Läst sen sist

... och "sist", det var ett bra tag sen! Mitten av november, typ. Det är tydligt att jag inte riktigt hinner med! :)

Det här är de titlar jag kommer ihåg och/eller har noterat sen sist - i en rätt kortfattad version, och minus bilderböcker och börja läsa-böcker som jag trycker i mig i stora mängder inför byaskolebokpraten... :)

Vuxenböcker - i vanlig ordning sådana jag lyssnat på:

 
 
 
Roberts: Dödligt villospår (CD) 

Roberts: Livsfarlig utsikt (CD)

... alltså, nu minns jag inte ens vilken som var vilken! Jag gillar att lyssna på Nora Roberts böcker, särskilt när det är Anna-Maria Käll som läser, men det kanske har blivit lite väl många på senare tid... ;) Har för mig att jag tyckte båda dessa var rätt bra.

 

Nesbø: Sonen (CD)
Hårdkokt och skitspännande historia om Sonny Lofthus, drogberoende son till en korrupt polisman. Han har tagit på sig mord som andra begått och sitter i säkert förvar i ett högsäkerhetsfängelse. Men det är tills han får veta saker om sin nu bortgångne far som ställer allt på ända...

Mats Ahlstedt: När inget annat återstår (CD)
Första boken om profileraren Ella Werner, som dras in i ett komplicerat fall med läkemedelsforskning, droger och kriminell verksamhet. Hm. Nja. Lite spännande, visserligen, men jag tyckte inte riktigt om den. 

 

Ann Cleeves: Döda talar inte (CD)
Andra boken i serien om kriminalaren Vera Stanhope. Helt OK, även om jag tycker bättre om författarens Jimmy Perez-deckare från Shetland... :)

Sen tror jag ju hela tiden att jag ska börja på senaste Kepler-boken, som jag fick i födelsedagspresent, men icke. När jag blir bättre på att planera mina bokprat, kanske?! :) Har dessutom fått Karin Slaughters senaste i serien om Sara Linton & Will Trent - samma där, längtar efter att sätta tänderna i den men vet inte riktigt när.
 
Och så kommer det ju en del nya böcker nu i vår som jag redan står i kö för - Jussi Adler-Olsens sjunde bok om Avdelning Q (Selfies) och Jo Nesbøs nya om Harry Hole (Törst), till exempel.


Barn- och ungdomsböcker: 
 
Rapley: Scout - bara till låns
Kombination av häst- och mysteriebok. Helt OK.
 
Jacobsen: Hur grymt som helst 
Om Fille & Sacke som älskar BMX men inte har nånstans att träna - tills bonden Olsson upplåter jordtaget bakom sin lagård. Perfekt, nu kan killarna fixa världens grymmaste bana! Första delen i en serie.

 
Norlin/Palmaer: Motståndarna
Första boken av tre om Noel och Tove, som blir vänner innan de inser att de håller på olika fotbollslag. De brinner för Hammarby respektive AIK och detta blir de varse under ett derby där Toves pappa Mikael Stoltz, som är fotbollsproffs, sänker Hammarby med matchens avgörande mål. Kan de fortsätta vara vänner? Och Noels storebror som hotar med att hämnas och skrämma Mikael Stoltz från stan, hur långt är han beredd att gå? För att inte tala om hur han skulle reagera om han får veta att Noel är kompis med Stoltz' dotter...
Riktigt bra bok om fotboll och vänskap!

 
Olsson-Hultgren: Siden, sammet, trasa, lump
Handlar om 11-åriga Elin och utspelar sig vid förra sekelskiftet. Familjen har det knapert och kan tvingas sälja sitt torp och emigrera till Amerika - men Elin bestämmer sig för att försöka tjäna de pengar som behövs. Hon ger sig av hemifrån, fast besluten att lyckas. Jättefin bok om en stark tjej och om hur livet såg ut för inte alltför länge sen.
 
Indahl: Den osynliga 
Omläsning inför bokprat. Handlar om Elvira, vars familj flyttar till en ny stad. Elvira vantrivs. Dessutom händer det konstiga och oförklarliga saker i hennes rum, som föräldrarna skyller på henne men som Elvira är oskyldig till. Vem är det som smyger omkring i rummet när Elvira är på skolan? Håller hon på att bli tokig? Förklaringen är högaktuell... (OBS! Spoiler: det visar sig vara en flyktingtjej som håller sig undan efter ett utvisningsbeslut).
 
Murray: Skolans smartaste (eller?)
Första delen av Typiskt Cassidy. En slags dagboks-bok (tänk typ Dagbok för alla mina fans) om en tjej som kan konsten att strula till det för sig. Lite smårolig, sådär.

 
Collins: Gregor från Ovanjord 
Fantasybok om Gregor och hans lillasyster Boots, som ramlar ner genom ett ventilationsschakt till Underjord, där de spelar en viktig roll i kampen mot det onda. Första delen i en serie som enligt flera elever är "skitbra", men jag föll inte riktigt för den...
 
Leandoer: Julrysare 
Korta, rätt läskiga julberättelser med övernaturlig touch. Perfekt att bokprata om i advent! :)

Gaiman: Coraline
Omläsning. Lika läskig denna gång. Om Coraline som hittar vägen in till en lägenhet exakt lik den hon och föräldrarna bor i, men spegelvänd. Och med en annan mamma och en annan pappa. Som inte alls vill släppa tillbaka henne därifrån...
 
Widmark: Nelly Rapp och snömannens hemlighet
Lagom spännande bok för bokprat på lågstadiet - även om många redan läst böckerna om monsteragenten Nelly Rapp. 

