Oktober- & novemberböcker

Det går lite upp och ner på läsfronten. Mest ner på senare tid...

På vuxensidan: typ nada. Har just så pass tagit mig igenom ljudboksversionen av Peter Mays Lewispjäserna som jag nämnde redan i förra översikten - för två månader sen. Och det är inte det att den inte är bra (för det är den!!), utan jag har helt enkelt inte haft ro att lyssna. Varför vet jag inte riktigt. Nu har jag lastat ner flera nya böcker och inbillar mig att lyssnandet ska skjuta fart igen: Lars Keplers Playground, Viveca Stens I sanningens namn, Graeme Simisons Rosie-effekten... borde ju båda gott!? :)

På barn-/ungdomssidan: tja. med tanke på att jag är mitt inne i sista rundan med bokprat innan jul så borde jag definitivt läst mer... här är några av dem jag har betat av:


Lagerqvist: Uppdraget
Lagerqvist: Förrädarna
Detta är del 1 och 3 i serien om Svarta rosorna, tre ungdomar i Värmland som startar en motståndsgrupp under andra världskriget (bok 2, Isbarnen, har jag läst sen tidigare). Spännande och välskrivet!


Nilsson: God jul, Lilla Lök
Så här har jag skrivit i ett boktips som kommer på tryck i Piteå-Tidningen idag:
Lilla Lök, eller Stig som han egentligen heter, bor med sin mamma i ett slitet blått hus. Han har ingen pappa, något som han tänker väldigt mycket på. Hur får man tag på en sådan? Dessutom har de ont om pengar – så cykeln som han så hett önskar sig till julklapp blir det nog inget av. Stackars Lilla Lök. Men Lilla Lök vill inte vara en sådan som det är synd om! Så blir han vän med Karl, bydåren som kan hypnotisera höns. Och kanske, kanske kan saker och ting komma att ordna sig till det bästa den här julen… En otroligt charmig kapitelbok att läsa i varje dag fram till jul, med underbara bilder!

 
Niven: Som stjärnor i natten
Lite i samma anda som Förr eller senare exploderar jag. Pojke möter flicka - hon har förlorat sin storasyster i en bilolycka, han sliter psykiskt även om varken han själv eller omgivningen vill erkänna det. Redan baksidestexten utlovar en historia som är "rörande, vacker och hjärtskärande" - och det är den. Lite trög till en början, men innan jag kom till slutet rann tårarna...

Svensson: Julius och pusskalaset
Svensson: Julius på solsemester
Svensson: Julius och mobbarna
Har läst tre av fyra böcker i serien om Julius. Roliga och småmysiga om en kille på lågstadiet, med pinsamma föräldrar och en jobbig lillasyster, och som är kär men strular till det gång på gång.

Ohlsson: Mysteriet på Hester Hill
Mysläskig bok om syskonen Meg och Frank som tillbringar sommaren hos farbror Eliot och hans sambo Carl på Hester Hill - ett gammalt hus där det visar sig ha skett hemska saker. Barnen snubblar över ledtrådar och dras in i ett mysterium med övernaturliga förtecken. Nja. Tja. Tror ungarna kommer gilla den, men själv tyckte jag att den var lite seg...


Askling: Dolda tecken
Fabian är på uselt humör. Inte nog med att mamma och pappa har avbokat sportlovsresan till Åre för att istället åka till Herrbyholm och börja restaurera ett gammalt hus som pappa ärvt - dessutom ska Julia följa med. Julia, den nya tjejen i klassen som han knappt känner, men som tydligen har det jobbigt hemma. Fabians pappa och Julias pappa jobbar tillsammans, och pappa har lovat att hon ska få följa med för att komma bort från stan ett tag. Fabian kan inte fatta hur pappa kan lova nåt så idiotiskt! Fast när de väl kommer fram upptäcker Fabian att Julia är rätt okej. Det gamla huset är däremot skitläskigt... och snart dras de båda in i ett mysterium. Nånting hände på Herrbyholm under kriget... men vad?


Halling: Skuggor i skogen
Halling: Ryslig resa
Halling: Något i natten
Mysläskiga böcker i serien Trio i trubbel, om syskonen Linus, Maja och Oskar som snubblar över allt från varulvar till vampyrer. Väldigt populära! :)

Moroni: Lokas monsterglasögon
Loka behöver glasögon, men på väg till optikern får mamma telefon från sitt jobb och måste rusa. Loka går dit ensam, och blir minst sagt förvånad när hon FÅR ett par glasögon av optikern, och det utan att ens ha gjort någon synundersökning! Men hon ser jättebra med dem, faktiskt så bra så att hon ser saker som hon knappt trodde fanns. Som monster. Massor av monster. Och faktiskt så behöver flera av dem hjälp. Kan Loka hjälpa dem...? Mysroligt för lågstadiet!

Swindells: Vem var Hettie Daynes?
Hm. När jag var ung (tänk, det börjar bli ett tag sen) hade nog den här boken platsat i kategorin "mysrysare". Lite småputtrigt spännande, sådär, om än ingen bladvändare. Frank och hans lillasyster Bethan tror, till skillnad från många andra, på spöket som sägs visa sig vid dammen i byn där de bor. De har till och med sett spöket - och fotograferat det! Men vem är det som går igen, och varför? Och varför är kommunens starke man så ivrig att tysta ner allt som har med spöket och dammen at göra?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0