Böcker i april

April visade sig bli en riktig deckarmånad...! :)

 
Mari Jungstedt: Den farliga leken (CD-bok)
Hm. När jag började lyssna på den här boken funderade jag på om jag kanske hört den förut. När jag lyssnat klart funderade jag fortfarande... Jag har läst ett par av Jungstedts böcker tidigare (men det var ett tag sen) - är de kanske bara lite lika?
Länge sen jag hörde nåt på svenska, förresten! Katarina Ewerlöf har alltid varit en av mina uppläsarfavoriter, fast nu tog det lite tid innan jag vande mig vid henne (eller språket) igen. Hon artikulerar nåt så fantastiskt - inte en bokstav saknas...! ;)
Boken handlar om ond bråd död i modevärlden. Först blir fotografen Markus Sandberg svårt misshandlad under ett fotoreportage på Gotland, och senare hittas hans chef på modellagenturen Fashion for Life mördad. Samtidigt mottar ett av landets största modemagasin brevhot med texten "Ni mördar". Vem är det som ligger bakom?
Nja. Vet inte om jag tycker det här var så bra. Inte själva deckargåtan, i alla fall. Slutklämmen blir lite "too much", och även innan dess känns det lite tunt. Bäst är skildringen av 16-åriga Agnes och hennes kamp mot anorexia - en sjukdom hon fått som följd av de orimliga kraven inom modeindustrin.
 
 
Jørgen Brekke: Menneskets natur (digikort)
Äsch, jag gillar inte när man byter uppläsare mitt i en serie!! Trond Brænnes röst låter helt fel när jag förväntat mig Finn Schau... Boken är också annorlunda jämfört med de två första. Ingen historisk gåta som löper parallellt med den nutida, utan nu rör författaren sig ungefär en månad fram och tillbaka i tid ("två veckor innan det hände", "dagen det hände", "tre dagar efter att det hände" osv). Och jag vet inte, jag. De två första böckerna var bättre. Jag tycker hoppandet fram och tillbaka blir ganska rörigt, och dessutom reduceras Singsaker och hans Felicia nästan bara till bipersoner. Men visst - allt knyts ihop rätt skickligt, och jag tror dessutom vi kan vänta oss fler böcker i serien...
 


Lars Kepler: Sandmannen
Det här är den fjärde boken i serien om kommissarie Joona Linna - och i likhet med de tre första är den vansinnigt spännande. Den här gången cirklar handlingen runt Jurek Walter, som antas vara ansvarig för en rad bestialiska mord och som sitter på sluten anstalt. Det är bara ett fåtal av hans offer som återfunnits - de allra flesta är spårlöst försvunna. När så Mikael Kohler-Frost - ett av offren - plötsligt dyker upp, väcks en rad frågor. Han är i dålig form och har suttit inspärrad i mer än ett decennium. Var har han varit i alla år? Finns det fler överlevande? Och hur ska man kunna hitta dem? Jurek Walter tiger som muren, och tiden börjar rinna ut...



Åsa Larsson: Till dess din vrede upphör
Det här är fjärde bok i serien om kammaråklagare Rebecka Martinsson och polisinspektör Anna-Maria Mella, och den utspelar sig liksom de tidigare böckerna i trakterna runt Kiruna. Historien inleds med att två dykintresserade ungdomar försvinner. När den ena av dem, Wilma Persson, återfinns drunknad tror man till en början att det rör sig om en tragisk olycka. Men snart pekar omständigheterna på något annat: mord. Wilma och hennes pojkvän Simon dök på fel ställe, och någon eller några är beredda att gå mycket långt för att gamla hemligheter inte skall komma att avslöjas...
Åsa Larsson skriver bra!
 
 
Gillian Flynn: Flink pike
Det här är årets amerikanska deckarsensation - och rescensenterna vet inte till sig av iver. Själv vet jag inte riktigt vad jag ska tycka. Jo, det är en snitsigt berättad historia, med oväntade vändningar och ett driv som gör att man hela tiden läser vidare. Men ändå. Jag lade boken ifrån mig med en klump i magen. Den är faktiskt ganska obehaglig.
Nick och Amy har varit ett par i sju år, gifta i fem. På ytan ett lyckligt och framgångsrikt äktenskap, men i verkligheten... njä. Inte så väldigt. På deras femte bröllopsdag försvinner Amy. Nick kommer hem till ett upp- och nervänt hus och allt talar för att Amy blivit kidnappad, eller ännu värre - mördad. Men av vem? I samma ögonblick som polisutredningen drar igång, anar vi att det är något som inte stämmer - för allting pekar mot Nick. Planterade bevis som det är svårt att argumentera emot. Och är det inte så att det oftast är maken som är förövaren...? Nick bedyrar sin oskuld men snärjer in sig i halvsanningar och lögner. Tiden går och trots massiv insats finner man inte Amy. Kommer Nick att åka dit för ett mord han inte begått?