Blundell: Vad jag såg och när jag ljög
Riktigt otäck historia! Andra världskriget har precis tagit slut, 15-åriga Evie och henns mamma är lättade när Joe - Evies styvfar - kommer hem oskadd från Europa. De åker på semester till Florida, och det är då Evie börjar förstå att något inte stämmer. Hon blir bekant med (= kär i) Peter, som är filmstjärnesnygg och som tjänstgjort tillsammans med Joe vid fronten. Men Joe vill inte veta av honom. Varför? Vad hände egentligen i Europa? Evie inser att inget är som hon trott. Hela hennes liv är en lögn - och vem kan hon egentligen lita på?

 

Murphy: Dumplin'
En helt fantastisk bok om att tro på sig själv och att duga som man är. Handlar om Willowdean, som bor i en liten stad där allt kretsar kring den årliga skönhetstävlingen Miss Teen Blue Bonnet. Willowdean bryr sig inte. Hon är tjock, men inte missnöjd med sig själv - hon bryr sig inte om de som har åsikter om hennes utseende. Det finns annat som är viktigare - en del är tjocka, andra smala. Än sen? Men det är tills hon blir kär i Bo, som jobbar på samma snabbmatsrestaurang som hon. Han är vältränad och snygg, och när han av nån outgrundlig anledning faller för henne, vacklar hennes självförtroende. Bara tanken på att han, som är så perfekt, ska ta på henne och känna hennes valkar... Men så bestämmer hon sig - hon ska en gång för alla visa att hon duger precis som hon är. Så hon anmäler sig till skönhetstävlingen. 
En härlig läsupplevelse!

 

Cass: Den utvalda (The Selection; 3)
Sista boken i trilogin om America, 17-årig tjej som deltar i Urvalet vars syfte är att hitta en gemål till prins Maxon. Urban fantasy om ett samhälle där människor delas in i kaster men där motståendet mot sakernas tillstånd växer. Spänning, men också (förstås) en del romantik. Gillar hela serien!

 
  
Hitz: Min stora stökiga nya familj
Rose är ensambarn med separerade föräldrar, och rätt tillfreds med att ha mamma och pappa för sig själv varannan vecka. Men så släpper mamma bomben - hon har träffat en ny man. Frank. Och han har FEM barn...! Det blir en chock för Rose att vänja sig vid att vara en del av en storfamilj - på gott och ont. Bra historia med hög igenkänningsfaktor för många ungar idag, skulle jag tro.

DiTerlizzi: Vättar i väggen (Spiderwick; 1)
Tja, den här borde jag förstås ha läst för länge sen - den har ett antal år på nacken - men bättre sent än aldrig...? Har använt den till bokprat och gissade rätt - den är så gammal att många av eleverna missat den helt. Kanske dags för en renässans? :) Handlar om tvillingarna Jared och Simon och deras storasyster Mallory, som tillsammans med mamma flyttar in i den fallfärdiga Spiderwicks herrgård. Det tar inte lång stund förrän barnen inser att det är nåt konstigt med stället, och att de prasslande ljud de hör inne i väggarna inte kommer från vare sig möss eller ekorrar...

Dahlin: Hjärtlös
Läskig historia om Maia som flyttar med sina föräldrar till New York, där de tar över farfars paradvåning nära Central Park. Föräldrarna är jobbnarkomaner och Maia lämnas ensam hemma. Hon vandrar runt i den stora lägenheten, får veta att hon inte får gå in i det låsta hörnrummet - men gör det (förstås) ändå. Det borde hon inte ha gjort... för plötsligt hänger hennes liv i en skör tråd.

Widmark/Lidbeck: Tvättade pengar
Första boken om Pensionärsligan - bestående av åldringarna Dagny, Osvald och Grace - som alla behandlas illa av bankdirektören Noppe Laagerberg, men bestämmer sig för att ge igen. Rolig och smart historia!! Trodde inte eleverna skulle gilla den, men de föll som furor... :)

Hallberg: Cirkus i skolan (Miss Amanda Hill; 1)
Samuel stönar när den nya eleven i hans lilla byaskoleklass visar sig vara ännu en tjej. Då är det han och fem tjejer... Den nya, hon heter Amanda och kommer från Stockholm. Hon cyklar enhjuling och ska bli cirkusartist när hon blir stor. Hon vänder upp och ner på den lilla skolan - men det är inte alltid enkelt att vara den nya eleven som alla har åsikter om, och hon får veta så fort hon gör nåt de andra tycker är fel. Samuel vill gärna bli vän med henne, men vad säger de andra om det? Bra bok om vänskap, och om att vara schyssta mot varandra.

Dahl: Herr och fru Slusk
Ja, den här har jag ju läst flera gånger förr, men det var ett tag sen. Har köpt in flera ex till bibblan för att använda till bokprat. Herr och fru Slusk är inte bara exceptionellt sluskiga, de är elaka också. Både mot varandra och mot djur. Särskilt mot de apor herr Slusk håller i bur, och alla fåglar som vågar landa i trädet i deras trädgård. Men anförda av den afrikanska rulltultefågeln bestämmer sig aporna för att hämnas...!

 
 
Walliams: Fasansfulla faster
En bok i Roald Dahls anda! Om 12-åriga Stella som efter föräldrarnas död ärver godset Saxby Hall. Det är bara det att hennes vidriga faster med all världens elaka konster och knep försöker få Stella att skriva över godset på henne. Hon låser in Stella i kolkällaren, där det - bokstavligt talat - ser mörkt ut för henne. Men då kommer spöket Sot till hennes hjälp - han var sotarpojke på godset och känner stället in i minsta vrå. Tillsammans bestämmer de sig för att slå tillbaka mot faster Alberta...


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0