Studiebesök

Igår var vi på studiebesök! Min lilla bibliotekavdelning åkte ut till Sandnessjøen för att kolla in det nya biblioteket på Sandnessjøen vgs - ifjol slogs de båda avdelningarna ihop, och därmed blev också två bibliotek till ett.

Vi hade en misstanke om att den strejk som är igång här i landet kunde komma att sätta käppar i hjulet - och det gjorde den. Nästan... För den ena av de båda bibliotekarierna var i strejk - turligt nog stod han strejkvakt precis när vi kom, så vi fick i alla fall träffa honom! :)



Biblioteket går i färgerna grått, limegrönt och lila. Skitläckert! Det är inte bara jag som har ett färgglatt golv... :) I Sandnessjøen är det dock inte bara biblioteket som fått färg, utan det limegröna går igen på hela skolan.





Vi fick också se det lagerrum där läromedlen förvaras. Det ligger en trappa upp och i andra änden av skolan... och böckerna får man frakta på stora vagnar. Opraktiskt, på ett sätt. Å andra sidan ganska effektivt, då de tar med sig en bärbar dator dit vid skolstart och helt enkelt lånar ut böckerna direkt från lagret. Och sen är det stopp. Har eleven fått låna en bok så får han inte låna ett extra exemplar om han glömmer boken hemma en dag. Tufft. Jag är å andra sidan säkert för snäll som glatt lånar ut både ett och två och tre extra exemplar.



Efter gymnasieskolan åkte vi vidare till folkbiblioteket. Det är inhyst i den gamla
gymnasieskolebyggnaden - inte precis den piffigaste fasaden...



Även på insidan syns det att stället har några år på nacken, men man har ändå fått till det ganska bra. Döm om vår förvåning när vi pratade med bibliotekarien - hon är en av bara två anställda! Alltså - två anställda på ett helt kommunbibliotek i en kommun med över 7000 invånare!! Vansinne.



Och värre blir det om de inte får förstärkning när biblioteket flyttar till det nya kulturhuset som nu projekteras nere i hamnen, mitt i stan. Då kommer bibliotekets informationsdisk att bli det första som möter alla besökare - gissa om det kommer bli tryck där? De ska dessutom antagligen sälja biljetter till bland annat badhuset som kommer integreras med kulturhuset. Och Hurtigruten lägger till typ 50 meter därifrån.

Som om inte det var nog - när man från bibliotekets sida frågade om att få beställa nya möbler till det nya fina biblioteket, blev svaret att "ni får klara er med det ni har". Jippi. Bortåt 30 år gamla plåthyllor - det blir fint, det. NOT.





Innan vi lämnade Sandnessjøen åt vi middag på Napoli - "byens beste spisested". Gott!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0