What a wonderful world...
Bilderna får tala för sig själva...
Utsikt från Kulstadlia:



Utsikt mot Kulstadlia från Halsøya:


Vefsn Folkehøgskole, också kallad "Toppen":

Utsikt mot centrum från cykelbron över E6:an i höjd med Halsøya:


På väg upp på Dolstadåsen (det finns en massa stigar och småvägar i området, så jag testade en jag inte provgått förr - den var ganska brant...):




Framme vid TV-tornet - jag vet, jag har lagt ut bilder härifrån tidigare, men det är så fin utsikt att jag tar det i repris.
Det bor ungefär tvåtusen människor i Kulstadlia, och jag är alltså en av dem. Svårt att se "mitt" hus på bilderna, men det är vitt och ligger ungefär i mitten... om nån vill göra ett försök! :)








PS. Jag har hunnit shoppa idag också. Vattentäta vinterkängor och ett Helly Hansen-regnställ... :)
Sulitjelma
("Du som aldrig blir arg", brukar en del säga om mig... ni skulle se mig nu!)
Men jag är envis, och börjar om. Skit samma om jag får vara vaken hela natten, jag SKA få det här gjort. Synd bara att ni inte fick läsa det jag skrev förra vändan, för nu blir det definitivt inte lika välformulerat. Aaaaaagh...!
Först biblioteksmötet: himmel, så bra det var! För alla, men kanske framför allt för oss som är nyanställda och har tusen och en funderingar kring biblioteksverksamheten.
Första dagen ägnade vi åt att presentera oss och våra respektive bibliotek och att göra posters där vi visade upp vår verksamhet. Många spännande idéer att sno av varandra! :)


Mycket av tiden under både tisdagen och onsdagen ägnades åt att diskutera kring den sammanslagning av gymnasieskolor som pågår i hela Nordland. En del skolor har redan slagits ihop (administrativt, men på en del platser förbereds även en fysisk sammanslagning) - medan andra ännu är på planeringsstadiet och kommer slå ihop inom något år. Sådan är situationen i Vefsn kommune, där Vefsn videregående skole, Vefsn Landbruksskole och Mosjøen videregående skole från 1 augusti 2008 blir en (administrativ) enhet, förmodligen med namnet Mosjøen videregående skole.
Meningarna om sammanslagning går isär. Å ena sidan är det bra med samarbete, och små enheter kan stärkas genom att gå ihop. Många bibliotekarier jobbar ensamma på sina skolor och saknar kollegor att bolla idéer och annat med - en sammanslagning gör att man blir flera bibliotekarier i varje ny skolenhet. Å andra sidan finns det lika många varianter på ny organisation som det finns skolor - och en del lämnar mycket övrigt att önska. Biblioteken hamnar i flera sammanslagna skolor utanför den pedagogiska verksamheten och samordnas istället med administrationen - då ledningen inte kan/vill se dem som en naturlig del i det pedagogiska arbetet. Detta går stick i stäv med den strategiska plan för gymnasiebiblioteken i Nordland http://www.nfk.no/_bin/33da91a2-2f0b-43ac-a98c-9e525367b87b.pdf som bl.a. trycker på just vår pedagogiska roll. Planen diskuterades också ingående, med utgångspunkt i hur vi bör gå tillväga för att omsätta dess mål i praktiken.
Från Nøtterøy videregående skole i Vestfold kom ansvarig bibliotekarie och berättade om hur man där utvecklat skolans bibliotek till ett "læringssenter" som också innehåller IT-avdelning - bibliotekarier och datatekniker arbetar i team. Biblioteket ansvarar för utlån av ALLT: böcker, bärbara datorer, allsköns sladdar och kablar, läromedel mm.mm. Och användarundervisningen går långt utanför det man traditionellt brukar ta upp med eleverna - vilket stärkt bibliotekets roll och integrerat det i den övriga verksamheten på skolan. Mer om Nøtterøy videregående skole här: http://nvs.vfk.no/default.aspx?path={0AE7917F-1331-42C4-961E-AC87AC90786D}.