Mari Kjetun: Tyver, trøbbel og en lysende komet (digikort)
Mari Kjetun: Røre, rabalder og en sulten sjiraff (digikort)
Författaren vann Gyldendals tävling om bästa barnboksmanus 2008 för den första boken om 12-åriga Tessa, som har en mamma som ständigt byter jobb. Det betyder att de ofta måste flytta, och Tessa hinner aldrig få några vänner förrän det är dags att flytta igen. Den här gången flyttar de till en stuga mitt i skogen, i närheten av det fängelse där mamman precis fått jobb. Det är mitt i vintern och Tessa tycker att hela infallet är pyton. Hur ska hon nånsin kunna trivas här?! Men det visar sig snart att Tessa tar fel, och att tiden som kommer ska bli mer spännande än hon nånsin kunnat ana...
Jodå, det här tror jag ungarna kan gilla! Tessa är en frejdig tjej som hamnar i diverse dråpligheter men för det mesta landar på fötterna. Jag fnissade för mig själv emellanåt trots att jag alls icke tillhör målgruppen, och tycker att Tessa är en trevlig bekantskap! :)
 


Tor Fretheim: Alltid Andrea
Den här boken har legat hemma på soffbordet nästan hela vintern - jag lånade hem den för att det verkade vara en lättläst bok som kanske kunde få en och annan motvillig gymnasieelev på fall, och som jag borde läsa för att kunna rekommendera till andra. Nu är jag inte längre så säker.
På ytan handlar historien om att någon satt eld på en skola, men egentligen har boken ett helt annat tema. Huvudpersonen heter Andrea. Han är en i raden av manliga släktingar som fått detta namn, men tycker inte att det passar honom. Efterhand får vi, i korta glimtar, veta mer om vem Andrea egentligen är.
"En viktig och djup bok", enligt en recensent. Jodå, temat (som jag inte tänker avslöja) är viktigt, men jag tappar bort själva poängen i ett fragmentiserat, korthugget språk och ett hoppande mellan scener och kapitel som för mig bara förvirrar. Jag bläddrade faktiskt igenom boken på nytt när jag läst den klart, bara för att få ett bättre grepp om vad jag läst...
 
 
Tatiana de Rosnay: Mokka (digikort)
Justines värld rasar samman den dagen hennes son blir påkörd av en smitare. Malcolm var på väg hem från musiklektionen när någon körde mot rött ljus i en korsning och försvann från platsen. Malcolm hamnar i koma, och ingen vet om han kommer att vakna igen. Polisutredningen går långsamt, och det enda Justine och hennes man får veta är att bilen var en mockafärgad Mercedes av gammal modell och att vittnen sett en ljushårig kvinna bakom ratten. Justine kan inte acceptera att vecka efter vecka går utan att bilens ägare lokaliseras, så hon bestämmer sig för att ta saken i egna händer. Hon skall finna den som körde på hennes son och ställa henne till ansvar. Men är hon beredd på vad det kan föra till?
Det här är en fängslande bok om kärleken mellan föräldrar och barn, om olika sätt att hantera sorg och frustration och om hur ett enda ödesdigert ögonblick kan få långtgående konsekvenser...
 


Victoria Hislop: Tråden (digikort)
Det här är den tredje av Victoria Hislops romaner som översatts til norska. De lånas flitigt på mitt bibliotek - och jag förstår varför!
Boken utspelar sig i Thessaloniki, Greklands näst största stad. Historien tar sin början år 1917, då staden härjas av en våldsam brand. Olga tvingas fly undan lågorna med sin nyfödde baby, Dimitri, och de bosätter sig i en del av staden som är fattig på pengar men rik på kultur - här lever kristna, judar och muslimer sida vid sida.
Fem år senare skiljs Katerina från sin mamma när de tillsammans med mer än en miljon andra greker flyr från sitt hem i Mindre Asien under det grek-turkiska kriget. Katerina hamnar i Thessaloniki, och ödet vill att hon växer upp på samma gata som Dimitri. Deras liv flätas samman, men ödet vill att de utsätts för många prövningar.
Tråden är en gripande kärlekshistoria, men också en bok om krig och orättvisor, om förföljelse av människor med en annan tro eller politisk åsikt och om uppoffringar och mod. Personerna är fiktiva, men de historiska händelserna med verkligheten överensstämmande. Jag har lärt mig mycket om Grekland som jag inte visste tidigare.
 
 
Kari Nygaard: Reisen til Bella Coola (digikort)
Den här boken tyckte jag om! Ett snabbt sök på nätet visar att historieläraren Kari Nygaards debutroman fått lite blandad kritik, men som sagt - jag gillar den! Det är en stillsam och fin skildring som för mig känns väldigt äkta.
 
Året är 1892, och Ingrid och Esten har bestämt sig för att utvandra till Amerika. De har upplevt en stor sorg, och tanken på att starta ett nytt liv tilltalar dem båda. På Amerikabåten möter de Andreas, som också han valt att lämna hemlandet.
 
Esten drabbas av sjösjuka och ligger till sängs stora delar av resan, medan Ingrid tillbringar en god del tid uppe på däck - tillsammans med Andreas. De finner tonen och en varm vänskap växer fram mellan dem. Väl i Amerika skiljs de åt - för alltid, tror Ingrid. Hon och Esten reser till en släkting i Minnesota, men depressionen gör framtidsutsikterna osäkra och möjligheten att resa vidare till Bella Coola i British Columbia tillsammans med andra i samma situation lockar. Andreas hamnar i Chicago, sliter livet ur sig på ett slakteri och tillbringar kvällarna i någon av de lokala barerna. Han har inget hopp, ser ingen framtid - inte förrän någon föreslår att han borde resa västerut. Ingrid och Andreas skall komma att mötas igen...
 
Reisen til Bella Coola är en roman, men den tar utgångspunkt i verkliga händelser. Jag blev såpass nyfiken att jag googlat både Bella Coola, SS Majestic och världsutställningen i Chicago! Om jag ska komma med invändningar, så hade jag nog önskat ett annat slut. Eller - inte egentligen ett annat slut, men... jag kan inte förklara vad jag menar utan att avslöja för mycket. Skulle någon av er en dag läsa boken kan vi diskutera den efteråt!
 
Bella Coola. Bilden är hämtad från http://www.ccrd-bc.ca/communities/
 
Pariserhjulet vid världsutställningen i Chicago 1893.
Bilden är hämtad från http://copycateffect.blogspot.no/2012/10/columbus.html

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0