Och när man slår upp hans namn i Wikipedia händer något intressant.
I norska Wikipedia står det att han är den förste som förlorat en medalj i OS på grund av doping. I svenska Wikipedia står det bara om de medaljer han vunnit i OS och VM, men inte ett ord
om den medalj han förlorade...

Här kan ni läsa mer om varför man bör ta (en del) av det som skrivs på Wikipedia med en nypa salt.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0