Och så diskuterades det ivrigt kring utlånsordningen - en ny reform som innebär att alla gymnasieelever skall få låna läromedel på skolan (i år gäller det årskurs två men det skall byggas ut nästa år). Som svensk reagerar jag över huvud taget inte på detta - det är väl självklart att eleverna får låna sina skolböcker på skolan! Men så har det inte varit i Norge - eleverna har själva fått köpa sitt skolmaterial och sedan kunnat söka stipendium (som dock inte täcker hela kostnaden). All administration kring utlånsordningen - beställning av läroböcker, plastning, registrering i katalogen, utlån etc. - har ålagts biblioteken och har renderat en hel del extrajobb (jag hade tur, bokhandeln fick i uppdrag att plasta alla våra böcker innan de levererades eftersom jag började jobba två dagar innan skolstart och inte skulle haft en chans att hinna med). Men allt extrajobb till trots - jag tycker det är en bra reform. En åsikt jag nog är tämligen ensam om...
Igår förmiddag kördes parallella seminarier - om katalogsystemet, webb/hemsidor respektive pedagogiskt arbete. Jag sällade mig till kataloggruppen och fick en grundlig - nyttig! - genomgång av vårt katalogsystem Aleph. Med tanke på att vi är nästan 30 bibliotek som registrerar medier i en gemensam databas är det viktigt att vi alla gör på samma sätt för att basen skall bli någorlunda samstämmig och överskådlig.
Sedan vidtog sammanfattning och avrundning av mötet, där vi alla konstaterade att det varit givande dagar och att det är väldigt värdefullt att vi får träffas på det här sättet en gång varje år. Inte illa att fylkeskommunen låter oss göra det - en deltagare från varje bibliotek får alla utgifter betalda!
~~~~~~~~~
Så över till själva Sulitjelma, som ligger 3,5 mil från Fauske och idag har ca 700 invånare. I slutet av 1800-talet grundade köpmannen Nils Persson från Helsingborg "Sulitelma AktieBolag" och började bryta svavelkis. Detta behövde han till produktionen av konstgödsel (hade hade ett företag som framställde sådan, nämligen). När gruvindustrin var som störst bodde ca 3000 människor i Sulis, och 1700 var anställda av gruvbolaget. Det var så ont om bostäder att den som gick i pension fick flytta från platsen... Det var inte bara svavelkis som utvanns, utan också bl.a. koppar och järnmalm.
Gruvbolaget gick över i norsk ägo 1933, men idag är verksamheten nedlagd. Den sista gruvan stängde 1991.
(Herr Persson slutade sina dagar som tysk konsul, förresten.)
Idag är Sulitjelmas största arbetsgivare Nordland Taxi, vars telefoncentral är inhyst i en av de gamla byggnaderna i centrum av samhället:

En annan arbetsgivare är naturligtvis hotellet där vi bodde. Jättemysigt, sköna sängar - och fantastisk utsikt! Inte dumt att sitta på verandan och titta ut över fjäll och sjö...




På tisdagskvällen fick vi en guidad tur i Sulitjelma med omgivning - med en guide från trakten som själv arbetat i gruvindustrin. Han var jätteduktig på att berätta och vi fick en levande bild av hur samhället såg ut på den tiden då gruvorna var igång. Fast det känns lite ledsamt när man ser hur många hus som idag står tomma och är på väg att förfalla - och hur mycket som lagt ner: bensinmacken, posten, banken, affärerna (det finns en enda matbutik kvar). En gång fanns här t.o.m. ett sjukhus med egen röntgenavdelning! Brandstationen finns kvar - än så länge, kommunen gör visst vad den kan för att lägga ned också den. Inte ser den mycket ut för världen men jag förstår ju att Sulisborna vill ha den kvar!

Vi åkte upp till Jakobsbakken där en av gruvorna låg. Här var det ett eget litet samhälle med bl.a. skola, och vintertid var man isolerade från omvärlden.



