Vad ska vi ha bibliotekarier till?

Nu kan de som sitter i fängelse i Mosjøen låna böcker och film!

Däremot går det åt andra hållet med biblioteksservicen i Bærum. Där har det nu lagts ett förslag om att säga upp ALLA skolbibliotekarier för att spara pengar. Politikerna menar at "en rimelig grei drift av skolebibliotekene kan videreføres med organisert innsats fra elever eller at noen lærere disponerer noe tid i bibliotekene".

MEN VAD FAAN!!?


Ibland blir jag bara så less. På att hela tiden bli ifrågasatt. På att hela tiden vara den yrkes-kategori som hänger löst i neddragningstider. Vi har ett viktigt jobb, när ska politikerna fatta det!??!

Hur viktig? Såhär viktig: Kunskapsbrist bakom SD:s framgångar

Saxat ur artikeln: Skolbibliotekens roll har försvagats enormt. Idag saknar var tredje elev tillgång till ett skolbibliotek. Kontakten med kvalificerad skönlitteratur är ovärderlig för en tolerant människosyn. Entusiastiska och kunniga bibliotekariers möjlighet att påverka unga människors läsande kan inte överskattas.

Och då litteraturförmedling bara EN av bibliotekariens arbetsuppgifter. Att bygga upp elevernas informationskompetens, hjälpa dem utveckla ett kritiskt förhållningssätt till det material de finner (i böcker, tidningar, på internet...), att ha översikt över material av olik svårighetsgrad anpassat till elever med olika behov, att hantera skolans samlade behov av läromedel (i alla fall här i Norge) - det kommer i tillägg!

Plus att man får agera allt från extramamma till bollplank och klagomur.

Men visst, omplacera en lärare eller låt eleverna sköta hela bibblan själv. Det blir säkert jättebra.

NOT.Kommentarer
Postat av: TinaO

Fy så trist! Och grejen är den att jag förstår inte hur vi har hamnat där?! Alltså, du behöver aldrig höra en rörmokare förklara och försvara sitt arbete, sin lön och sin utbildning. Varför har vi hamnat på undantag? Gör vi något galet på något vis? Förstår du hur jag menar - vad är vår, alltså bibliotekariernas, del i synen på oss? Eller kan vi inte påverka den alls?

2010-10-22 @ 22:06:01
URL: http://tinaottosson.blogg.se/
Postat av: Jenny

Ja, säg det. Det finns flera orsaker - och en av dem är nog att vi är för dåliga på att framhäva oss själva. Och att mycket av det vi gör inte kan mätas statistiskt i kronor och ören. Och att många inte anar hur mycket arbete som ligger bakom att upprätthålla och utveckla ett bibliotek och dess innehåll.Och inte minst: att beslutsfattarna hellre lyssnar till sina egna förutfattade meningar, än att ta reda på hur det faktiskt ligger till!!Grr...

2010-10-23 @ 14:03:58

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0