Deklaration

Egentligen är jag ju himla glad över att bo i en del av världen där det är "ordning och reda". Fast ibland går byråkratin mig på nerverna...
 
Sedan jag flyttade till Norge för snart sex år sen har jag lämnat in norsk självdeklaration. I Sverige har jag inte lämnat någonting alls - men det är det slut med nu. För alla som "ägt fastighet (till exempel villa, fritidsfastighet, tomt) eller del av fastighet den 1 januari 2012" ska lämna deklaration i Sverige. Så också alla som "haft inkomst av passiv näringsverksamhet på sammanlagt 100 kronor eller mer". Varför berör det mig? Jo, därför att jag och Eva har fått huset (och skogen) på Holmön i gåva av våra föräldrar, med överlåtelsedatum 1 januari 2012. Visserligen har vår passiva näringsverksamhet inte genererat några inkomster under 2012, men det är alltså tillräckligt att vi äger fastigheten. Och skogen.
 
OK. Så för att ta reda på hur detta funkar rent praktiskt med blanketter och sånt, gick jag in på skattekontoret i Umeå under påsklovet. Jag stod en halv evighet i kö och fick till slut prata med en handläggare. Hon var lite osäker, så hon ringde en kollega med koll på saken - och svaret jag fick var att jag inte behövde oroa mig. "Du kommer få en blankett hemskickad till din norska adress. Det kan hända att den kommer lite senare än vanligt, men å andra sidan har utlandssvenskar hela maj på sig att skicka in deklarationen så det är ingen fara. Hör av dig om du inte fått blanketten i början av maj."
 
Allt väl så långt. Men den 19 april bestämde jag mig för att kolla att blanketten verkligen var på väg. Hamnade som nr 94 i telefonkö... men det gick ganska snabbt. Däremot fick jag inte det svar jag förväntat: "Vi kan inte se att du har någon norsk adress registrerad, här står bara en svensk adress, och inte har vi skickat någon blankett heller men vi kan göra det nu. Till den svenska adressen. Men eftersom den skickas till en svensk adress måste du förhålla dig till samma datum som alla andra." Ooops. Den 2 maj, alltså. Plötsligt lite bråttom. Nåja. Den adressen jag är registrerad på är den på Holmön, så pappa fick i uppdrag att kolla postfacket och vidaresända blanketten till mig.
 
Men har den dykt upp? Nej! Pappa har plikttoget cyklat till affären varenda dag för att vittja postfacket. Noll och intet.
 
Så idag har jag suttit i en ny telefonkö - först till folkbokföringen för att kolla vad som står där. Jodå, jag är registrerad som utflyttad, men den enda adress de har på mig är den till Holmön. Jaja, det är i alla fall bättre än medan vi höll på med överlåtelsen av fastigheten och en del av dokumenten skickades till min gamla adress i Örnsköldsvik! Den har jag fått dem att radera, nu blir nästa projekt att få Norge-adressen på plats. Fast just idag struntade jag i att dra igång den diskussionen, nu var det deklarationsblankettens vara eller icke vara som var tema. Tjejen på folkbokföringen kopplade mig till en annan kö, och en halvtimme senare fick jag prata med ytterligare en handläggare. Hon har dubbelkollat och kan inte se att det skickats nånting som helst till mig! Hon menar att det kan ha att göra med att jag inte har någon inkomst i Sverige och att det inte har registrerats någon inkomst från näringsverksamheten heller. Så vet ni vad? "Då kan du skriva ut en tom blankett från vår hemsida, det är ju ingen mening att jag skickar en blankett till dig i posten för den kommer hursomhelst att vara blank". Och så tackade hon mig för mitt tålamod, och kunde inte begripa varför jag inte fått nån blankett när de lovat skicka.

Nu blir det intressant att se vad som bli nästa kapitel i historien om den tjorviga deklarationen - för jag tvivlar på att resten kommer att gå gnisselfritt. Till exempel står det på blanketterna jag har printat ut att "OBS! Denna blankett kan du bara använda för att räkna ut din skatt. När du deklarerar ska du använda den förtryckta deklarationsblanketten som du får hemskickad under perioden slutet av mars till början av april 2013." Lite moment 22 över detta, känner jag...
 
Dessutom har jag av en händelse upptäckt att man i Norge är skyldig att inom en månad anmäla om man fått arv/gåva som överstiger ett visst belopp, att arv (men inte gåva??) är skattefritt men att det ändå skall föras in i deklarationen. Så då vete fåglarna. Borde jag anmält detta redan i fjol? Borde det föras in nånstans i den norska deklarationen? Eller räcker det att jag deklarerar för detta i Sverige? Jag är ju svensk! Och i Sverige har vi inte längre gåvoskatt... väl?
 
To be continued...

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0