(ursäkta att en bild är felvänd men jag ids inte göra nåt åt det nu, då måste jag koppla in digitalkameran igen...)
På vägen ned stannade vi vid gruvmuséet, som ligger intill en del av ruinerna efter gruvindustrin:





På onsdag kväll tog jag en promenad runt i samhället och passerade bl.a. den park som iordningställts till minne av alla dem som offrade livet i gruvorna. Och så avlade jag ett besök i matbutiken, tänkte att de kunde behöva en extra kund! Även om jag inte storhandlade, direkt - ett vykort och en chokladkaka...
Andra tog chansen att utnyttja hotellets faciliteter som bl.a. inbegriper en swimmingpool, träningslokal, spa och vildmarksbad! Apropå det sistnämnda misstänker jag att rätt många på Parkskolan fortfarande minns min fadäs i träkaret på Gålsjö Bruk för ett antal år sen (så går det när man pratar först och tänker sen) - så ni förstår väl att jag gör vad jag kan för att undvika dylika bad för att inte ställa till det igen...? :)






Igår eftermiddag vände vi åter mot Fauske, där vi som skulle ta tåget söderut mot Mosjøen fick några timmar i Fauske centrum i väntan på avgång. Jag strosade längs den nyligen iordningställda strandpromenaden och njöt av höstsolen - har varit i Fauske en gång tidigare, då tillsammans med en samhällsklass från Parkskolan (visst hade vi trevligt, Hélène?). Men om jag minns rätt var inte vädret lika fint då...





Fauske är känt som "marmorbyen" - och den berömda rosa marmorn som man bryter här återfinns bl.a. på Omni Hotel i Hong Kong, på ISS huvudkontor i Köpenhamn och i Oslo Rådhus.
Fast i Fauske verkar marmorn inte anses fullt så exklusiv - hela järnvägsstationen är dekorerad med den, och i planteringar och längs vägar används marmorkross som fyllning...! :)


Och så till sist: tågresan. Om du någon gång får möjlighet - åk Nordlandsbanan! Att åka tåg över Saltfjellet, där tåget ringlar sig fram högt upp på kalfjället och du ser ut över en djup, mäktig dalgång - det är en häftig upplevelse. Järnvägen kommer upp på 608 m.ö.h.! Det är svårt att inte imponeras över den norska naturen - och över dem som lyckats bygga både väg och järnväg i den oländiga terrängen...
Sådärja, nu håller jag tummarna för att jag lyckas lägga ut detta på nätet. Jag tänker inte skriva om det hela en tredje gång!! :)
På cykeltur
Imorgon åker jag med tåget norrut klockan 04.58 (gäääsp!) - ska på ett tre dagar långt biblioteksmöte för gymnasiebibliotekarier i Nordland. I Sulitjelma. Och bo på spa-hotell! Programmet kom häromdagen, det blir fullt upp med föreläsningar, diskussioner, nyheter vad gäller katalogsystemet, genomgång av den strategiska planen för gymnasiebibliotek i Nordland som gäller 2007-2010 mm.mm. Ska bli kul att träffa de andra, tydligen är vi flera som är relativt nyanställda. Och vi ska nog hinna njuta lite av hotelltillvaron också... :)
Återkommer med rapport från Sulis framåt helgen. Ha det!










Tiendebytte
Idag har jag varit på marknad! Nordnorges äldsta. Den går under namnet Tiendebytte och innehåller allt en marknad ska: knallar som säljer allt från getost till massageolja, stånd med sockervadd och varmkorv, ett helt tivoli (från Sverige!) samt underhållning på torgets stora scen. Och turer med häst och vagn. Och laserskytte, och gratis ballonger. Och... ja, ni fattar!
