Väderomslag

Tja, vad hade jag väntat? Det suveränt vackra vårvintervädret har övergått i spöregn. Eller, det började som ymnigt snöfall igår, och i Mo i Rana där jag varit på kurs idag snöade det hela dagen (minst 30 cm, det var just såpass att vi hittade igen bilen när vi skulle hem) - men här i Mosjøen slog det över till regn under förmiddagen. Med mycket vått resultat.
 
Kurs, ja. Jag vaknade väl sisådär 15 gånger inatt - dels för att jag var rädd att försova mig, dels för att jag var rätt orolig över vädret. Inte alls kul att ge sig ut längs vägarna när det varnas för stora nederbördsmängder. Dessutom är det ganska mycket långtradartrafik i området - huvudsakligen utlandsregistrerad, och ofta utan varken dubbdäck eller kättingar. De brukar kana av vägen och ställa sig på tvärs med jämna mellanrum - och möter man en sån hjälper det ju inte om man själv tar det lugnt.
 
Men det gick bra! Imorse var de första milen visserligen närmast oplogade, men vi startade i väldigt god tid så vi kunde ta det lugnt. Jättelugnt.
 
Kursen handlade om Textpilot, Lingdys och Lingright - olika hjälpmedel för elever med läs- och skrivsvårigheter. Intressant! Jag och specialpedagogen, som också var med på kursen, ska efterhand vidareförmedla kunskapen till de andra lärarna på skolan. Även om det i dagsläget inte är så många elever som har något av programmen, ser vi en stor potential - inte minst därför att de får användas vid examen.
 
_ _ _ _ _
 
Gårdagens quiz var ingen höjdare. I en ganska jämn förstarunda blev vi trea, i den andra halkade vi ner till fjärde (eller var det femte?) plats. Vi hade lite stolpe ut, men det var också en del vi rätt och slätt inte kunde.
 
Det här fick vi poäng på:
 
Vilken är den sista grenen i tiokamp? 1500 m.
 
Vem gick sistasträckan för Sverige i fredagens VM-stafett? Calle Halfvarsson
 
Vad heter den kända shoppinggatan i London, som ligger mellan Marble Arch
och Tottenham Court Road? Oxford Street
 
Vem skrev boken Den tredje mannen? Graham Greene
 
Vad heter världens näst högsta berg? K2
 
I vilket hav ligger Maldiverna? Indiska oceanen
 
Vilken fotbollsklubb hette Newton Heat fram till 1902? Manchester United
 
Vilken norsk fotbollsprofil spås en lysande karriär som fotbollstränare
i Europa inom fem år? Ole Gunnar Solskjær
 
Vad betyder DAB? Digital Audio Broadcast
 
Vilket kort är nr 13 i en tarotkortlek? Döden
 
Vad hette kommissarie Morse assistent? Lewis
 
Vilken fisk har gett namn till ett slags moln? Makrill (fast på svenska tror jag de heter böljemoln)
 
Vad är duodji? Samiskt hantverk
 
Vilket slags djur är en gibbon? Apa
 
Däremot visste vi inte att Ane Dahl Torp har en av huvudrollerna i Død snø, att Fisherman's Wharf ligger i San Fransisco, att det var Alexander Kielland som skrev om Abraham Løvdal, att Viktor Orbán är premiärminister i Ungern eller att den bloggare som nu beordrats att plocka bort sitt inlägg om påstådd otrohetsaffär som orsak till uppbrottet mellan Tone Damli Aaberg och Aksel Hennie heter Christian Burmeister.
 
Jaja. Man kan ju inte veta allt.
 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0