Men det regnade förstås. Inte hela tiden, men en hel del. Solen sken när jag vaknade. "Alltså cyklar jag" tänkte jag glad i hågen. När jag kom ut ur duschen vräkte regnet ner. "Nehej, det blir bil" tänkte jag. När jag ätit frukost var det uppehåll. Sen regn medan jag tog på mig ytterkläderna. När jag låste dörren slutade det regna och solen tittade fram. Så då blev det cykel i alla fall. Jag hann ungefär 150 meter innan regnet återigen öste ner... men jag stod mitt kast och susade vidare nerför backen. Jag klagade för mamma häromkvällen att de norska meteorologerna alltid tycks helgardera, det är ett moln med en sol ovanför och regn under på nästan alla prognoser för nordnorge. Fast jag börjar inse att de har en poäng. Det är inte väderomslag varje dag här - utan varje timme. Eller som idag - varje kvart.
Kanske lika bra att jag slutar kommentera vädret - det är som det är. Bara att gilla läget! Faktiskt gjorde jag ett försök att köpa mig en sydväst idag - men hittade ingen trots att jag var in på alla sportbutiker och de hade mängder av olika sorters regnkläder. Märkligt. Kanske är de slutsålda?! :)
Åter till marknaden - längs gågatan fanns snickrade pilar som visade vägen till loppis, konstutställningar, kaffeservering etc. På en pil stod det kort och gott Svenskar. "Jaså, säljer de sådana också", tänkte jag och marscherade nyfiket dit. Njaee, inte riktigt. Det stod ett par från Strömsund och sålde "äkta svenska kolbullar" - pinsamt, jag som är svensk hade inte en aning om vad det var! Men nu vet jag: det ser ut som tjocka pannkakor och innehåller mjöl, vatten, salt och (amerika)fläsk - och förr i tiden var det vanligt att äta sådana när man jobbade i skogen, det var mat som man höll sig länge mätt på. Jag avstod dock från att smaka... även om en av försäljarna hävdade att det "är jättebra mat enligt GI-metoden!" Ähum. Vet inte det, jag.
Alla ivriga försäljare till trots - jag köpte ingenting. Det fanns mycket fint (och en del krafs) men småsnål som jag är såg jag inget jag direkt behövde. Skulle varit en sydväst då, om jag bara hittat en!
Så här ser det ut när det är alla slags väder på en gång: sol på fjället, mulet runt omkring - och ösregn på mig...
Och så lite blandad kompott:
Höstlöv - järnvägsstationen - TV-tornet i dimma (fast det var inte idag utan när jag gick till jobbet i onsdags)
Ut och gå
Plus och minus med att gå till jobbet:
+ bra träning
+ nyttigt med frisk luft
+ man hinner njuta av omgivningarna
- väckarklockan ringer väldigt tidigt
- det tar tid
- ont i foten
- tungt att bära om man har mycket grejer med sig
Plus och minus med att cykla till jobbet:
+ bra träning
+ nyttigt med frisk luft
+ det är kul att cykla
- fast inte i branta backar...
- kallt om öronen när man susar nedför backen
- regnkläderna är himla obekväma att cykla i!
Plus och minus med att ta bilen:
+ det går fort
+ man blir inte blöt
+ kan sova lite längre
+ inte svettig när man kommer fram
+ kan handla tunga saker och enkelt få dem med sig hem
- negativ miljöpåverkan
- bensinen är dyr
- ingen vidare konditionsträning att trampa på gasen...
Snart dags för långkalsonger
Morgondimman ligger tät över centrum:



Och så snötäckta fjäll i fjärran... det är rätt storstilat här!

Vad ser jag mer på min färd till och från jobbet? Jo, Dolstad kirke och TV-tornet, bland annat!


Här är det jag INTE gillar med Øyfjellet: att stora delar av stan hamnar i dess skugga. De som bor på den här sluttningen skulle haft sol hela eftermiddagen och kvällen om det inte vore för fjället. Nu är det istället så att skuggan kommer krypande vid 17.30, sådär (det var då jag cyklade förbi i alla fall...). Kjempetrist! Tur att jag bor i Kulstadlia, det ligger så högt - och en bit från fjället - att solen visst ska orka lysa på mig till och med på julafton! :)

Mera höst
Inser att det - redan - blivit många bilder av det fjäll jag säger mig ha så svårt för. Märkligt... :)
Icke desto mindre, här är en till: idag på eftermiddagen var det riktigt fint väder i Mosjøen, vindstilla och uppehåll. Hela fjället speglade sig i fjorden. Men säg den lycka som varar - nu vräker regnet ner igen... hm!
Höstfärger


T.v.: pappa kollade in närområdet när vi tog paus vid Bjørkåselva.
T.h.: i väntan på bussen, vid Statoil i Tärnaby.
På vägen tillbaka till Mosjøen stannade jag lite här och där och dokumenterade omgivningarna - en bit upp på fjället har det helt slagit över till höstfärger nu. Gult och orange hör inte till mina favoritkulörer, men just på hösten när vädret är vackert och träden sprakar i alla möjliga nyanser kan jag inte låta bli att imponeras.













Regn och rusk

Vi retirerade en bit till en rastplats halvvägs mellan Sandnessjøen och Helgelandsbrua, där vi tänkte oss se hur M/S Polarlys lade ut och forsatte färden söderut. Jo, tjena. Utsikten var något begränsad:

Inte heller fjällkedjan De syv søstre gjorde sig i ruskvädret - man såg inte ens själva topparna som gett massivet dess namn:

Nåja, vi har haft en bra dag ändå, och mamma och pappa har fått se lite av trakten! Imorgon ska jag skjutsa dem till Tärnaby via Trofors och Hattfjelldal, så får de se lite mer innan de sätter sig på bussen hem. Kul att ha besök är det i alla fall, även om jag har lite dåligt samvete över att mamma fått laga maten... fast inte mer än att jag låtit mig väl smaka... :)
Första snön

Dags att avsluta arbetet för dagen och köra norrut - jag ska hämta mamma och pappa på busstationen i Mo i Rana, de kommer med bussen från Umeå och ska vara hos mig i helgen. Ska bli jätteroligt att få visa dem hur jag har det här. Håll tummarna för att vädret blir OK! (fast meteorologerna hävdar att det ska bli kuling och en hel del regn...)
Norsk-svenska språkhinder
Hm. Nä, det blev ingen minnesvärd biblioteksintroduktion igår morse. Jag hade min vana trogen repeterat för dåligt (vådan av att alltid skjuta upp allt till sista minuten) och sen är det onekligen enklare att prata svenska. Det blev hackigt och hoppigt när jag inte kom på vad saker heter på norska, och när dessutom både datorn avsedd för katalogsök och självutlåningsditon var ur funktion så blev det rätt rumphugget - det var inte mycket jag kunde visa! Plus att vaktmästarna har lite kvar av ommålningen så en del bokhyllor är nedskruvade och böckerna ligger i högar på golvet. Hå hå ja ja. Undrar vilket intryck de stackars eleverna egentligen fick...? Nåja, de verkade inte direkt skrämda i alla fall, så kanske de kommer tillbaka! :)
Jag tycker det är rätt kul med namn. Visste ni att Janne är ett tjejnamn i Norge? Sen är det uppenbart helt andra namn som är gångbara bland ungdomar här än i Sverige. Hur många känner ni som heter Severin? Eller Arne-Kjell? För att inte tala om Glenn-Tage, som en kille i Sogndal hette!
Sen är en del ord här rätt lömska. Språkförbistring mellan svenskar och norrmän uppstår inte så ofta när vi använder helt olika ord, utan snarare när vi har ord som låter lika men inte betyder samma sak. Att norskans "rolig" betyder lugn har nog de flesta fått med sig - men att man skiljer på manliga och kvinnliga kusiner är inte lika självklart. De manliga kallas "fetter", de kvinnliga "kusine". Vilket ställde till det förra gången jag bodde i Norge och min definitivt manlige kusin skulle hälsa på. Jag sa glatt till kollegorna att "min kusin Erik" var i antågande, vilket gjorde att de höjde ögonbrynen och undrade om Erik var ett tjejnamn i Sverige...
Det finns en del skojiga uttryck här. Man är inte "pigg som en mört" utan "frisk som en fisk" (nåja, samma idé i alla fall...), man trampar inte "i klaveret" - här heter det "tråkke i spinaten". "Varken fågel eller fisk" blir "verken hummer eller kanari" och istället för "ett fyrfaldigt leve" utropar man "tre ganger tre hurra"!
Det jag så långt har svårast för är vad man kallar centrum här i Mosjøen: "byflata". Vilket betyder att de centrala delarna av stan ligger på väldigt flack mark men som möjligen ger oss svenskar helt andra associationer...
Jag fick en lärobok i norska i julklapp av mamma och pappa häromåret (jag hade faktiskt önskat mig den!). Nu har jag planer på att ta mig igenom den under vintern - visserligen hankar jag mig fram rätt OK med min "svorska" men rätt mycket kan nog bli bättre. Reaktionerna från kollegorna har varit blandade, allt från "jaså är du svensk, det trodde jag inte, du låter ju norsk" till "så du är från Sverige, hör jag". Bästa kommentaren hittills: "kommer du från Stavanger?". Näää, icke! :)
Höst

Jag kämpar på med cykeln till jobbet - det går bra dit men varenda eftermiddag ångrar jag mig på väg hem när backen tornar upp sig... fast sen är jag rätt nöjd med mig själv när jag flåsat ända upp!
Apropå jobbet (OK, långsökt koppling...) - så här ser aulan/kafeterian/matsalen ut (ingång till biblioteket till vänster om scenen):

Har jag nämnt att de gröna väggarna i bibblan snart är ett minne blott? I och med att vi bad vaktmästarna ta bort tvättstället som vi inte ansåg oss ha den minsta nytta av så blev det märken på den gröna väggen, men det gick inte att måla över med grön färg för någon sådan finns inte kvar. Varpå de bestämde sig för att måla om HELA väggen - i caffe latte! Och av bara farten har de tagit nästa vägg också - vilket innebär att det stora rummet har två (snart tre) caffe latte-färgade väggar och två (snart bara en) ljusgul (jo, för vi har haft ett käckt gulgrönt bibliotek - vilket blev för mycket t.o.m. för mig fast jag borde glädjas åt en färgsättning i sann Björklöven-anda...). Det blir jättefint! Inne i läsesalen får vi dock leva med den gröna färgen ett tag till... Sen har vi stora planer på utställningsytor, ny möbel till DVD-filmer som snart också kompletteras med musik-CD samt en rejäl genomgång av bokbeståndet. Kommer finnas jobb så det räcker ett bra tag framöver... och imorgon ska jag hålla mitt livs första biblioteksintrodution på norska - så jag bör nog ägna en stund åt att fundera över vad jag ska säga. Hejdå! :)
Hubrovegen calling
Igår gjorde jag en sväng till jobbet (på cykel) trots att jag var ledig (och här suckar valda delar av bekantskapskretsen och undrar om jag inte vant mig av med sådana olater än...). Hade tänkt att i lugn och ro sätta mig in i katalogsystemet som jag så långt bara fått en snabbintroduktion i - men min vana trogen fick jag ett infall. Och satte igång med att möblera om bland skönlitteraturen istället. OK, nu blir det lite bibliotekariesnack, hoppa över det ni som inte är i branschen: ALLT stod samlat A-Å (jo, norska alfabetet slutar Ä, Ö, Å...), d.v.s. barn-, ungdoms-, vuxenböcker, CD-böcker, spänning, deckare, fantasy, LL m.m. i en enda alfabetisk svit. Inte direkt enkelt för eleverna att hitta det de vill ha. Plus en himla massa gamla (smala) vuxenböcker som jag inte för mitt liv kan tro att någon har glädje av idag. Så jag har brutit ut LL, CD-böcker och fantasy till egna avdelningar, tagit bort en del gammalt (men lärarna får kolla igenom innan jag gallrar, bäst vad det är har jag tänkt ta livet av nån norsk klassiker) samt gett mer utrymme åt engelsk skönlitteratur som stod så trångt att det var böcker i dubbla rader. Hoppas mitt infall gillas av lärare och elever... Förresten, visste ni att det saknas signum på skönlitterauren här? Opraktiskt!
Men katalogiseringen blev det inte mycket av. I ett anfall av iver igår kväll funderade jag på att göra en tur till jobbet även idag, men näää. Har inte ens varit utanför lägenheten! :) Däremot har jag snart packat upp alla flyttkartonger - och nu tänker jag bara slappa resten av kvällen. Kanske en bra film?
Till sist: ungdomsboktips! Har läst Han hette Skellig av David Almond, Idilia Dubbs dagbok av Genevieve Hill, Glasskår av Harald Rosenløw Eeg samt Brev från ljusårs avstånd (Appelsinpiken) av Jostein Gaarder de senaste veckorna - och ALLA böckerna var jättebra!! Antar att det är ett gott tecken att jag inte ens reagerar på att jag läser dem på på norska. Nu ska jag börja på sista Harry Potterboken... har inte vågat tidigare, med allt som hängt över mig i samband med flytten. För börjar man läsa går det inte att sluta, och boken är lååång... :)
Cykla i backe
Har insett nåt mer som jag måste skaffa: öronmuffar! Eller nåt. Jädrar vad det drar om öronen när jag susar nerför backen på morgonen! Eller susar och susar... jag trampar på bromsen allt vad jag orkar för att det inte ska gå alltför fort... :) Hade inte varit fel med skidglasögon heller för tårarna rinner av fartvinden. Nåja, när första frosten kommer lär jag lämna cykeln och gå, för jag törs inte cykla när det är risk för halka. Vill INTE få sladd i backen!
Regntungt Mosjøen:

Än är jag inte färdig med uppackningen av mitt bohag, men mer och mer kommer på plats. Liten rundvandring:



Regn...
Nistepakke
Regn och sol om vartannat här idag - och alldeles nyss en hel regnbåge utanför mitt fönster:
(ja ja, jag ÄR lite knepig, normalt folk tar säkert inte med sig kameran på jobbet...):

Tveksam självdisciplin...
Förresten - om jag saknar Sverige kan jag trösta mig med att jag har en duschkabin från IFÖ i Bromölla, toalett från Gustavsberg, innedörrar från Glommersträsk Snickeri samt SVT1, SVT2 och TV4 på TV:n!
Löfte inför morgondagen: då SKA jag lämna bilen hemma! Om det så spöregnar!
Komma i ordning
Har börjat packa upp - massor återstår men nu har i alla fall vardagsrummet börjat ta form (dessvärre är det inte samma typ av uttag till svenska och norska taklampor så det blir "mysbelysning" tills vidare...):

Min entré:

Köra med släpvagn del 2
Hela denna flytt hade aldrig gått att genomföra utan mamma och Eva, de har städat och packat i flera dagar. Tack TACK TACK!!! Lovar bjuda på brakmiddag när ni kommer och hälsar på!!! (bara jag hinner köpa en spis innan dess...)
Jag misstänker att jag hade alltför mycket last - eller att min bil är alltför lätt - i alla fall var det väääldigt tungt att köra över fjället! Så när jag kom till Kulstadlia hakade jag av släpet vid infarten till bostadsområdet - för det är rätt brant. Tänkte lasta över grejerna i bilen och köra fram och tillbaka till Hubrovegen. Men vips så erbjöd sig hyresvärden att köra upp släpet med sin egen bil och sen hjälpte hela hans familj mig att bära in allt i lägenheten. Himla snällt!!!
Min bostad ser än så länge mest ut som Jerusalems förstöring, men ni ska ändå få se några bilder. Stället har potential! :)
Vardagsrum - kök - sovrum:



Och så UTSIKTEN:
